Blog

18% mazkapitāla SIA, kuras reģistrētas 2010.gadā, patlaban apturēta saimnieciskā darbība

2016. gada 9. jūnijs

Pirms sešiem gadiem maija sākumā tika dota zaļā gaisma mazkapitāla SIA reģistrēšanai. Pionieris ar desmit latu pamatkapitālu bija SIA Sunshine, kura mērķis bija Saulkrastu pludmalē izveidot kompleksu, kurā ietilptu gan dažādu spēļu spēlēšana, gan kafejnīca, gan iespējas atpūtniekiem izīrēt pludmales krēslus un skapīšus.

Lursoft dati gan liecina, ka ne visiem sapņiem un biznesa mērķiem ir lemts piepildīties, ko apliecina arī SIA Sunshine liktenis. Uzņēmums šo gadu laikā nav iesniedzis nevienu gada pāskatu, līdz visbeidzot pērn novembrī VID pieņēmis lēmumu par SIA Sunshine saimnieciskās darbības apturēšanu, bet šogad uzsākts mazkapitāla SIA likvidācijas process.

Lursoft dati rāda, ka pirmajā gadā, t.i., 2010., tika reģistrētas 5 178 mazkapitāla SIA, no kurām likvidēta patlaban ir desmitā daļa jeb 555, bet vēl trīspadsmit uzņēmumi ir reorganizēti. Par to, ka ne visiem izdevies sasniegt savus sākotnējos biznesa mērķus, apliecina arī fakts, ka patlaban no visām mazkapitāla SIA, kuras reģistrētas 2010.gadā, 18% ir apturēta saimnieciskā darbība.

Statistika par 2010.gadā reģistrētajām mazkapitāla SIA lielākajās pilsētās

Pilsēta 2010.gadā reģistrēto mazkapitāla SIA skaits No tām patlaban aktīvās SIA, kurām nav apturēta saimnieciskā darbība, uzsākta likvidācija vai maksātnespēja
Daugavpils 91 62
Jelgava 102 78
Jēkabpils 46 31
Jūrmala 132 86
Liepāja 108 73
Rēzekne 44 32
Rīga 3032 1967
Valmiera 52 39
Ventspils 44 30
Kopā 3651 2398

No dažiem latiem pamatkapitālu palielina līdz 10 milj.EUR

Jānorāda gan, ka ne visas mazkapitāla SIA piemeklējis tik skumjš liktenis, jo to vidū atrodamas arī veiksminieces, kuras gadu gaitā spējušas gan audzēt apgrozījumu, gan peļņu un darbinieku skaitu, no mazkapitāla SIA laika gaitā pārvēršoties par pilnvērtīgu SIA, kuras pamatkapitāls patlaban sasniedz vismaz 2800 EUR. Piedevām, pērn mazkapitāla SIA, kuras savu darbību uzsākušas 2010.gadā, nodokļos valsts budžetā samaksājušas kopumā 19,7 milj.EUR, kas ir par 1,24 milj.EUR vairāk nekā gadu iepriekš. Aptuveni trešdaļa no visām 2010.gadā reģistrētajām mazkapitāla SIA ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātājas.

Šo sešu gadu laikā, kopš darbojas 2010.gadā reģistrētās mazkapitāla SIA, pamatkapitālu līdz vismaz 2000 latiem vai 2800 EUR palielinājuši 30,88% uzņēmumu.

Ar lielāko pamatkapitālu patlaban lepojas SIA MGM Baltic, kas 2010.gadā uzsāka darbu ar 6 latu lielu pamatkapitālu, kas patlaban palielināts jau līdz 10 milj.EUR. Tiesa, vērā ņemamais pamatkapitāls neatspoguļojas uzņēmuma apgrozījuma rādītājos – 2012.gadā Ķekavas novadā reģistrētais uzņēmums apgrozījis 53,65 tūkst.EUR, bet jau nākamajā gadā tas nokrities līdz 1 tūkst.EUR, 2014.gadā sarūkot vien līdz 585 eiro. Tiesa gan, līdz ar apgrozījuma kritumu, uzņēmuma zaudējumi ar katru gadu tikai palielinājušies, pērn pie 0 EUR apgrozījuma sasniedzot jau 28,18 tūkst.EUR.

Ar vēl lielākiem zaudējumiem aizvadītajā gadā strādājis SIA Legal Support and Accounting, kura pamatkapitāls laika gaitā palielināts no 1 lata līdz 4,9 milj.EUR. 2015.gadā minētais juridisko pakalpojumu uzņēmums, apgrozot 640 eiro, gadu noslēdzis ar 989,73 tūkst.EUR zaudējumiem. Starp uzņēmumiem, kuri piedzīvojuši visstraujāko pamatkapitāla pieaugumu, jāmin arī SIA EM Innovations (pamatkapitāls palielināts no 3 latiem līdz 1 milj.latu) un SIA GODWINE (no 1 lata līdz 879 tūkst.EUR), tiesa, arī šie abi uzņēmumi nevar lepoties ar īpaši veiksmīgu saimniecisko darbību pēdējos gados, kam pretstatā ir ātro kredītu izsniedzējs SIA DELTA CAPITAL, kas kreditēšanas tirgū strādā ar zīmoliem Kredits365.lv un Kredits7.lv. 2010.gada decembrī reģistrētā mazkapitāla SIA pamatkapitāls šo gadu laikā palielināts no 2 latiem līdz 426,8 tūkst.EUR, piedevām, visus sešus gadus SIA DELTA CAPITAL apgrozījums uzrādījis pieaugumu, pērn sasniedzot jau 1,354 milj.EUR, savukārt 2015.gada peļņa veidojusi 213,59 tūkst.EUR.

Līdz ar uzņēmumu skaita kritumu samazinās arī to kopējais apgrozījums

Pretstatā uzskatam, ka ar katru gadu uzņēmuma darbībai vajadzētu sekmēties ar augstākiem finanšu rezultātiem, t.i., uzrādīt augstāku apgrozījumu, sasniegt lielāku peļņu, faktiskā situācija liecina, ka pirms sešiem gadiem reģistrēto mazkapitāla SIA kopējais apgrozījums ar katru gadu sarūk, kas lielā mērā izskaidrojams ar faktu, ka aizvien pieaug to uzņēmumu skaits, kuru saimnieciskā darbība tiek apturēta vai kuri tiek likvidēti.

Lursoft aprēķini liecina, ka jau nākamajā gadā pēc reģistrēšanas analizētās mazkapitāla SIA apgrozījušas kopumā 258,44 milj.EUR, taču turpmākajos gados kopējais apgrozījums piedzīvojis pakāpenisku lejupslīdi. Jau 2012.gadā tas sarucis par 6,3%, 2013.gadā – par 6,1%, 2014.gadā par 9,1%, līdz visbeidzot 2015.gadā pirms sešiem gadiem reģistrētās mazkapitāla SIA kopumā apgrozījušas 190,67 milj.EUR. Jānorāda, ka, visticamāk, daļa uzņēmumu vēl nav iesnieguši pārskatus par 2015.gadu, taču, pat neskatoties uz šo faktu, ir paredzams, ka kopējā apgrozījuma rādītājs 2015.gadā vairs būtiski nepalielināsies.

Pirmo mazkapitāla SIA kopējais apgrozījums
Tiesa, pretēja aina novērojama, analizējot pirms sešiem gadiem reģistrēto mazkapitāla SIA vidējā apgrozījuma dinamiku, kas ik gadu uzrāda pieaugumu. Tādējādi tikai atkārtoti tiek gūts apstiprinājums faktam, ka kopējā apgrozījuma kritums lielākoties saistāms nevis ar vispārēju tendenci pirmajām reģistrētajām mazkapitāla SIA strādāt sliktāk, bet gan ar lielo likvidēto uzņēmumu skaitu.

Lursoft aprēķinājis, ka kopš 2011.gada pirms sešiem gadiem reģistrēto mazkapitāla SIA vidējais apgrozījums pieaudzis no 16 tūkst.EUR līdz 21,2 tūkst.EUR, kas ir kāpums par 31,9%.

Pirmo mazkapitāla SIA vidējais apgrozījums

Veiksmīgi 2015.gadu aizvadījis Zviedrijā reģistrētajam ITAB Shop Concept AB piederošais SIA ITAB JPD Production. 2010.gadā darbu uzsācis ar 100 latu pamatkapitālu, kas laika gaitā palielināts līdz 2845 EUR, uzņēmums visus darbības gadus uzrādījis galvu reibinošu apgrozījuma pieaugumu. Jau 2011.gadā biroju un veikalu mēbeļu ražotājs apgrozījis 1,08 milj.EUR, kas četru gadu laikā palielinājies jau līdz 11,76 milj.EUR. Gada pārskatā atrodamā informācija liecina, ka lielāko daļu uzņēmuma apgrozījuma veido Latvijas tirgus, savukārt 6% – eksports uz Eiropas Savienības valstīm un Norvēģiju.

Otru lielāko apgrozījumu pagājušajā gadā uzrādījis starpproduktu vairumtirgotājs SIA DEPSOL TECHNOLOGIES, kura apgrozījums kopš 2011.gada palielinājies vairāk nekā 52 reizes. Pērn uzņēmums apgrozījis 4,64 milj.EUR, kas, salīdzinot ar 2014.gadu, ir pieaugums par vairāk nekā 73,6%. Tāpat kā SIA ITAB JPD Production, arī SIA DEPSOL TECHNOLOGIES pamatkapitāls šo gadu laikā palielināts – ja reģistrācijas brīdī to veidojuši 500 lati, tad patlaban tas ir četras reizes lielāks. Tiesa gan, uzņēmuma pamatkapitāls vēl aizvien gaida denomināciju uz eiro.

Nedaudz atpaliekot no SIA DEPSOL TECHNOLOGIES, 2015.gadā trešo augstāko apgrozījumu uzrādījis būvmateriālu un citu preču tirgotājs SIA Uniserviss, kas aizvadīto gadu noslēdzis ar 4,22 milj.EUR apgrozījumu. Jānorāda, ka, atšķirībā no abiem iepriekš pieminētajiem uzņēmumiem, SIA Uniserviss ir 100% Latvijas kapitāla uzņēmums – pirms sešiem gadiem dibinātā uzņēmuma īpašnieki ir Ervins Batarāgs un Mārtiņš Ozoliņš. Iesniegtajā gada pārskatā SIA Univerviss īpašnieki norādījuši, ka 2015.gadā uzņēmums galveno uzsvaru licis uz klientu skaita palielināšanu un apgrozījuma pieaugumu, tādējādi veiksmīgi palielinot savu tirgus daļu Latvijā. Jāpiebilst, ka, salīdzinot ar 2014.gadu, pērn SIA Uniserviss apgrozījums pieaudzis par 18,75%.

Neskatoties uz vidējā apgrozījuma kāpumu, strādā ar zaudējumiem

Pretstatā vidējam apgrozījumam, kas ik gadu uzrāda pieaugumu, 2010.gadā reģistrēto mazkapitāla SIA peļņas rādītāji ir ļoti mainīgi. Kamēr mazkapitāla SIA vidējais peļņas/zaudējumu rādītājs visus šos gadus uzrādījis negatīvu tendenci, atsevišķos gados analizēto uzņēmumu kopējais rādītājs bijis arī ar plusa zīmi.

Lursoft pētījums parāda, ka vissmagākais gads analizētajām mazkapitāla SIA bijis nākamais pēc to reģistrācijas, proti, 2011., kad kopējie zaudējumi bijuši mērojami ar 7,52 milj.EUR. Ievērojamu daļu zaudējumu veido SIA Delta impeks, kas 2011.gadu noslēdzis ar 5,31 milj.EUR zaudējumiem, savukārt 1 milj.EUR zaudējumi otrajā darbības gadā bijuši gan SIA BGF SERVICE, gan SIA GE Floristika.

Tiesa, jau nākamajā gadā kopējo zaudējumu apmērs sarucis vairāk nekā piecas reizes un 2013.gadā pat uzrādīta lai arī neliela, tomēr peļņa, taču šāda pozitīva tendence nav bijusi vērojama ilgu laiku, jo 2014.gads kārtējo reizi noslēgts ar zaudējumiem. Jaunākie dati liecina, ka 2015.gadā pirms sešiem gadiem reģistrēto mazkapitāla SIA kopējā peļņa pārsniegusi vienu miljonu eiro.

Pirmo mazkapitāla SIA kopējā peļņa

Atšķirībā no kopējā rādītāja, kas atsevišķos gados spējis uzrādīt arī pozitīvas tendences, Lursoft aprēķini liecina, ka, analizējot pirms sešiem gadiem reģistrēto mazkapitāla SIA vidējo peļņu/zaudējumus, visi darbības gadi noslēgti ar zaudējumiem. Jāpiebilst, ka visus gadus zaudējumu apmērs bijis robežās līdz 40 eiro, vien pērn to apjoms sasniedzis 51 eiro.

Mazkapitāla SIA vidējā peļņa

Pērn lielāko peļņu uzrādījis SIA ITAB JPD Production, kas ierindojies arī pirmajā vietā starp uzņēmumiem ar lielāko apgrozījumu. 2015.gadu mazkapitāla SIA noslēdzis ar 1,03 milj.EUR peļņu, tādējādi gada laikā peļņu audzējot par 57,26%.

Aizvadītajā gadā savu peļņu ievērojami izdevies palielināt arī metāla konstrukciju un to sastāvdaļu ražotājam SIA EKO El. Ja vēl 2014.gadā uzņēmums strādājis ar 188,49 tūkst.EUR peļņu, tad jau pērn tā sasniegusi 481,94 tūkst.EUR. Pirms sešiem gadiem SIA EKO El reģistrēts ar 200 latu pamatkapitālu, kas patlaban izaudzis jau līdz 4 400 EUR. Savukārt peļņas pieaugumu par 43,24% pagājušajā gadā uzrādījis SIA IBSC, kas gadu noslēdzis ar 0,35 milj.EUR peļņu. Jānorāda, ka SIA IBSC, kura pamatdarbība saistīta ar ERP un POS sistēmu ieviešanu, uzturēšanu un pielāgojumu izstrādi, 2015.gadā arī sekmīgi par 73,57% palielinājis savu apgrozījumu, savukārt uzņēmuma darbinieku skaits gada laikā pieaudzis no 2 līdz 8.

Vidējais darbinieku skaits – nemainīgs

Samazinoties to 2010.gadā reģistrēto mazkapitāla SIA skaitam, kuras patlaban vēl turpina savu saimniecisko darbību, pēdējos gados samazinājies arī šajos uzņēmumos nodarbināto personu kopējais skaits. Lursoft dati rāda, ka pirmajā gadā, kad mazkapitāla SIA uzsāka savu darbu, šajos uzņēmumos tika nodarbināti 3 475 darbinieki, jau 2011.gadā to skaits teju trīskāršojās, sasniedzot 10 313 strādājošos. Neliels pieaugums reģistrēts arī 2012.gadā, bet jau turpmākajos gados, līdz ar faktu, ka daļa mazkapitāla SIA apturējušas saimniecisko darbību vai arī likvidētas, nodarbināto skaits pirms sešiem gadiem reģistrētajās mazkapitāla SIA sarucis. Tiesa, vidējais darbinieku skaits uzņēmumos pēdējos gados saglabājies nemainīgs. Lursoft aprēķini liecina, ka katrs mazkapitāla SIA, kas reģistrēts pirms sešiem gadiem, pēdējos gados nodarbina vidēji divus darbiniekus.

Pirmo mazkapitāla SIA kopējais darbinieku skaits

Ar lielāko darbinieku skaitu var lepoties Līvānu novadā reģistrētā SIA ASTAR. Uzņēmums 2010.gadā uzsāka darbību ar 10 latu pamatkapitālu, kas patlaban palielināts līdz 2 845 EUR. SIA ASTAR veic darbinieku atlasi, pieņemot strādājošos darbā un iznomājot darbiniekus pēc klientu pieprasījumu. Gada pārskatā iesniegtā informācija liecina, ka pērn uzņēmumā bijuši nodarbināti 250 darbinieki, kas ir par 29 vairāk nekā gadu iepriekš.

Ievērojamu darbinieku skaita pieaugumu pagājušajā gadā piedzīvojusi SIA OSAKA, kuras pamatkapitāls vēl aizvien ir tikai 1 lats. Uzņēmums, kura darbība saistīta ar taksometru pakalpojumu sniegšanu, 2015.gadā ar darba vietām nodrošinājusi 100 darbiniekus, kas ir teju četras reizes lielāks strādājošo skaits nekā gadu iepriekš. Tiesa, salīdzinot ar abiem pārējiem saraksta līderiem, SIA OSAKA pēdējos četrus gadus strādājusi ar zaudējumiem.

Līdz ar ievērojamo apgrozījumu un peļņu, starp 2010.gadā reģistrētajām mazkapitāla SIA, kuras pērn nodarbinājušas lielāko darbinieku skaitu, ierindojas arī jau iepriekš pieminētā SIA ITAB JPD Production. Pagājušajā gadā uzņēmumā strādājuši 95 darbinieki, kas ir par 42 vairāk nekā gadu iepriekš.

Komentāri

*