Lursoft news

Šogad likvidētas jau 253 ārvalstu komersantu filiāles, kuras nebija atklājušas savus patiesos labuma guvējus

2021. gada 19. marts

Aizvadītā gada jūlijā spēkā stājās grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā, kas paredzēja pienākumu arī Latvijā reģistrētajām ārvalstu komersantu filiālēm un pārstāvniecībām atklāt savus patiesos labuma guvējus. Grozījumi paredzēja, ka ārvalstu uzņēmumiem tiek dots laiks līdz š.g. 1.janvārim, lai informētu Uzņēmumu reģistru par to patiesajiem labuma guvējiem, pretējā gadījumā filiāle vai pārstāvniecība var tikt izslēgta no reģistra.

Lursoft apkopotie dati liecināja, ka pagājušā gada decembra sākumā Latvijā bija reģistrētas 676 ārvalstu komersantu filiāles, bet no tām patiesos labuma guvējus bija atklājuši tikai 10%. 

Lai gan īsu brīdi pirms aizvadītā gada beigām, kā arī šī gada pirmajos mēnešos sasparojušies un reģistrējuši informāciju, Lursoft dati liecina, ka Uzņēmumu reģistrs šogad no reģistra izslēdzis jau 253 ārvalstu komersantu filiāles, kuras nebija sniegušas nepieciešamās ziņas.  Lursoft Klientu Portfelis jau ziņoja, ka 1.martā vienas dienas laikā likvidētas 242 ārvalstu komersantu filiāles, kas nebija atklājušas savus patiesos labuma guvējus. Salīdzināšanai – pērn visa gada laikā likvidētas vien 40 ārvalstu komersantu filiāles.

Salīdzinot ar aizvadītā gada decembri, situācija ar ārvalstu komersantu filiāļu patieso labuma guvēju atklāšanu ir uzlabojusies – šādu informāciju snieguši 53,36% filiāļu. Jānorāda, ka puse no visām filiālēm informāciju par patiesajiem labuma guvējiem iesniegušas šajā gadā, dažas – vien šomēnes.

Šobrīd Latvijā reģistrēta 431 ārvalstu komersantu filiāle. No tām vairākums – 353 filiāles – reģistrētas Rīgā, vēl 56 Pierīgā, savukārt reģionos to skaits ir salīdzinoši mazs – Kurzemē 9, Vidzemē 7, bet Zemgalē un Latgalē katrā pa 3 ārvalstu komersantu filiālēm.

Lursoft pētījums atklāj, ka daļa no ārvalstu komersantu filiālēm, kuras līdz šim nav sniegušas informāciju par saviem patiesajiem labuma guvējiem, 2019.gadā nav nodarbinājušas nevienu darbinieku. Tāda ir teju trešā daļa no visām ārvalstu komersantu filiālēm bez informācijas par patiesajiem labuma guvējiem. 

Tikmēr pārējās ārvalstu komersantu filiāles, kuras aizvien nav sniegušas likumā prasīto informāciju, aizpērn kopā ar darba vietām nodrošinājušas 2,8 tūkstošus darbinieku. Lielākais darba devējs to skaitā ir Accenture Latvijas filiāle, kas darbinieku skaita ziņā ir arī lielākā Latvijā reģistrētā ārvalstu komersanta filiāle. Somu Accenture Oy filiāle Latvijā reģistrēta 2002.gadā. Aizpagājušajā gadā uzņēmuma Latvijas filiāle nodokļos samaksājusi 24,53 milj. EUR, vidējām iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām uz vienu darbinieku esot augstākām nekā nozarē vidēji. 

Otrs lielākais darba devējs ārvalstu komersantu filiāļu vidū 2019.gadā, kas aizvien nav atklājis savus patiesos labuma guvējus, ir Krievijas Federācijas Prezidenta lietu pārvaldes Federālās budžeta valsts iestādes “Atveseļošanas kompleksa “BOR”” filiāle, sanatorija “Jantarnij Bereg”. Aizpagājušajā gadā sanatorijā strādājuši 174 darbinieki. Šobrīd, pēc Lursoft izziņā pieejamās informācijas, tai uzkrāts 49,4 tūkst. EUR liels nodokļu parāds. Šogad gan janvārī, gan februārī VID atbalstījis sanatorijas nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadali termiņos vai atlikšanu uz laiku. Sanatorijas interneta mājas lapā teikts, ka šobrīd tās telpās tiek veikts kapitālais remonts, tāpēc viesi netiek uzņemti, taču tiek prognozēts, ka sanatorija darbu atsāks š.g. jūnijā. 

Lursoft izpētījis, ka kopskaitā 8 ārvalstu komersantu filiālēm, kas nav sniegušas informāciju par patiesajiem labuma guvējiem, šobrīd ir reģistrēti nodrošinājumi. Šīm filiālēm marta vidū reģistrēti nodokļu parādi, kas pārsniedz 150 eiro. Lielākais parādnieks to vidū ir pārtikas produktu, dzērienu un tabakas vairumtirgotājs – kompānijas “Duty Free Trading LLP” filiāle Latvijā. Šobrīd tā parāds pārsniedz jau 2 milj. EUR, tāpēc jau pērn oktobrī VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvalde pieņēmusi lēmumu par filiāles saimnieciskās darbības apturēšanu. 

Lielākās ārvalstu komersantu filiāles Latvijā pēc darbinieku skaita 2019.gadā:

  1. Accenture Latvijas filiāle: 1614 darbinieki (nav reģistrēta informācija par patiesajiem labuma guvējiem);
  2. Luminor Bank AS Latvijas filiāle: 976 darbinieki (informācija par patiesajiem labuma guvējiem reģistrēta 10.09.2020.);
  3. Skandinaviska Enskilda Banken AB Rīgas filiāle: 718 darbinieki (informācija par patiesajiem labuma guvējiem reģistrēta 01.02.2021.)
  4. SOL Baltics OU Latvijas filiāle: 468 darbinieki (informācija par patiesajiem labuma guvējiem reģistrēta 07.09.2020.);
  5. DNB Bank ASA Latvijas filiāle: 335 darbinieki (informācija par patiesajiem labuma guvējiem reģistrēta 05.01.2021.)

Dati atklāt, ja nozaru spektrs, kuru pārstāv ārvalstu komersantu filiāles, kuras vēl nav atklājušas savus patiesos labuma guvējus, ir ļoti plašs. To vidū ietilpst gan mazumtirdzniecībā, gan arhitektūras pakalpojumu, kravu pārvadājumu, tūroperatoru nozarēs strādājošu uzņēmumu filiāles Latvijā. 5% no visām ārvalstu komersantu filiālēm nodarbojas ar datorprogrammēšanu. Lielākā šajā nozarē strādājošā ārvalstu komersantu filiāle ir jau iepriekšminētā Accenture, savukārt savus patiesos labuma guvējus līdz šim nav atklājusi arī Evry Card Services Baltijas filiāle (27 darbinieki 2019.gadā), Sorq Limited Baltijas filiāle (20 darbinieki) u.c. datorprogrammēšanas nozarē strādājošas ārvalstu komersantu filiāles. 

Latvijā reģistrēto ārvalstu komersantu filiāļu vidējais vecums ir 9 gadi

Lursoft izpētījis, ka 28,07% no visām Latvijā reģistrētajām ārvalstu komersantu filiālēm pieder uzņēmumiem no Igaunijas. No 121 igauņu uzņēmumu Latvijas filiāles, patiesos labuma guvējus līdz šim vēl nav atklājušas 46. Kopumā šobrīd Latvijā reģistrētas filiāles uzņēmumiem no 40 dažādām valstīm. Līdztekus Eiropas valstīm, kas Latvijā pārstāvētas ar lielāku skaitu ārvalstu komersantu filiāļu, to vidū atrodamas arī Izraēla, Japāna, Kanāda u.c. tālākas valstis.

Viena no pirmajām ārvalstu komersantu filiālēm, kas pēc izmaiņām likumā reģistrējusi informāciju par patiesajiem labuma guvējiem, ir Telia Forsakring AB filiāle Latvijā. Informāciju, ka komersanta patieso labuma guvēju nav iespējams noskaidrot, filiāle reģistrējusi jau aizvadītā gada 20.jūlijā. Telia Forsakring filiāli Latvijā reģistrējis 2018.gada novembrī, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atļauju filiāles darbībai apdrošināšanas sektorā tā saņēmusi 2019.gada 8.janvārī. 

Lursoft izpētījis, ka pirmajā mēnesī pēc likuma izmaiņu stāšanās spēkā, kas nosaka, ka arī ārvalstu komersantu filiālēm jāreģistrē informācija par patiesajiem labuma guvējiem, to izdarījušas piecas filiāles.  Viena no pirmajām jau aizvadītajā gada jūlijā informāciju par patiesajiem labuma guvējiem sniegusi arī EDURIO LTD filiāle Latvijā. Lursoft pieejamā informācija rāda, ka, lai gan EDURIO LTD reģistrēts Londonā, Lielbritānijā, tā patiesie labuma guvēji ir latvieši Ernests Jenavs un Jānis Strods. Abi kopīgi kā patiesie labuma guvēji reģistrēti arī SIA “Edurio”, savukārt Ernests Jenavs ir patiesais labuma guvējs vēl trīs uzņēmumos – SIA “CS Invest”, SIA “Cunning Solutions” un SIA “Lauku investīcijas”.

Jānorāda, ka EDURIO LTD filiāle nebūt nav vienīgā, kuras patiesie labuma guvēji ir no Latvijas. Tāda ir arī Igaunijas myFusion OU Latvijas filiāle, kuras patiesais labuma guvējs ir Aleksandrs Baranovskis, Igaunijas Lenstream filiāle (patiesais labuma guvējs – Toms Šrāders) u.c. 

Dati apkopoti uz 17.03.2021.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*