Lursoft news

Ierosināto un pasludināto maksātnespējas procesu skaits rāda zināmu stabilitāti

2014. gada 14. maijs

Apkopojot datus par 2014. gada pirmajos četros mēnešos ierosināto maksātnespējas procesu lietu skaitu, Lursoft secinājis, ka vismaz gada sākums nav nesis būtiskas izmaiņas kopējos rādītājos.

Ierosināto procesu skaits šogad salabājies 2013.gada līmenī un ir ievērojami augstāks nekā 2012.gadā. Proti, šī gada pirmajos četros mēnešos kopumā ierosināts 841 process, kas ir vien par 10 procesiem mazāk nekā gadu iepriekš, taču par 115 vairāk nekā 2012.gada iesākumā. Jāpiebilst, ka pēdējie gadi maksātnespējas jomā tomēr nesuši zināmu stabilitāti, jo ierosināto procesu skaits saglabājas vienlīdz augstā līmenī, neatkārtojot vairs rekordaugstos kāpumus, kādi bijuši novērojami krīzes periodā. Tā, piemēram, 2010.gada pirmajos četros mēnešos tika ierosināti kopumā 1 086 procesi, kas ir par 41,77% vairāk nekā šogad.

Skatot ierosināto procesu sadalījumu pēc to veida, redzams, ka pēdējos divos gados aptuveni 91% no kopējā skaita veido maksātnespējas procesi, savukārt tiesiskās aizsardzības procesu īpatsvars pieaudzis no 5,7% līdz 7,5%. Salīdzinot ar 2012.gadu, maksātnespējas procesu īpatsvars kopējā skaitā sarucis par aptuveni 2%.

Lursoft, izpētot ierosinātos maksātnespējas, tiesiskās aizsardzības un ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesus sadalījumā pēc nozarēm, kurās strādā uzņēmumi, secinājis, ka nemainīgi visus gadus pirmajās vietās ar ievērojamu atrāvienu no pārējām vietām ierindojas mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība. Jāpiebilst gan, ja vēl 2013.gadā abu nozaru īpatsvars kopējā lietu skaitā bijis samērā vienāds, atšķiroties vien par aptuveni 1,00%, šogad vairumtirdzniecības nozare pārējām sfērām izvirzījusies priekšgalā ar 17,25%, kas ir par 5,66% vairāk nekā mazumtirdzniecības nozarei un par vairāk nekā 10,00% vairāk nekā pārējām nozarēm, kuru pārstāvētajiem uzņēmumiem visbiežāk tiek ierosinātas maksātnespējas, tiesiskās aizsardzības un ārpustiesas tiesiskās aizsardzības lietas.

Tradicionāli starp pārējām trim nozarēm, kuru pārstāvētajiem uzņēmumiem tiek visbiežāk ierosināta maksātnespēja, ik gadu ierindojas ēku būvniecība, operācijas ar nekustamo īpašumu un pēdējos divos gados tām pievienojies arī sauszemes un cauruļvadu transports, no TOP 5 izspiežot specializēto būvdarbu nozari.

Iepriekš daudz vēstīts par tendenci palielināties fizisko personu maksātnespēju skaitam un, jāteic, ka arī 2014.gada pirmajos četros mēnešos no kopējo pasludināto procesu skaita fizisko personu maksātnespējas veidojušas tieši lielāko daļu, tiesa gan, vairs nav vērojama tendence to skaitam pieaugt.

Lursoft dati rāda, ka šī gada pirmajos mēnešos kopumā pasludinātas 766 maksātnespējas lietas, no kurām 472 jeb 61,6% bijušas fizisko personu maksātnespējas. Salīdzinot ar 2012.gada attiecīgo periodu, to kopējais skaits samazinājies par 4,4%, savukārt īpatsvars starp visiem pasludinātajiem procesiem sarucis par 1,6%.

Lursoft arī apkopojis datus par vidējo maksātnespējas procesu un tiesiskās aizsardzības procesu ilgumu. Kā rāda iegūtie dati, maksātnespējas procesa vidējais ilgums šogad svārstījies robežās no 19,5 līdz 33,2 mēnešiem, kamēr aizvadītā gada martā tas sasniedzis pat 40,3 mēnešus. Jānorāda, ka šogad ievērojami pieaudzis tiesiskās aizsardzības procesa vidējais ilgums, kas pērn atsevišķos mēnešos bijis vien vidēji viens mēnesis, kamēr šogad robežojies no aptuveni 2,3 līdz 8,0 mēnešiem.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*