Blog

Infografika: 2020.gadā ar zaudējumiem strādājuši 47% uzņēmumu

2021. gada 28. septembris

Covid-19 pandēmija aizvadītajā gadā būtiski ietekmējusi vairākas nozares, daudzus uzņēmējus nostādot izvēles priekšā par uzņēmuma turpmāko darbību, jo būtiski samazinājies pieprasījums, līdz ar to arī apgrozījums, kā rezultātā finanšu gads noslēgts ar zaudējumiem. 

Lursoft apkopotie dati rāda, ka no visiem uzņēmumiem, kuri iesnieguši pārskatus par 2020.gadu, ar zaudējumiem pērn strādājuši 47% komersantu*. Tiesa, aizvadītā gada rezultātus salīdzinot, piemēram, ar 2016.gadu, redzams, ka to uzņēmumu, kuri strādājuši ar zaudējumiem, īpatsvars pērn nevis pieaudzis, bet, tieši otrādi, samazinājies. Lursoft izpētījis, ka 2016.gadā no kopējā uzņēmumu skaita ar zaudējumiem strādājuši 50,8% uzņēmumu. Kamēr ar zaudējumiem strādājošo uzņēmumu īpatsvars šo gadu laikā nedaudz samazinājies, zaudējumu kopējais apjoms palielinājies. Lursoft aprēķinājis, ka 2016.gadā uzņēmumu kopējie zaudējumi veidoja 1,6 miljardus eiro, savukārt pērn tie bija pieauguši jau līdz 1,8 miljardiem eiro.

Ar zaudējumiem strādājuši ne tikai pērn

Visvairāk uzņēmumu, kuri aizvadīto gadu noslēguši ar zaudējumiem, ir mazumtirdzniecības sektorā (5741 uzņēmums no 11018 mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kuri iesnieguši pārskatus par 2020.gadu), kas skaidrojams ar lielo skaitu šajā nozarē strādājošo uzņēmumu. Tikmēr, analizējot datus par šādu uzņēmumu īpatsvaru katrā no nozarēm, pirmajās vietās ierindojas nozares, kuras Covid-19 pandēmija 2020.gadā ietekmējusi visvairāk, tostarp, muzejus, ceļojumu birojus, ēdināšanas un izmitināšanas pakalpojumu sniedzējus, kā arī uzņēmumus, kas nodarbojas ar sporta nodarbību, izklaides un atpūtas pasākumu organizēšanu. Šajās nozarēs ar zaudējumiem strādājošo uzņēmumu īpatsvars veido vairāk nekā 60% no kopējā nozarēs strādājošo uzņēmumu skaita, kas iesnieguši pārskatus par 2020.gadu. Zaudējumus gan nevar norakstīt tikai uz pandēmijas rēķina, jo Lursoft dati atklāj, ka iepriekšminētajās nozarēs arī iepriekšējos gados bijis augsts īpatsvars ar uzņēmumiem, kuri strādājuši ar zaudējumiem. Piemēram, 2016.gadā ēdināšanas pakalpojumu sektorā ar zaudējumiem strādāja 60,66% no visiem nozares uzņēmumiem, izmitināšanas sektorā – 58,41%. 

Lielākie zaudējumi

Lielākie zaudējumi pagājušajā gadā reģistrēti lidsabiedrībai “Air Baltic Corporation”, rāda Lursoft izziņas dati. Lai gan ar zaudējumiem lidsabiedrība strādājusi arī 2019.gadā, kad tie veidoja 7,7 milj. EUR, pērn tie strauji kāpuši, sasniedzot 278,3 milj. EUR. Pagājušā gada sākumā AS “Air Baltic Corporation” gan bija ceļā uz kārtējo rekordgadu, jo tā ieņēmumi janvārī un februārī, salīdzinot ar gadu iepriekš, pieauga par 17%, bet pasažieru skaits par 18%, taču marta sākumā, Covid-19 pandēmijai sasniedzot Eiropu, lidsabiedrība piedzīvoja strauju kritumu pieprasījumam pēc lidojumiem. Pērn uzņēmuma apgrozījums samazinājās par 72,8%. Pagājušajā gadā, reaģējot uz krīzi, lidsabiedrība samazināja piedāvāto sēdvietu skaitu un izmaksas, kā arī atbrīvoja 30% darbinieku. Jāpiebilst, ka ar zaudējumiem strādājošie uzņēmumi 2020.gadā kopumā nodarbināja 176,7 tūkstošus darbinieku.

Otri lielākie zaudējumi pagājušajā gadā reģistrēti minerālmēslu vairumtirgotājam SIA “Uralkali Trading”. Jāatzīmē, ka šis uzņēmums jau vairākus gadus ieņem 1.vietu TOP 500 pēc neto apgrozījuma. Tomēr aizvadītais bijis pirmais gads, kad pirms pieciem gadiem reģistrētais uzņēmums strādājis ar zaudējumiem. Uzņēmums norāda, ka kālija minerālmēslu tirgu pērn ietekmējuši vairāki faktori, tostarp jau iepriekšminētā Covid-19 pandēmijas izplatība.

Lielāko zaudētāju vidū pagājušajā gadā sastopams arī mazumtirgotājs SIA “Lidl Latvija”. Pirms pieciem gadiem reģistrētajam mazumtirgotājam šobrīd jau reģistrētas 15 struktūrvienības – veikali gan Rīgā, gan arī ārpus galvaspilsētas, taču pircējiem tirdzniecības vietas aizvien ir slēgtas, jo uzņēmums nav uzsācis savu pamatdarbību.

TOP 5 nozares, kurās no kopējo uzņēmumu skaita, kas iesnieguši pārskatus par 2020.gadu, ir vismazākais ar zaudējumiem strādājošo uzņēmumu īpatsvars:

  • Augkopība un lopkopība: 23,87%;
  • Veselības aizsardzība: 27,47%;
  • Veterinārie pakalpojumi: 30,92%;
  • Metālu ražošana: 31,03%;
  • Sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbība: 34,17%.

*Dati apkopoti uz 23.09.2021.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*