Blog

Trešdaļā nozaru sociālo iemaksu apmērs uz vienu darbinieku pērn samazinājies

2021. gada 13. jūlijs

Ar š.g. 1. jūliju ieviests minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmērs, kas izsaucis plašu neapmierinātību sabiedrībā, jo sevišķi radošajās sfērās strādājošo vidū, norādot, ka Covid-19 krīzes epicentrs nav īstais brīdis, kad to darīt, un iemaksu jautājumu vajadzēja risināt pakāpeniski.

Maija beigās arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Darba devēju konfederācija vērsās ar atklātu vēstuli pie Latvijas Valsts prezidenta, Ministru prezidenta un finanšu ministra, aicinot atlikt minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu sistēmas ieviešanu ar š.g. 1 jūliju. Abas organizācijas norādījušas, ka konceptuāli atbalsta sistēmas ieviešanu, tomēr vērš uzmanību, ka izmaiņas sistēmā pieņemtas pirms Covid-19 pandēmijas izraisītās nelabvēlīgās ietekmes, un šobrīd Latvijas tautsaimniecībai ne tikai jāspēj pārvarēt vairāk nekā gadu ilgušu ekonomikas ierobežojumu sekas, bet aizvien jāspēj funkcionēt daļēji ierobežotas ekonomikas stāvoklī. Norādīts, ka jaunais modelis skars teju vienu trešo daļu Latvijā nodarbināto. 

Lursoft pētīja, kurās nozarēs pēdējos gados bijušas lielākās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas uz vienu strādājošo, bet kurās – zemākās.

Obligāto iemaksu apmērs pēdējos gados audzis

2020.gadā uzņēmumi nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksājuši 7,4 miljardus eiro, tostarp 2,54 miljardus eiro valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās un vēl 1,20 miljardus eiro iedzīvotāju ienākuma nodoklī. 

Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn samaksāto valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kopējais apjoms samazinājies par 38,21 milj. EUR. Tiesa, neskatoties uz kopējo sociālo iemaksu kritumu, vidējais iemaksu apmērs uz vienu strādājošo pagājušajā gadā turpinājis pieaugt. Lursoft aprēķinājis, ka 2020.gadā uzņēmumi vidēji uz vienu darbinieku sociālajās iemaksās samaksājuši 3,51 tūkst. EUR, kas ir par 100 eiro vairāk nekā 2019.gadā. Kopējais uzņēmumos strādājošo darbinieku skaits pērn samazinājies par 4,08%.

Lursoft aprēķinājis, ka vislielākās sociālās iemaksas valsts kopbudžetā pērn samaksājis tirdzniecības sektors, kas uzņēmumu skaita ziņā ir ietilpīgākā nozare. Nozares, kuru sociālo iemaksu kopējais apjoms kopš 2018.gada audzis visstraujāk, savukārt, ir sociālās aprūpes pakalpojumi un programmēšana, liecina Lursoft dati. Sociālajā aprūpē strādājošo uzņēmumu veiktās sociālās iemaksas apskatītajā laika periodā augušas par 40,7%, pieaugot līdz 3,53 milj. EUR. Darbinieku skaits šajā nozarē kopš 2018.gada audzis par 26,66%, pērn pārsniedzot 1500, un vidējās sociālās iemaksas uz vienu strādājošo pērn sasniegušas 2,26 tūkst. EUR. Tikmēr datorprogrammēšanas jomas uzņēmumi aizvadītajā gadā sociālajās iemaksās valsts kopbudžetā kopā iemaksājuši 130,54 milj. EUR, kas ir par 37,15% vairāk nekā 2018.gadā. VID publiskotā informācija rāda, ka nozare 2020.gadā ar darba vietām nodrošinājusi nepilnus 18 tūkstošus darbiniekus, kas ir par 9,34% vairāk nekā gadu iepriekš. 

Visaugstākās sociālās iemaksas uz vienu darbinieku – finanšu pakalpojumu jomā

Pētījuma dati atklāj, ka pēc veikto sociālo iemaksu apjoma uz vienu strādājošo datorprogrammēšanas nozare pērn ierindojusies trešajā vietā. Lursoft aprēķinājis, ka nozarē uz vienu darbinieku veiktas 7,33 tūkst. EUR lielas sociālās iemaksas. Gada laikā to apjoms uz vienu strādājošo audzis par 0,73 tūkst. EUR. Vēl lielākas sociālās iemaksas uz vienu darbinieku 2020.gadā bijušas finanšu pakalpojumu, kā arī apdrošināšanas nozarēs. 

Lursoft aprēķinājis, ka finanšu pakalpojumu jomas uzņēmumi 2020.gadā valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājuši vairāk nekā 92 milj. EUR, t.i., 7,92 tūkst. EUR uz vienu darbinieku. Atšķirībā no datorprogrammēšanas, kur gada laikā strauji audzis veikto sociālo iemaksu apjoms, finanšu pakalpojumu jomā pieaugums bijis lēnāks – par 0,06 tūkst. EUR. 

Covid-19 krīze pērn ieviesusi būtiskas korekcijas vairākās uzņēmējdarbības nozarēs, no kurām viena ir gaisa transports. Gaisa transporta nozare vēl 2019.gadā ierindojās pirmajā vietā pēc sociālo iemaksu apjoma uz vienu strādājošo. Tās 2019.gadā sasniedza 9,04 tūkst. EUR uz vienu darbinieku. Pērn sociālo iemaksu apjoms uz vienu darbinieku nozarē nokrities līdz 4,48 tūkst. EUR. Jānorāda, ka aizpērn gaisa transporta nozarē strādājošie uzņēmumi nodokļos kopā valsts kopbudžetā samaksāja 23,67 milj. EUR, bet pērn tie bijuši 10,5 milj. EUR. Pagājušajā gadā nozarē nodarbināto skaits samazinājās par piektdaļu.

Covid-19 vairākās nozarēs būtiski ietekmējis sociālo iemaksu apmēru uz vienu strādājošo 

Covid-19 pandēmija ieviesusi izmaiņas veikto sociālo iemaksu apjomā ne vienā vien nozarē. Izņēmums nav arī vēl viena pandēmijas būtiski ietekmētā nozare – ceļojumu biroju un tūroperatoru darbība. Lursoft aprēķinājis, ka vēl 2019.gadā nozarē veiktās sociālās iemaksas uz vienu strādājošo veidoja 2,71 tūkst. EUR, bet pērn tās samazinājās teju par 1 tūkstoti eiro, sarūkot līdz 1,88 tūkst. EUR uz vienu darbinieku. Tādējādi ceļojumu biroju un tūroperatoru nozare ierindojusies starp tām 10 nozarēm, kurās sociālo iemaksu apjoms uz vienu darbinieku 2020.gadā bijis vismazākais. 

Lursoft aprēķinājis, ka sociālo iemaksu apmērs uz vienu strādājošo, salīdzinot ar 2019.gadu, pērn krities teju trešdaļā no visām tautsaimniecības nozarēm. Jānorāda, ka visievērojamākais sociālo iemaksu apjoma kritums uz vienu darbinieku aizvadītajā gadā reģistrēts jau iepriekšminētajā gaisa transporta nozarē, savukārt otrs lielākais kritums reģistrēts mājsaimniecību kā darba devēju jomā, kas, jāatzīmē, ir nozare, kurā ir zemākās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas uz vienu strādājošo. 2020.gadā tās veidojušas vien 0,25 tūkst. EUR uz vienu strādājošo. 

Trešais lielākais sociālo iemaksu apjoma kritums pagājušajā gadā reģistrēts ceļojumu biroju un tūrisma operatoru sfērā. Par vairāk nekā piektdaļu sociālo iemaksu apjoms uz vienu darbinieku pērn, salīdzinot ar 2019.gadu, samazināties arī izmitināšanas, azartspēļu un ēdināšanas pakalpojumu nozarēs. 

Lursoft aprēķinājis, ka izmitināšanas sektorā strādājošie uzņēmumi 2019.gadā nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksāja 47,76 milj. EUR, savukārt pērn – 23,49 milj. EUR. Nozares veikto sociālo iemaksu apjoms samazinājies no 22,09 milj. EUR aizpērn līdz 12,76 milj. EUR pagājušajā gadā. Aizvadītajā gadā vidēji sociālās iemaksas uz vienu darbinieku veidoja 2,01 tūkst. EUR jeb par 27,86% mazāk nekā gadu iepriekš, azartspēļu nozarē to apjoms samazinājies par 26,09% (2020.gadā – 3,17 tūkst. EUR uz vienu darbinieku), bet ēdināšanas nozarē reģistrēts kritums par 24,56% (1,50 tūkst. EUR lielas sociālās iemaksas uz vienu darbinieku 2020.gadā).

Neskatoties uz to, ka jau iepriekšminētajā datorprogrammēšanas nozarē pagājušajā gadā ievērojami audzis sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apjoms uz vienu darbinieku, to apsteigušas vairākas citas nozares, kurās sociālo iemaksu apjoma kāpums bijis vēl straujāks.

Lai arī pašpatēriņu preču ražošanas sektors ir starp tiem, kuros sociālo iemaksu apmērs uz vienu darbinieku ir viszemākais, gada laikā iemaksu apjoms uz vienu strādājošo palielinājies par 54,05%, liecina Lursoft apkopotā informācija. Nozarē pagājušajā gadā bija reģistrēti vien 17 uzņēmumi, un tie nodarbinājuši 28 strādājošos. 

Lursoft izpētījis, ka starp nozarēm, kurās pēdējā gada laikā visstraujāk palielinājies sociālo iemaksu apjoms uz vienu strādājošo, ierindojas arī ķīmisko vielu un produktu ražošana, arī juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi un pasta un kurjera pakalpojumi. Lursoft jau vēstīja, ka Covid-19 ierobežojumu ietekmē strauji augusi pasta un kurjeru pakalpojumu nozare, jo valstī un pasaulē noteikto tirdzniecības ierobežojumu dēļ iedzīvotāji būtiski vairāk izmantojuši iespēju iepirkties internetā, kas, savukārt, veicinājis šīs nozares pieprasījumu. Piemēram, SIA “DPD Latvija” apgrozījums pagājušajā gadā palielinājies par 17,68%, bet SIA “Omniva” pat par 63,50%. Līdz ar pieaugošo pieprasījumu, uzņēmumos arī audzis darbinieku skaits.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*