Blog

Atbalsts lauksaimniekiem – ātrāk, nekā plānots

2015. gada 21. decembris

Gandrīz pusgadu ātrāk, nekā plānots, sākot ar 21. decembri, piensaimniekiem un cūkkopjiem tiks izmaksāts Eiropas Savienības 8,45 miljonu eiro ārkārtas atbalsts. Kopumā piena ražotājiem tiks 7,15 miljoni eiro, cūkkopjiem – 1,3 miljoni eiro.

Atbalsta likme piensaimniekiem ir 11,71 eiro par vienu laikā no 1.janvāra līdz 30.septembrim realizētā piena tonnu. Atbalsta likme par sivēnmātēm – 36,74 eiro par dzīvnieku, bet par no šā gada 1.janvāra līdz 30.septembrim kautuvē realizētu vai eksportētu dzīvu cūku – 3,89 eiro par dzīvnieku.
Iepriekš Zemkopības ministrijā prognozēja, ka minētais atbalsts abām nozarēm varētu tikt izmaksāts tikai nākamajā gadā – līdz jūnija beigām.
Pēc Zemkopības ministrijas un Lauksaimniecības datu centra provizoriskajiem aprēķiniem, realizētā piena daudzums ir ap 607 000 tonnām, kopējais atbalsttiesīgo sivēnmāšu skaits – ap 22 000, bet atbalsttiesīgo realizēto cūku skaits – ap 272 000.
15.septembrī ES Lauksaimniecības ministru padomes sanāksmē Luksemburgā EK piedāvāja atbalstam Latvijas piena ražošanas un cūkkopības nozarēm piešķirt 8,45 miljonus eiro. Aprēķina vērtētie kritēriji – Krievijas embargo ietekme, piena cenas un cūkgaļas cenas samazinājums. Saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm, Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 44,3 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro.
Tāpat 80 miljoni eiro tiek novirzīti vairākiem piedāvātajiem tirgus regulēšanas instrumentiem – privātās uzglabāšanas shēmu, produktu veicināšanas un jutīgo sabiedrības grupu vajadzību (bēgļi, trūcīgās personas) projektu attīstībai.
Foto: new.llkc.lv

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*