Blog

2021.gadā piesardzīgi audzis jaunreģistrēto uzņēmumu skaits

2022. gada 3. janvāris

Aizvadītajā gadā reģistrēti 9227 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 14159, liecina Lursoft apkopotā informācija. Salīdzinot ar 2020.gadu, kad tika fiksēts pēdējo 17 gadu zemākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaits, pērnais gads nesis nelielu pieaugumu, tiesa, audzis arī likvidēto uzņēmumu skaits.

Lursoft apkopotā informācija parāda, ka 2021.gadā likvidēto uzņēmumu bijis par teju 2,5 tūkstošiem vairāk nekā 2020.gadā. Nemainīgas gan palikušas nozares, kuru uzņēmumi visbiežāk likvidēti. Piektā daļa no visiem likvidētajiem uzņēmumiem saistīta ar tirdzniecības sektoru, aiz kura likvidēto uzņēmumu skaita ziņā seko būvniecība.

Analizējot jaunu uzņēmumu reģistrēšanas dinamiku 2021.gadā pa mēnešiem, redzams, ka pērn, lai arī turpinājusies Covid-19 pandēmija un tās ierobežojošie pasākumi, nevienu mēnesi nav reģistrēts tik straujš jaunreģistrēto uzņēmumu kritums, kā tas bija 2020.gadā. Ja 2020.gada pirmajos mēnešos tika reģistrēts rekordliels jauno uzņēmumu skaits, tam pietuvojoties pat 1000 uzņēmumu atzīmei, turpmākie mēneši nesa strauju aktivitātes kritumu. Arī 2021.gadā atsevišķos mēnešos jaunreģistrēto uzņēmumu bijis mazāk nekā 2020.gada attiecīgajos mēnešos, taču to kopējais skaits gada ietvarā ir ar pozitīvu dinamiku.

Lursoft pētījums atklāj, ka 92% no visiem pagājušajā gadā reģistrētajiem ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību. No tām 60,89% veido tieši mazkapitāla SIA. Teju trešdaļai no visām mazkapitāla SIA pamatkapitāls bijis tikai 1 eiro. 

Jāpiebilst, ka 2021.gada septembrī pirmo reizi reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras pamatkapitāls ir mazāks par 1 eiro. Lursoft dati rāda, ka Saldū reģistrētā SIA “EliNord” reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls gan uzņēmuma reģistrēšanas brīdī, gan arī šobrīd ir 1 cents. Uzņēmuma sniegtā informācija liecina, ka tam pieder viena struktūrvienība – Narvesen tirdzniecības vieta Liepājas centrā.

Jaunreģistrētais “JT offices” pozitīvi ietekmējis aizvadītajā gadā reģistrēto uzņēmumu kopējā pamatkapitāla dinamiku

Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn par 171,3 milj. EUR palielinājies jaunreģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls. Dati rāda, ka reģistrēto jauno uzņēmumu kopējais pamatkapitāls uz reģistrēšanas brīdi veidoja 243,49 milj. EUR, aprēķinājis Lursoft. Vairāk nekā pusi no šīs summas veido novembrī reģistrētais SIA “JT offices”. Pamatkapitāla rekordista patiesais labuma guvējs ir Arvydas Avulis, kuram patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts deviņos Latvijas uzņēmumos. To vidū ir SIA “Jaunā Teika”, SIA “Jaunā Teika offices”, SIA “Jaunā Teika AUSMA” u.c. Tieši pēdējie divi uzņēmumi arī ir pērn reģistrētā SIA “JT offices” kapitāldaļu turētāji.  

SIA “JT offices” pamatkapitāls arī izskaidro ievērojamo starpību starp 2021. un 2020.gadā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitāla apjomu to reģistrēšanas brīdī, jo vēl gadu iepriekš lielākais reģistrētais uzņēmums bijis SIA “Orkla Biscuit Production”. Tā pamatkapitāls reģistrēšanas brīdī bija 10 milj. EUR, kas gan dibināšanas gada laikā palielināts līdz 20 milj. EUR. 

TOP 5 lielākie 2021.gadā reģistrētie uzņēmumi (pēc reģistrētā pamatkapitāla uz reģistrēšanas brīdi):

  1. SIA “JT offices”: 130,24 milj. EUR pamatkapitāls (Rīga);
  2. AS “CI Holding” (reģistrēts ar nosaukumu AS “Granit 89”): 9,60 milj. EUR pamatkapitāls (Rīga);
  3. SIA “DAEM Research”: 8,96 milj. EUR pamatkapitāls (Jūrmala);
  4. SIA “Tomra Collection Latvia”: 7,00 milj. EUR pamatkapitāls (Rīga);
  5. SIA “RB ELG”: 4,55 milj. EUR pamatkapitāls (Rīga).

Savu pirmo uzņēmumu pērn reģistrējuši vairāk nekā 5 tūkstoši cilvēku

Neskatoties uz ekonomikas attīstības tempa piebremzēšanos, dažādiem ierobežojumiem un nenoteiktību par turpmāko, tas nav bijis šķērslis daudziem topošajiem uzņēmējiem realizēt ideju par savu uzņēmumu. Lursoft aprēķinājis, ka no 9,9 tūkstošiem fizisko personu, kam 2021.gadā reģistrētas daļas jaunreģistrētos uzņēmumos, 5,2 tūkstošiem personu tas bijis līdz šim pirmais uzņēmums.  Kamēr vairāk nekā 5 tūkstoši fizisko personu 2021.gadā spēruši pirmo soli biznesā, netrūkst arī uzņēmēju, kuri drosmīgi izpleš savu uzņēmējdarbību, dibinot pat vairākus uzņēmumus vienlaikus.

Līderi šajā ziņā pagājušajā gadā bijuši Kristaps Krūmiņš un Jānis Brikmanis, kuri reģistrējuši septiņus jaunus uzņēmumus, sešus no tiem – kopīgi. Visus kopīgos uzņēmumus abi uzņēmēji reģistrējuši 13.decembrī, tiem norādot kopīgu juridisko adresi Uriekstes ielā 2A-22, Rīgā. Pēc Lursoft pieejamās informācijas, šajā adresē šobrīd reģistrēti kopumā 15 uzņēmumi. 

Fiziskās personas, kuras 2021.gadā reģistrējušas visvairāk jaunus uzņēmumus:

  1. Kristaps Krūmiņš: 7 uzņēmumi;
  2. Jānis Brikmanis: 7 uzņēmumi;
  3. Mihails Anoško: 6 uzņēmumi;
  4. Nauris Bikovs: 5 uzņēmumi;
  5. Uldis Miļūns: 5 uzņēmumi. 

Audzis personu skaits no Krievijas, kas reģistrējušas jaunus uzņēmumus Latvijā

Ārvalstnieku ieguldījumu apjoms Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos 2021.gadā sarucis, liecina Lursoft apkopotā informācija. Ja 2020.gada beigās tie Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos bija ieguldījuši 7,67 miljardus eiro, tad pagājušā gada laikā uzkrātās summas apjoms sarucis par 248,62 milj. EUR, kas liecina, ka pērn ārvalstnieki no Latvijas uzņēmumu pamatkapitāliem izņēmuši lielākas summas nekā ieguldījuši. Tomēr, neskatoties uz uzkrātās summas kritumu, Lursoft dati rāda, ka ārvalstnieki nav zaudējuši interesi par jaunu uzņēmumu dibināšanu Latvijā.

Lursoft aprēķinājis, ka no visiem pērn dibinātajiem uzņēmumiem 1110 gadījumos kā viens no dalībniekiem reģistrēts ārvalstnieks. Visbiežāk jaunus uzņēmumus Latvijā dibinājušas personas no Krievijas (375 personas), Igaunijas (124 personas) un Lietuvas (120 personas). Salīdzinot ar gadu iepriekš, kad ārvalstnieki Latvijā reģistrēja 1046 jaunus uzņēmumus, 2021.gadā palielinājies personu skaits no Krievijas, kas veikušas ieguldījumus jaunreģistrētajos uzņēmumos. 2020.gadā jaunus uzņēmumus Latvijā reģistrēja 241 persona no Krievijas. 

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*