Lursoft news

Tuvojoties vēlēšanām, pieaug apvienību līderu publicitāte

2010. gada 20. jūlijs

Kopš 14.jūlija Centrālajā vēlēšanu komisijā politiskie spēki var iesniegt savus deputātu kandidātu sarakstus 10. Saeimas vēlēšanām. Šogad, atšķirībā no iepriekšējām reizēm, vienu un to pašu kandidātu politiskā partija vai to apvienība drīkst pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā, līdz ar to organizācijām, kuras mērķē uz vietu Saeimā, ir rūpīgi jāizvērtē, kurus kandidātus katrā no reģioniem pieteikt.

Centrālās vēlēšanu komisijas mājas lapā atrodamā informācija liecina, ka kā pirmā savu kandidātu sarakstu reģistrējusi politisko partiju apvienība “Saskaņas Centrs”. Kandidātu sarakstu iesniegšana noslēgsies 3.augustā.

Lursoft Laikrakstu bibliotēka www.news.lv ir apkopojusi politisko apvienību publiski nosaukto kandidātu, kuri vēlēšanu sarakstos startēs ar 1. kārtas numuru, publicitāti pirmajā pusgadā.

Savus kandidātus publiski ir nosaukusi gan politisko partiju apvienība “Vienotība”, gan “Par Labu Latviju” un “Saskaņas Centrs”, gan šī gada 14.jūlijā reģistrētā “Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-”Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”. Visas augstāk minētās politiskās apvienības ir paudušas gatavību startēt visos piecos vēlēšanu apgabalos.

Visaugstākā vēlēšanu sarakstu līderu publicitāte ir apvienībai “Vienotība”, kas sarakstu priekšplānā izvirzījusi tādus sabiedrībā zināmus cilvēkus, kā Ģirtu Valdi Kristovski, Valdis Dombrovski, Alekseju Loskutovu, Sarmīti Ēlerti un Solvitu Āboltiņu. Tiesa gan, lielāko artavu “Vienotības” sarakstu galveno kandidātu augstajā publicitātē devis pašreizējais ministru prezidents V. Dombrovskis, kurš gada pirmajos sešos mēnešos laikrakstos un ziņu aģentūras BNS jaunumos minēts 5 209 reizes. Gana augsta publicitāte pirmajā pusgadā bijusi arī “Vienotības” izvirzītajai Kurzemes vēlēšanu apgabala saraksta kandidātei ar 1.kārtas numuru – Solvitai Āboltiņai –, kura patlaban pilda partijas “Jaunais Laiks” valdes priekšsēdētājas pienākumus, kā arī ir 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre. S. Āboltiņa pirmajā pusgadā presē pieminēta 730 reizes. Starp “Vienotības” izvirzītajām “lokomatīvēm” pirmajā pusgadā viszemākā publicitāte bijusi Latgales vēlēšanu apgabala saraksta līderim Aleksejam Loskutovam. Bijušais KNAB vadītājs gada pirmajos sešos mēnešos pieminēts vien 174 rakstos. Augstākais A. Loskutova publicitātes punkts šogad bijis maijā, kad Lursoft Laikrakstu bibliotēkā reģistrēti 53 raksti. Augstais publicitātes rādītājs maijā izskaidrojams ar faktu, ka attiecīgajā periodā A. Loskutovs uzņēmās aizstāvību pār I. Poikānu, kurš tika aizturēts aizdomās par amatpersonu atalgojumu publiskošanu, slēpjoties aiz Neo vārda.

Politisko apvienību vēlēšanu sarakstu līderu publicitāte

No pārējiem politiskajiem spēkiem, kuri publiski paziņojuši savu sarakstu kandidātus, otra augstākā publicitāte reģistrēta apvienības “Par Labu Latviju” līderiem. Apvienības sarakstu izvirzīto līderu vārdi šogad presē pieminēti 3 084 reizes. “Par Labu Latviju” pārstāvju publicitāte ir būtiski atšķirīga – ja pašreizējā Rīgas vicemēra Aināra Šlesera vārds fiksēts 1 472 rakstos un “Tautas partijas” dibinātājs Andris Šķēle pieminēts 1 197 publikācijās, tad Latgales vēlēšanu apgabala saraksta līderes un pašreizējā Daugavpils domes priekšsēdētāja 1.vietnieces Ritas Strodes vārds minēts vien 80 news.lv rakstos.

Politisko apvienību publiski nosaukto vēlēšanu sarakstu līderu publicitāte (01.01. – 30.06.2010.)

Vēlēšanu apgabals
Rīgas Vidzemes Latgales Zemgales Kurzemes
Vienotība Ģirts Valdis Kristovskis (437)* Valdis Dombrovskis (5209) Aleksejs Loskutovs (174) Sarmīte Ēlerte (360) Solvita Āboltiņa (730)
Par Labu Latviju Ainārs Šlesers (1472) Guntis Ulmanis (248) Rita Strode (80) Andris Šķēle (1197) Ainars Baštiks (87)
Saskaņas Centrs Jānis Urbanovičs (761) Ivans Klementjevs (89) Jānis Tutins (71) Vitālijs Orlovs (127) Valērijs Agešins (187)
VL-TB/LNNK Dzintars Rasnačs (238) Raivis Dzintars (68) Pēteris Tabūns (108) Imants Parādnieks (25) Gaidis Bērziņš (95)

* iekavās norādīts rakstu skaits periodā no 01.01.2010. līdz 30.06.2010.

Būtiski zemāka publicitāte pirmajā pusgadā bijusi apvienībām “Saskaņas Centrs” un “Nacionālai apvienībai “Visu Latvijai!”- ”Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”, reģistrēti attiecīgi 935 un 534 raksti. Salīdzinoši zemā publicitāte pirmajā pusgadā izskaidrojama ar apstākli, ka neviens no apvienību izvirzītajiem līderiem patlaban neieņem ministru posteņus vai augstus amatus Rīgas domē, kas ļautu biežāk plašsaziņas līdzekļos izteikt savu redzējumu par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem. Zemākā publicitāte gada pirmajos sešos mēnešos bijusi vienam no partijas “Visu Latvijai!” līdzpriekšsēdētājiem – Imantam Parādniekam –, kuru apvienība “Visu Latvijai!”-”Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” izvirzījusi par līderi Zemgales vēlēšanu apgabalā. Lai arī līdz šim presē I. Parādnieka vārds izskanējis retāk, salīdzinot ar jūniju, šomēnes (laika posmā no 01.07. – 20.07.) viņa publicitāte jau ir pieaugusi par 70%, tādēļ paredzams, ka, tuvojoties oktobrim pieaugs ne tikai I. Parādnieka, bet arī pārējo apvienības kandidātu publicitāte.

Lai arī jūlija mēnesis vēl nav noslēdzies, salīdzinot ar jūniju, šomēnes publicitāte pieaugusi šādiem politisko apvienību izvirzītajiem līderiem:

  • Ģirtam Valdim Kristovskim (+37,5%);
  • Aleksejam Loskutovam (9,0%);
  • Guntim Ulmanim (+41,3%);
  • Ritai Strodei (+12,5%);
  • Ainaram Baštikam (+90,9%);
  • Ivanam Klementjevam (+122,2%);
  • Raivim Dzintaram (+144,4%);
  • Imantam Parādniekam (+70,0%);
  • Gaidim Bērziņam (+100,0%).

Papildu informācija:

Lursoft Laikrakstu bibliotēka: www.news.lv

10.Saeimas vēlēšanu kandidātu saraksti un programmas: http://web.cvk.lv/pub/public/29604.html

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*