Blog

Pierīgas uzņēmumi pērn nodokļos samaksājuši 978,89 milj.EUR

2018. gada 8. maijs

Pierīgas priekšrocība ir tās tuvums galvaspilsētai un pieejamās plašās teritorijas biroju un noliktavu izbūvei, kas kalpojis par iemeslu tam, kāpēc daudzi Latvijas lielie uzņēmumi par savu atrašanās vietu izvēlējušies tieši Pierīgas novadus, piemēram, Mārupes vai Ķekavas, nevis Rīgu.

Lursoft, apkopojot datus par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētajiem nodokļiem 2017.gadā, secinājis, ka Pierīgas* uzņēmumi nodokļos valsts kopbudžetā samaksājuši 978,89 milj.EUR jeb 14,90% no kopējās summas, kuru VID administrētajos nodokļos pērn samaksājuši Latvijā reģistrētie uzņēmumi.

Pirmajās vietās pēc Pierīgā reģistrēto uzņēmumu samaksāto nodokļu kopsummas pagājušajā gadā pārliecinoši ierindojusies tirdzniecība. Lursoft aprēķinājis, ka Pierīgas vairumtirdzniecības uzņēmumi VID administrētajos nodokļos 2017.gadā samaksājuši 249,02 milj.EUR jeb teju divas reizes lielāku summu nekā otrajā vietā esošā mazumtirdzniecības nozare vai sešas reizes vairāk nekā uzglabāšanas un transporta palīgdarbību joma, kas ierindojusies trešajā pozīcijā. Jāpiebilst, ka uzņēmumu skaita ziņā vairumtirdzniecība Pierīgas reģionā ierindojas otrajā vietā, savukārt pēc nozarē nodarbināto personu skaita – trešajā vietā.

Otrajā vietā pēc VID administrēto nodokļu apjoma 2017.gadā Pierīgā ierindojusies mazumtirdzniecība ar 131,33 milj.EUR. Mazumtirdzniecība Pierīgas reģionā ir ietilpīgākā nozare gan pēc tajā strādājošo uzņēmumu, gan darbinieku skaita. Savukārt, rēķinot pēc nodokļu maksājumu apjoma 2017.gadā uz vienu darbinieku, nozare  ar 6,35 tūkst.EUR ieņem vien 26.pozīciju, bet pēc samaksāto nodokļu apjoma uz vienu uzņēmumu – 24.vietu.

Aizvadītajā gadā VID administrētajos nodokļos samaksājot 41,39 milj.EUR, topa 3.vietā iekļuvusi uzglabāšanas un transporta palīgdarbību nozare.

Lursoft izpētījis, ka starp Pierīgā reģistrēto uzņēmumu pārstāvētajām nozarēm, kuras 2017.gadā valsts kopbudžetā veikušas lielākos nodokļu maksājumus, ierindojas arī pārtikas produktu un dzērienu ražošana, automobiļu un motociklu remonts un tirdzniecība, kā arī tādi pakalpojumi, kā operācijas ar nekustamo īpašumu, finanšu pakalpojumi un sauszemes un cauruļvadu transports.

Neskatoties uz to, ka Pierīgā reģistrēti vien 6 azartspēļu nozarē strādājoši uzņēmumi un tie kopumā nodarbina 1081 darbinieku, izložu un azartspēļu nodeva un nodoklis veicinājis nozares iekļūšanu lielāko nodokļu maksātāju TOP 10. vietā.

Lursoft aprēķinājis, ka Pierīgas azartspēļu un derību nozares nodokļu maksājumi 2017.gadā uz vienu uzņēmumu sasnieguši 3,69 milj.EUR, kas ir četras reizes vairāk nekā tuvākajam sekotājam – gaisa transporta nozarei.

Aplūkojot, kuri uzņēmumi ietilpst sarakstā, kurā apkopotas Pierīgas nozares, kuras pagājušajā gadā veikušas uz katru nozares uzņēmumu lielākos nodokļu maksājumus, redzams, ka līderos izvirzījušās jomas, kuras komersantu skaita ziņā nav īpaši plaši pārstāvētas. Jau pieminētā azartspēļu un derību sfēra pulcē 6 uzņēmumus, gaisa transporta – 22, bet trešajā vietā esošā farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošana – 16 uzņēmumus. Lursoft aprēķinājis, ka pagājušajā gadā Pierīgā bijušas kopsummā 12 nozares, kuru nodokļu maksājumi gada laikā sasnieguši vismaz 100 tūkst.EUR. uz vienu uzņēmumu. Vēl bez TOP 10 sarakstā iekļuvušajām nozarēm tām pievienojas arī atkritumu savākšana, apstrāde, izvietošana un materiālu pārstrāde (132,54 tūkst.EUR lieli nodokļu maksājumi uz vienu uzņēmumu) un vairumtirdzniecība (105,07 tūkst.EUR). Jāizceļ, ka no TOP 10 iekļuvušajām nozarēm 4 pārstāv ražošanas sektoru.

Viens no ražošanas sektora apakšvirzieniem – dzērienu ražošana – 2017.gadā Pierīgā uzrādījis lielākos nodokļu maksājumus uz vienu darbinieku. Lursoft aprēķinājis, ka Pierīgā reģistrētie dzērienu ražotāji uz vienu darbinieku gada laikā nodokļos samaksājuši 128,93 tūkst.EUR, kas ir teju četras reizes vairāk nekā otrajā vietā esošie vairumtirdzniecības uzņēmumi. Nozarē reģistrēto uzņēmumu skaita ziņā dzērienu ražošana Pierīgā ierindojas vien 57.pozīcijā, savukārt darbinieku skaita ziņā – 63.vietā.

Otro vietu pēc samaksāto nodokļu apjoma uz vienu darbinieku aizvadītajā gadā Pierīgā ieņem vairumtirdzniecība, kuru pārstāvošo uzņēmumu nodokļu maksājumi uz vienu strādājošo sasnieguši 34,80 tūkst.EUR, savukārt trešajā vietā ar 20,49 tūkst.EUR lieliem nodokļu maksājumiem uz vienu strādājošo ierindojusies azartspēļu un derību nozare.

Pērn Pierīgā reģistrētas kopumā 12 nozares, kuru nodokļu maksājumi valsts kopbudžetā uz vienu darbinieku sasnieguši vismaz 10 tūkst.EUR. Vēl bez TOP 10 iekļuvušajām nozarēm tām pievienojas arī nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošana (10,82 tūkst.EUR lieli VID administrēto nodokļu maksājumi uz vienu darbinieku) un ūdens transports (10,03 tūkst.EUR uz vienu strādājošo).

Lielākais nodokļu maksātājs Pierīgā pagājušajā gadā bijis tabakas izstrādājumu vairumtirgotājs SIA Baltic Sales Network, kas 2017.gadā valsts kopbudžetā nodokļos samaksājis 89,08 milj.EUR. Gada laikā SIA Sanitex piederošā uzņēmuma samaksāto nodokļu apjoms pieaudzis par 9,61%. Tiesa, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veido vien nelielu daļu no kopējās nodokļu summas, jo, kā rāda Lursoft izziņā pieejamā informācija, SIA Baltic Sales Network 2017.gadā IIN samaksājis 34,47 tūkst.EUR, bet VSAOI – 64,62 tūkst.EUR. Pats uzņēmuma īpašnieks – SIA Sanitex – pēc samaksāto nodokļu kopsummas ierindojas topa 6.vietā. Aprēķini rāda, ka tā samaksāto nodokļu kopsumma gada laikā pieaugusi par 17,35%, sasniedzot 18,98 milj.EUR.

Pierīgā reģistrēto lielāko nodokļu maksātāju saraksta nākamajās vietās aiz SIA Baltic Sales Network ierindojas tirgotāji SIA MAXIMA Latvija ar attiecīgi 38,76 milj.EUR lieliem nodokļu maksājumiem valsts kopbudžetā, kas ir par 4,15% lielāka summa nekā 2016.gadā, un SIA Depo DIY (32,88 milj.EUR, -0,86%, salīdzinot ar 2016.gadu).

Jānorāda, ka no no TOP 20 uzņēmumiem, kuri 2017.gadā valsts kopbudžetā samaksājuši lielākos nodokļus, 35% reģistrēti Ķekavas novadā, tikpat arī Mārupes novadā. Tāpat arī sarakstā pārstāvēti Ādažu, Inčukalna, Olaines un Stopiņu novadi.

Nozaru ziņā visplašāk TOP 20 lielāko nodokļu maksātāju sarakstā pārstāvēta vairumtirdzniecība (30% no kopējā topā iekļuvušo uzņēmumu skaita), bet pa diviem uzņēmumiem arī no mazumtirdzniecības, sauszemes, cauruļvadu transporta un uzglabāšanas un transporta palīgdarbību jomām.

*Pierīgas reģionā ietilpst: Kandavas, Jaunpils, Tukuma, Engures, Babītes, Mārupes, Olaines, Ķekavas, Baldones, Ķeguma, Lielvārdes, Ogres, Mālpils, Ikšķiles, Salaspils, Limbažu, Stopiņu, Ropažu, Garkalnes, Ādažu, Carnikavas, Saulkrastu, Salacgrīvas, Alojas, Krimuldas, Sējas, Siguldas, Inčukalna novadi un Jūrmala.
Raksta foto: www.airbaltic.com

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*