Lursoft news

Ierosināto maksātnespējas procesu skaits pieaudzis par 7,26%

2010. gada 21. oktobris

Šogad pirmajos deviņos mēnešos ierosināto maksātnespējas procesu skaits, attiecinot pret pagājušo gadu, ir turpinājis pieaug, sasniedzot jaunu rekordu. Tā šogad ierosināti jau 2143 maksātnespējas procesi, kas ir par 145 (+7,26%) vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada.

Lai arī patlaban daudzviet medijos tiek runāts par ekonomikas atlabšanu un vispārējās situācijas uzlabošanos, reālie skaitļi liecina, ka maksātnespējas procesi vēl aizvien ir aktuāli – analizējot pēdējo trīs gadu datus, redzams, ka ierosināto maksātnespējas procesu skaits ir gandrīz divkāršojies.

Lursoft jau iepriekš ziņoja (21.06.2010. Vairāk kā 40% uzņēmumu pašu kapitāls ir ar mīnuss zīmi), ka liela daļa uzņēmumu pagājušo gadu noslēguši ar negatīvu pašu kapitālu, kas, savukārt, varētu veicināt maksātnespējas procesu skaita pieaugumu, jo, kā zināms, negatīvs pašu rādītājs ir viena no pazīmēm, kas norāda uz uzņēmuma potenciālo maksātnespēju. Brīdī, kad uzņēmums atbilst kādai no Maksātnespējas likumā noteiktajām pazīmēm, tā pienākums ir iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu, kas arī ir viens no pamatojumiem, kādēļ ierosināto procesu skaits turpina pieaugt.

Ierosināto maksātnespējas procesu skaits

Lursoft apkopotie dati liecina, ka, pieaugot ierosināto maksātnespējas procesu skaitam, palielinājies arī to gadījumu skaits, kad savu maksātnespēju ierosina pati juridiskā persona. Proti, no 2008.gada pirmajos deviņos mēnešos ierosināto maksātnespējas procesu kopskaita 18,77% gadījumu procesus sev ierosinājušas pašas juridiskās personas, 2009.gadā šis rādītājs sasniedzis 21,87%, bet šogad – jau 23,20%.

Šogad vidēji ik mēnesi ierosināti 238 maksātnespējas procesi – visvairāk ierosināto procesu reģistrēts martā (303), savukārt aprīlī fiksēts zemākais šī gada rādītājs.

Maksātnespējas procesu ierosināšanas dinamika

Papildu informācija:

Maksātnespējas reģistrs: https://www.lursoft.lv/exec?act=MNR_LSTAT

Maksātnespējas likums: https://www.lursoft.lv/law?act=LISCNVIEW&type=2&headid=31316&date=

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*