Lursoft news

Latvijas vārds un patriotisms uzņēmumu nosaukumos: Tēvzemes bruģis, Latvijas Patriots un Latvija – mana Dzimtene

2012. gada 15. novembris

Novembris latviešiem ir īpašs mēnesis – tā laikā atzīmējam Latvijas armijas uzvaru pār Bermonta karaspēku, svinam Latvijas Republikas proklamēšanas dienu. Tādēļ Lursoft veicis pētījumu, lai apkopotu datus par to, cik patriotiski ir mūsu biznesa cilvēku izvēlētie uzņēmumu nosaukumi, kas nereti nes arī mūsu valsts vārdu plašajā pasaulē, veidojot Latvijas tēlu ārpus valsts robežām.

Lursoft apkopotie dati liecina, ka kopumā līdz š.g. 12.novembrim valstī reģistrēti 834 uzņēmumi un 2066 biedrības un nodibinājumi, kuru nosaukumos ir iekļauts vārds „Latvija”, savukārt, mūsu valsts starptautiskais nosaukums „Latvia” iekļauts 1 154 uzņēmumu un 100 nevalstisko organizāciju vārdos. Iekļaut savā nosaukumā Latvijas vārdu izvēlējušies vairāki TOP uzņēmumi, tostarp AS Latvijas valsts meži, SIA Latvijas Mobilais Telefons, AS Latvijas Gāze, AS LATVIJAS FINIERIS, SIA ITERA Latvija u.c. Savukārt, liela daļa sabiedrisko organizāciju, kuru nosaukumā iekļauts Latvijas vārds, veidotas ar patriotisku mērķi saliedēt iedzīvotājus, uzlabot dzīves vidi un kopīgiem spēkiem veicināt valsts labklājību un attīstību. Tā, piemēram, 2010.gadā Rīgā reģistrēts nodibinājums Latvija aug, kura mērķis ir veidot meža nozarei labvēlīgas vides attīstību un izpratni par meža vērtību skolu jaunatnes vidū un pārējā sabiedrībā, savukārt biedrība Latvija – mana Dzimtene aizvadītā gada nogalē reģistrēta, lai veidotu saliedētu Latvijas sabiedrību neatkarīgi no etniskās piederības, tautības un dzimtās valodas.

Kā liecina Lursoft pētījumā iegūtie dati, vārdu „patriots” uzņēmuma nosaukumā izvēlējušies minēt 3 uzņēmumu īpašnieki un 12 organizāciju dibinātāji, tostarp vārds „patriots” atrodams tādos nosaukumos, kā Fonds Latvijas Patriots, Meklēšanas organizācija PATRIOTS, SIA PATRIOTI u.c. Vārds „tēvzeme” rodams 10, bet „dzimtene” – 7 komersantu nosaukumos, starp tiem atrodami tādi nosaukumi, kā SIA TĒVZEMES BRUĢIS, SIA TĒVZEMES PĀRTIKAS GRUPA, SIA Zaļā dzimtene, IK Dzimtenīte u.c.

Latvija – viens no populārākajiem īpašvārdiem News.lv bibliotēkas rakstos

Lursoft laikrakstu bibliotēkā News.lv patlaban kopumā izlasāmi 4,885 milj. rakstu, bet vairāk nekā 2,251 milj. publikāciju ir pieminēts Latvijas vārds, kas nozīmē, ka žurnālisti mūsu valsts vārdu minējuši gandrīz katrā otrajā rakstā. 861 419 rakstu autors ir Ziņu aģentūra BNS, 198 019 – laikraksts Diena, 162 416 – Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai, bet 106 799 – Latvijas Avīze.

Mūsu valsts starptautiskais nosaukums „Latvia” pieminēts ievērojami retāk – vien 90 955 rakstos –, un, kā liecina rezultāti, lielākoties šis vārds izskanējis, rakstot par kādu no uzņēmumiem, kura nosaukumā minēts šis vārds. Vārds „dzimtene” atrodams 46 837 News.lv ievietotajos laikrakstu, ziņu aģentūras BNS un portālu rakstos, bet „tēvzeme” – 67 402 publikācijās, tiesa gan, jāpiebilst, ka 40 675 rakstos šis vārds izskanējis, pieminot politisko organizāciju „Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”.

Lursoft savus klientus un sadarbības partnerus sveic valsts svētkos!

 

Papildus informācija:

Lursoft datu bāzes: www.lursoft.lv

Laikrakstu bibliotēka News.lv: www.news.lv

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*