Blog

Jaunu uzņēmumu skaits pērn audzis 28 pašvaldībās

2022. gada 5. janvāris

Neskatoties uz to, ka 2021.gadā visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, turpinājās Covid-19 pandēmija, un uzņēmējdarbību bremzēja dažādi ierobežojošie pasākumi, jauno uzņēmumu skaits pērn nedaudz palielinājies. Lursoft apkopotā informācija rāda, ka 2021.gadā Latvijā reģistrēti 9227 jauni uzņēmumi, kas ir par 288 vairāk nekā gadu iepriekš. 

Lursoft pētījis, kurās pašvaldībās jaunreģistrēto uzņēmumu skaits pērn palielinājies visstraujāk, kā arī skatījis, kā mainījies likvidēto uzņēmumu skaits sadalījumā pa pašvaldībām.

Līdz ar jaunreģistrēto uzņēmumu dinamikas līknes augšupeju, jaunu uzņēmumu skaits 2021.gadā audzis vairāk nekā pusē no visām pašvaldībām. Lursoft izpētījis, ka pērn, salīdzinot ar 2020.gadu, vairāk jaunu uzņēmumu reģistrēts 28 pašvaldībās, savukārt Gulbenes novadā jaunreģistrēto uzņēmumu skaits saglabājies nemainīgs, jo gan 2021., gan arī 2022.gadā reģistrēti 70 jauni uzņēmumi. 

Ar straujāko jaunu uzņēmumu skaita kāpumu pērn var lepoties Augšdaugavas novads, rāda Lursoft apkopotā informācija. Ja 2020.gadā Augšdaugavas novadā, kas apvieno kādreizējās Daugavpils un Ilūkstes novadu teritorijas, reģistrēja 53 jaunus uzņēmumus, tad pērn to skaits dubultojās, sasniedzot jau 106 jaunus uzņēmumus. Jānorāda, ka Augšdaugavas novads ir arī viena no tām septiņām pašvaldībām, kurām 2021.gada bilance noslēgusies ar pozitīvu rādītāju, jo jauno uzņēmumu bijis vairāk nekā likvidēto, kas nozīmē, ka kopējais pašvaldības teritorijā reģistrēto uzņēmumu skaits palielinājies. Tieši Augšdaugavas novads šajā ziņā 2021.gadā izceļas ar labāko rādītāju, jo reģistrēto uzņēmumu pārsvars pār likvidētajiem bijis vislielākais. Daudz neatpaliek arī Mārupes novads, kur jaunreģistrēto uzņēmumu pērn bijis par 34 vairāk nekā likvidēto. Jaunu uzņēmumu vairāk nekā likvidēto aizvadītajā gadā bijis arī Madonas, Saldus, Gulbenes, Ādažu un Varakļānu novados. 

Pagājušajā gadā audzis ne tikai jauno, bet arī likvidēto uzņēmumu skaits, kas atspoguļojas arī kopējos datos, jo pērn bijušas vien divas pašvaldības, kurās likvidēto uzņēmumu bijis mazāk nekā 2020.gadā.  Tie ir Rēzeknes un Varakļānu novadi, kas 2021.gadā reģionālās reformas priekšvakarā nonāca diskusiju krustugunīs, jo Varakļānu iedzīvotāji izteica asu kritiku par lēmumu viņu pašvaldību pievienot Rēzeknes novadam, tā vietā priekšroku dodot Madonas novadam. Lursoft izpētījis, ka 2020.gadā Varakļānu novadā reģistrēti 5 jauni uzņēmumi, bet pērn – 7. Ja aizpērn novadā likvidēja 12 uzņēmumus, tad aizvadītajā gadā šis skaitlis bija trīs reizes mazāks. Rēzeknes novadā likvidēto uzņēmumu skaita kritums gan nav bijis tik ievērojams, jo pērn novadā likvidēti 72 uzņēmumi, kas ir par 1 mazāk nekā gadu iepriekš. 

Skaitliski vislielākais likvidēto uzņēmumu skaita pārsvars pār jaunreģisrētajiem fiksēts Rīgā, kur pagājušā gada laikā jauno uzņēmumu skaits gan nedaudz audzis, sasniedzot 4396 jaunus komersantus, taču likvidēto skaita pieaugums bijis būtiski straujāks. Ja 2020.gadā galvaspilsētā likvidēti 6926 uzņēmumi, tad pērn – jau 7757. Kopējais Rīgā reģistrēto uzņēmumu skaits uz likvidēto uzņēmumu rēķina pērn sarucis par 3361.

Lursoft izpētījis, ka straujākais likvidēto uzņēmumu skaita pieaugums pērn fiksēts Ludzas un Gulbenes novados, kur to skaits, salīdzinot ar 2020.gadu, pat dubultojies. Pēc Lursoft apkopotās informācijas, 2020.gadā tika likvidēti 44 Ludzas novada teritorijā reģistrēti uzņēmumi, bet pērn – jau 88. Tikmēr Gulbenes novadā pagājušajā gadā likvidēti 60 uzņēmumi (2020.gadā – 29).

Pētījumā analizēti dati par uzņēmumu reģistrēšanas un likvidēšanas dinamiku pēc jaunā administratīvi teritoriālā iedalījuma, kas stājās spēkā 2021.gada 1.jūlijā.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*