Blog

Teju 600 ārvalstnieku kompānijām piederošas SIA vēl nav paziņojušas savus patiesos labuma guvējus

2019. gada 1. augusts

Šogad februārī Uzņēmumu reģistrs aicināja SIA, kuru sastāvā ir 100% ārvalstu uzņēmumi, nekavējoties izpildīt tām ar likumu noteikto pienākumu – atklāt patiesos labuma guvējus. Tobrīd tika norādīts, ka gadījumos, ja patiesie labuma guvēji atbilstoši prasībām netiks atklāti, komersantu darbība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā tiks izbeigta, jo informācijas nesniegšana par patiesajiem labuma guvējiem rada paaugstinātu risku šo uzņēmumu izmantošanai noziedzīgiem nolūkiem.

Kopš Uzņēmumu reģistra lūguma pagājuši pieci mēneši, taču, pēc Lursoft apkopotās informācijas, vēl aizvien ir reģistrēta 591 sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas 100% pieder ārvalstu juridiskām personām, taču nav atklājusi savus patiesos labuma guvējus.

Lursoft izpētīja, kas ir šie uzņēmumi, kam pieder to daļas un cik darbiniekus tie 2018.gadā nodarbinājuši, jo, Uzņēmumu reģistram īstenojot teikto par šādu uzņēmumu likvidēšanu, šie cilvēki, iespējams, paliktu bez darba vietas.

Jau pirmie dati liecina, ka šo SIA vidū ir gan veiksmīgi uzņēmumi ar vairāku miljonu apgrozījumu un peļņu, kā arī nodarbinātiem vairākiem desmitiem darbinieku, gan arī tādi, kuriem jau uzsākts likvidācijas process.

Daudzām SIA turpmākās dienas skaitītas

Dati parāda, ka no teju 600 sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, kas analizētas pētījuma ietvaros, 17,6% uzsākts likvidācijas process. Lielākoties likvidācijas process uzsākts tām SIA, kuras vairākus gadus nav iesniegušas gada pārskatus, taču starp tām ir arī komersanti, kuri vēl 2018.gadā strādājuši ar apgrozījumu un pat guvuši peļņu.

Piemēram, apģērbu mazumtirgotājs SIA “Audimas LV”, kas pieder lietuviešu AS “Audimas”. Pirms sešiem gadiem dibinātais uzņēmums pagājušajā gadā apgrozīja 374,82 tūkst.EUR, taču visus darbības gadus tas strādājis ar zaudējumiem, kas, visticamāk, arī bijis galvenais iemesls uzņēmuma īpašnieka lēmumam par labu likvidācijai. Līdzīgi ir arī ar akustisko sistēmu kabinetu ražotāju SIA “DYNAUDIO LATVIA”, kas pētījuma sagatavošanas laikā likvidēts, jo, neskatoties uz augsto kvalitātes līmeni un pasūtījumu apjomu, uzņēmums nav spējis strādāt ar peļņu. Vēl 2018.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 2,8 milj.EUR, kas to ierindoja 10.vietā  starp Grobiņas novadā reģistrētajiem uzņēmumiem pēc tā apgrozījuma, taču zaudējumi sasnieguši 447,56 tūkst.EUR. Pēc Lursoft rīcībā esošās informācijas, dāņu AS DYNAUDIO piederošais uzņēmums 2018.gadā nodarbināja 42 darbiniekus.

Teju tikpat lielam skaitam uzņēmumu, cik nonākuši uz likvidācijas sliekšņa, reģistrēti arī nodrošinājumi. Kā rāda Lursoft dati, 37 no šiem 97 uzņēmumiem, kuriem reģistrēts nodrošinājums, vienlaikus ir gan aktīvs nodrošinājums, gan arī aktuāls likvidācijas process. Viena no lielākajām ārvalstu juridiskām personām piederošām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, kas nav paziņojusi savus patiesos labuma guvējus, un ir ar aktuālu nodrošinājumu, ir SIA “Global Group LTD”. Skotijā reģistrētajam “First Capital Advisors LP” piederošajam uzņēmumam ar zvērināta tiesu izpildītāja pieprasījumu kopš šī gada jūnija reģistrēts aizliegums veikt likvidāciju un reģistrēt komercķīlas. Jānorāda, ka nekustamo īpašumu jomā strādājošais SIA “Global Group LTD” 2018.gadā apgrozīja 1,69 milj.EUR un nopelnīja 790,08 tūkst.EUR. Lursoft Kavēto maksājumu datu bāzē uzņēmumam reģistrēti kavēti maksājumi teju 30 tūkst.EUR apmērā, no kuriem daļa apmaksāta, bet nepilni 13 tūkstoši eiro aizvien reģistrēti kā nenomaksāti.

Dalībnieki – no tuvējām kaimiņvalstīm un Kipras

Sabiedrību ar ierobežotu atbildību, kuru kapitāldaļu turētāji ir ārvalstu juridiskas personas, un kurām nav reģistrēti patiesie labuma guvēji, dalībnieki visbiežāk nāk no tuvējām kaimiņvalstīm. Proti, 17,9% gadījumos firmas, kurām Latvijā pieder SIA, reģistrētas Igaunijā, bet  vēl 10% gadījumu – Lietuvā.

Interesanti, ka TOP valstu galvgalī nav atrodama Krievija, kas visbiežāk figurē to valstu, kuru pārstāvji veikuši ieguldījumu Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos, galvgalī. Pēc Lursoft aprēķiniem, no visām pētījuma laikā analizētajām SIA tikai nepilni 3% pieder Krievijā reģistrētām kompānijām.

Toties tā vietā blakus Igaunijai un Lietuvai dominē Kipra, kas jau izsenis zināma kā viena no populārākajām ārzonu valstīm līdzās Kaimanu salām, Lihtenšteinai, Gērnsijai u.c. Pētījums atklāj, ka Kiprā reģistrētām firmām pieder 10,7% no visām Latvijas sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, kuru vienīgais kapitāldaļu turētājs ir ārvalstu juridiska personai, un kurām nav atklāti patiesie labuma guvēji. Pēc 2018.gada apgrozījuma lielākā kapitālsabiedrība starp tām ir SIA “People & Screens”.

Pirms četriem gadiem reģistrētais uzņēmums nodarbojas ar starpniecību reklāmas izvietošanā masu informācijas līdzekļos. Pagājušajā gadā SIA “People & Screens” apgrozīja 2,02 milj.EUR un nopelnīja 56,13 tūkst.EUR pēc nodokļu nomaksas. Jāpiebilst, ka Lursoft Saistību grafs atklāj, ka SIA “People & Screens” ir vienīgais Kiprā reģistrētajam ZENMICO TRADING LTD piederošais uzņēmums.

TOP valstis, kurās visbiežāk reģistrēti SIA, kas nav atklājušas savus patiesos labuma guvējus, dalībnieku uzņēmumi:

  1. Igaunija
  2. Lielbritānija
  3. Kipra
  4. Lietuva
  5. ASV

Līderos – vairumtirdzniecība

Sabiedrības ar ierobežotu atbildību, kas pieder ārvalstu uzņēmumiem un vēl nav izpildījušas savu pienākumu atklāt patiesos labuma guvējus, visbiežāk saistītas ar tirdzniecību.

Lursoft izpētījis, ka piektā daļa no visām ārvalstu juridiskajām personām piederošajām SIA, kuras vēl nav atklājušas savus patiesos labuma guvējus, darbojas vairumtirdzniecības nozarē. 19,1% gadījumu to īpašnieki nāk no Igaunijas. Vēl 15,8% no pētījumā iekļautajām SIA saistītas ar nekustamo īpašumu operācijām, bet 6,7% – ar mazumtirdzniecību.

Apskatot padziļināti vairumtirdzniecības uzņēmumu darbību, redzams, ka gada pārskatu par 2018.gadu iesnieguši vien 56% no šiem uzņēmumiem, no kuriem puse gada pārskatā pie apgrozījuma norādījuši 0 eiro. Tiesa, starp ārvalstīs reģistrētajām juridiskajām personām piederošajiem vairumtirdzniecības uzņēmumiem, kuri nav atklājuši savus patiesos labuma guvējus, ir vairākas sabiedrības ar ierobežotu atbildību, kuras 2018.gadā apgrozījušas arī vairākus miljonus eiro.

Līderis starp tām ir Igaunijā reģistrētajam OU CHARDELL GROUP piederošais SIA “Chardell Merchants”. Uzņēmums reģistrēts pirms trijiem gadiem un nodarbina tikai vienu darbinieku, toties tā apgrozījums 2018.gadā bija 4,6 milj.EUR, bet peļņa – 122,9 tūkst.EUR. Vadības ziņojumā norādīts, ka SIA “Chardell Merchants” nodarbojas ar kokmateriālu tirdzniecību no Latvijas un pērn uzņēmums uzsācis sadarbību ar Lielbritānijas tirgu, cerot, ka ar laiku varēs atjaunot arī savu tirgus daļu Turcijā. Lursoft Saistību grafs parāda, ka Igaunijā reģistrētajam OU CHARDELL GROUP Latvijā pieder piecas sabiedrības ar ierobežotu atbildību, bet tāpat kā SIA “Chardell Merchants”, arī pārējiem uzņēmumiem nav reģistrēti patiesie labuma guvēji. Interesanti gan, ka uz dažām dienām (no 2019.gada 29.marta līdz 8.aprīlim) par viena no šo uzņēmumu patiesajiem labuma guvējiem bija norādīta Jeļena Jatina, kura ir arī SIA “Chardell Merchants” vienīgā valdes locekle un patlaban reģistrēta arī kā SIA “Chardell Holding” patiesā labuma guvēja.

OU CHARDELL GROUP nav vienīgais ārvalstu uzņēmums, kuram Latvijā pieder vairākas sabiedrības ar ierobežotu atbildību, kurām vēl nav reģistrēti patiesie labuma guvēji. Par trīs sabiedrībām ar ierobežotu atbildību vairāk nekā minētajam igauņu uzņēmumam pieder Lielbritānijā reģistrētajam LATGEOINVEST LIMITED. Pēc Lursoft rīcībā esošajiem datiem, minētajai ārvalstu kompānijai Latvijā pieder kopumā 18 uzņēmumi, no kuriem patiesais labuma guvējs nav atklāts astoņiem. Pārējo desmit uzņēmumu (pārsvarā tie saistīti ar nekustamo īpašumu jomu) patiesā labuma guvēja ir Ļubova Kolosnitina (Liubov Kolosnityna).

Starp pētījumā analizētajām SIA arī uzņēmums, kas nodrošina 357 darba vietas

Atskatoties uz pētījumā analizēto SIA finanšu rādītājiem, redzams, ka to kopējais samaksāto VID administrēto nodokļu apjoms pagājušajā gadā pieaudzis, lai gan kopējais apgrozījums ievērojami krities. Tajā pašā laikā uzņēmumu peļņas/ zaudējumu rādītājs pēc 8,92 milj.EUR lielajiem zaudējumiem 2017.gadā pērn bijis pozitīvs.

Lursoft aprēķinājis, ka 2017.gadā SIA, kuru dalībnieki ir ārvalstīs reģistrēti uzņēmumi, un kuras vēl nav atklājušas savus patiesos labuma guvējus, 2017.gadā apgrozīja 234,12 milj.EUR, bet pagājušajā gadā to kopējais rezultāts bija teju trīs reizes zemāks – 81,43 milj.EUR.

Apgrozījuma ziņā līderis starp tām SIA, kuru dalībnieki ir juridiskas personas no ārvalstīm un kuras nav paziņojušas savus patiesos labuma guvējus, ir igauņu Dentsu Aegis Nertwork Estonia AS piederošais SIA “Dentsu Aegis Network Latvia”, kas nodarbojas ar komunikācijas plānošanu un izvietošanu medijos, digitālā mārketinga pakalpojumiem, sabiedriskās domas izpēti. Pagājušajā gadā uzņēmums apgrozīja 11,90 milj.EUR, nodokļos samaksāja 509,77 tūkst.EUR un nodrošināja 44 darba vietas.

Jānorāda, ka starp pētījumā analizētajām SIA deviņpadsmit kapitālsabiedrības pagājušajā gadā var lepoties ar apgrozījumu, kas pārsniedz 1 milj.EUR, savukārt 15 uzņēmumos darbinieku skaits pārsniedzis 10 strādājošos. Vislielākais nodarbināto skaits bijis 2015.gadā dibinātajai SIA “Ventspils Port Services”, kas nodarbojas ar kravu iekraušanas un izkraušanas ārpakalpojumiem, tehniskajiem pakalpojumiem, kā arī konsultēšanu nodokļu jautājumos un grāmatvedības un finanšu pakalpojumu sniegšanu. Nīderlandē reģistrētajam Beleggingsmaatschappij Geit B.V. piederošais uzņēmums pērn bijis darba devējs 357 darbiniekiem.

Jānorāda, ka kopējais strādājošo skaits pētījuma ietvaros analizētajās SIA pagājušajā gadā samazinājies. Ja 2017.gadā šajos uzņēmumos strādājuši 1673 darbinieki, tad pagājušajā gadā tie bijuši vien 1056 cilvēki.

No pētījuma ietvaros analizētajām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību VID Padziļinātās sadarbības programmā iekļauta gan SIA “Ventspils Port Services”, gan vēl 28 kapitālsabiedrības, kuru dalībnieki ir ārvalstīs reģistrētas kompānijas un kuru patiesie labuma guvēji vēl nav atklāti.

Pētījumā iekļautās SIA, balstoties uz VID sniegto informāciju, pagājušajā gadā valsts kopbudžetā nodokļos samaksāja 14,12 milj.EUR, kas ir par 5,67% vairāk nekā gadu iepriekš.

Uzņēmumu likvidācija var atstāt ietekmi uz budžetu

Apkopotie dati parāda, ka to uzņēmumu vidū, kuri vēl aizvien nav atklājuši patiesā labuma guvējus un to dalībnieku sastāvā ir ārvalstu juridiskās personas, ir atrodami tādi, kas veic aktīvu saimniecisko darbību. Par to galvenokārt liecina gan šo uzņēmumu finanšu dati, gan strādājošo skaits. “Tādējādi var secināt, ka gadījumā, ja tiks uzsākta šo uzņēmumu vienkāršotā likvidācija, tas ietekmēs arī citus Latvijas uzņēmumus, kuriem kā klientiem, piegādātājiem vai sadarbības partneriem ar šādiem uzņēmumiem ir noslēgti darījumi,” situāciju ieskicē Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa. Viņa norāda, ka tas, savukārt, nozīmē, ka jau šobrīd ikvienam uzņēmumam, kuram ir sadarbība ar uzņēmumu, kam nav reģistrēti patiesā labuma guvēji, būtu jāizvērtē papildu riski un savlaicīgi jāreaģē uz iespējamām izmaiņām.

Jāņem vērā, ka šo uzņēmumu likvidācijas uzsākšana var radīt ietekmi gan uz budžetā samaksāto nodokļu, gan arī nodrošināto darba vietu skaitu. Šāds pieņēmums balstīts uz pētījumā apkopotajiem datiem, kas parāda, ka šie uzņēmumi 2018.gadā kopumā ir nodrošinājuši vairāk kā 1000 darba vietas un nodokļos pērn samaksājuši vairāk kā 14 miljonus eiro.

Pētījuma dati apkopoti uz 23.07.2019.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*