Blog

Piektā daļa no visiem pagājušā gada jaunajiem uzņēmumiem reģistrēta tirdzniecības sektorā

2022. gada 14. marts

Aizvadītajā gadā reģistrēti 9227 jauno uzņēmumi, liecina Lursoft apkopotā informācija. Salīdzinot ar 2020.gadu, kad tika fiksēts pēdējo 17 gadu zemākais jaunreģistrēti uzņēmumu skaits, pagājušais gads nesis nelielu jauno uzņēmumu skaita pieaugumu. 

Lursoft izpētījis, ka piektā daļa no visiem 2021.gadā reģistrētajiem uzņēmumiem nodarbojas ar tirdzniecību, visbiežāk tieši ar mazumtirdzniecību, savukārt vēl nepilni 12% savu darbību saistījuši ar profesionālo zinātnisko un tehnisko pakalpojumu sniegšanu.

Salīdzinot ar gadu iepriekš, tirdzniecības sektorā strādājošo uzņēmumu īpatsvars starp jaunreģistrētajiem uzņēmumiem nav būtiski mainījies, savukārt kritums vērojams būvniecības nozarē, kas pēc uzņēmumu skaita 2020.gadā bijusi otra populārākā nozare jaunreģistrēto uzņēmumu vidū. 

Lursoft pētījums parāda, ka 2020.gadā reģistrēts 901 jauns būvniecības uzņēmums, kas kopumā veidoja teju 11% no kopējā aizpērn reģistrēto uzņēmumu skaita, pērn – 641 jauns būvniecības uzņēmums. Jauno uzņēmumu skaita kritums fiksēts visās būvniecības apakšnozarēs, bet visievērojamākais – starp specializēto būvdarbu veicējiem, kur reģistrēto uzņēmumu 2021.gadā bijis par trešdaļu mazāk nekā gadu iepriekš. 

Jāpiebilst, ka pērn likvidēti 1289 būvniecības uzņēmumi, kamēr gadu iepriekš – 1121.

TOP 5 nozares, kurās 2021.gadā reģistrēts visvairāk jauno uzņēmumu:

  1. Vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība: 1523 uzņēmumi;
  2. Profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi: 876 uzņēmumi;
  3. Apstrādes rūpniecība: 693 uzņēmumi;
  4. Būvniecība: 641 uzņēmums;
  5. Transports un uzglabāšana: 637 uzņēmumi.

Neskatoties uz jauno uzņēmumu skaita pieaugumu, daudzās nozarēs kopējais uzņēmumu skaits turpinājis sarukt

Lai gan jaunu uzņēmumu skaits 2021.gadā piesardzīgi audzis, likvidēto uzņēmumu pieaugums bijis daudz straujāks, kas arī atsaucas uz kopējām uzņēmumu skaita izmaiņām nozarēs, vairumā gadījumu uzrādot negatīvu dinamiku.

Izņēmums ir, piemēram, veselības aizsardzības nozare, kur aizvadītajā gadā jauno uzņēmumu bijis par 35 vairāk nekā likvidēto. Pozitīvā tendence veselības aizsardzības nozarē fiksēta arī 2020.gadā, kad gada laikā reģistrēti 119 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 42. 

Jānorāda, ka 2021.gada izskaņā veselības aizsardzības nozarē bija reģistrēti 2318 uzņēmumi, kas veido 1,4% no kopējā Latvijā reģistrēto uzņēmumu skaita.

Lursoft pētījums atklāj, ka pagājušajā gadā augusi arī mēbeļu ražošanas nozare, kur ne tikai palielinājies jaunreģistrēto uzņēmumu skaits, bet tas arī pārsniedzis gada laikā likvidēto uzņēmumu skaitu nozarē. Lursoft apkopotā informācija rāda, ka 2021.gadā reģistrēti 110 jauni mēbeļu ražošanas uzņēmumi, kas ir par 35 vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī par 47 uzņēmumiem vairāk nekā aizvadītā gada laikā nozarē likvidēts. Jāpiebilst, ka 2021.gada izskaņā mēbeļu ražošanu kā savu pamatdarbības jomu bija norādījuši 1098 uzņēmumi. 

Apstrādes rūpniecības dažādās apakšnozarēs situācija ar jaunu uzņēmumu reģistrēšanu aizvadītajā gadā bijusi atšķirīga. Vēl bez mēbeļu ražošanas kopējais uzņēmumu skaits pērn audzis vēl tikai apakšnozarē, kas nodarbojas ar cita veida neklasificētu preču ražošanu. Šajā apstrādes rūpniecības apakšnozarē kopējais uzņēmumu skaits 2021.gadā palielinājies par 15, jo gada laikā reģistrēti 58 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 43.

Lielākais uzņēmumu skaita samazinājums tāpat kā iepriekš arī pērn reģistrēts tirdzniecībā, kur jaunreģistrēto uzņēmumu 2021.gadā bijis par 1813 mazāk nekā likvidēto. Jānorāda, ka aizvadītā gada beigās tirdzniecībā bija reģistrēti 35,7 tūkstoši uzņēmumu, no tiem 53,12% strādā mazumtirdzniecībā. 

Covid-19 pandēmija sekmējusi jaunu uzņēmumu skaita pieaugumu kurjeru pakalpojumu nozarē

Analizējot datus par jaunu uzņēmumu reģistrēšanu, redzams, ka pērn, salīdzinot ar gadu iepriekš, jaunreģistrēto uzņēmumu skaits visievērojamāk palielinājies elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē, kur pagājušā gada laikā reģistrēti 37 jauni uzņēmumi, kamēr gadu iepriekš – 21. Jānorāda, ka gan 2021., gan arī 2020.gadā likvidēto uzņēmumu nozarē bijis vairāk nekā jaunreģistrēto, kas nozīmē, ka faktiskais nozarē strādājošo uzņēmumu skaits turpinājis sarukt.

Līdzīgi ir arī ar juridisko un grāmatvedības pakalpojumu nozarē strādājošajiem uzņēmumiem, kur pagājušajā gadā novērojams otrs straujākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaita pieaugums. Gada laikā reģistrēti 280 jauni uzņēmumi, kas ir par 111 vairāk nekā 2020.gadā. Vienlaikus pērn likvidēti 308 juridisko un grāmatvedības pakalpojumu nozarē strādājoši uzņēmumi. 

Pretstats tam ir pasta un kurjeru darbības nozare, kur jauno uzņēmumu 2021.gadā bijis vairāk nekā likvidēto. Līdz ar Covid-19 pandēmijas ierobežojošajiem pasākumiem, kas liedza tirdzniecību fiziskajos veikalos, strauji attīstījās tirdzniecība internetā, kurai līdzi sekoja arī pieprasījuma pieaugums pēc pasta un kurjeru pakalpojumiem. 

Lursoft jau vēstījis, ka pandēmijas ietekmē, kas sekmēja pieprasījumu pēc piegādes pakalpojumu nodrošinātājiem, SIA “DPD Latvija” apgrozījums 2020.gadā palielinājās par 17,68%, sasniedzot 23,38 milj. EUR, savukārt SIA “Omniva” apgrozījums kāpis pat par 63,40%, palielinoties līdz 12,28 milj. EUR. Apgrozījums aizpērn palielinājies arī citiem kurjeru pakalpojumu nozarē strādājošiem uzņēmumiem. Savā ziņojumā SIA “Omniva” norāda, ka 2021.gada novembrī, lai arī gadu iepriekš bija ieviesti stingrāki mazumtirdzniecības ierobežojumi, unikālo sūtījumu saņēmēju skaits palielinājies par vismaz 41%, kas faktiski nozīmē, ka pirms svētkiem dāvanas un preces aizvadītajā gadā attālināti iegādātas vismaz 61% Latvijas mājsaimniecību. 

Sekojot līdzi iedzīvotāju iepirkšanās paradumu maiņai un pieprasījumam, pērn arī audzis pasta un kurjeru nozarē strādājošo uzņēmumu skaits, liecina Lursoft apkopotā informācija.

TOP 5 nozares, kurās 2021.gadā reģistrēts lielākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaita pieaugums pret 2020.gadā nozarē reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem:

  1. Elektroenerģija, gāzes apgāde, siltumapgāde un gaisa kondicionēšana: +76,19%;
  2. Juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi: +65,68%;
  3. Pasta un kurjeru darbība: +48,15%;
  4. Mēbeļu ražošana: +46,67%;
  5. Izdevējdarbība: +46,67%.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*