Lursoft news

“Lursoft IT” lietotājiem tagad pieejams arī Kanādas sankciju saraksts

2024. gada 13. septembris

Iekļaujot sankciju pārbaužu veikšanai izstrādātajos risinājumos informāciju par Kanādas noteiktajām sankcijām, “Lursoft IT” padarījis klientu risku izvērtēšanas iespējas vēl plašākas.

“Lursoft IT” papildinājis Sankciju sarakstos un citos sankciju pārbaužu veikšanai paredzētajos risinājumos pieejamo datu avotu klāstu, paplašinot to ar informāciju par vēl vienas NATO dalībvalsts – Kanādas – sankciju sarakstā iekļautajiem subjektiem. Šobrīd Kanādas sankciju sarakstā ietverti 4407 subjekti: 3188 fiziskas personas un 1219 organizācijas.

Atbilstoši esošajam sankciju regulējumam, ikvienam Latvijas uzņēmējam savā darbībā obligāti jāievēro un ir tieši piemērojamas nacionālās, kā arī ANO un Eiropas Savienības sankcijas. Tāpat likums nosaka, ka jāievēro būtiskas finanšu tirgus intereses ietekmējošas ES  dalībvalsts vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts (NATO) sankcijas, par kādām šobrīt uzskatāmas ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) noteiktās sankcijas.

Vienlaikus daudzi uzņēmēji norāda, ka par būtisku informāciju sadarbības partnera sankciju riska izvērtējumā uzskata arī citu ES un NATO dalībvalstu noteiktās sankcijas. Tāpēc, lai uzņēmējiem atvieglotu šo risku izvērtēšanas procesu, “Lursoft IT” apvienojis vienotā sarakstā informāciju par Latvijas, Apvienoto Nāciju Organizācijas, Eiropas Savienības, ASV OFAC, Apvienotās Karalistes un tagad arī Kanādas noteiktajām sankcijām.

Būtiski, ka Sankciju saraksts pastāvīgi tiek atjaunots no pirmavotiem, tādējādi nodrošinot piekļuvi aktuālajai informācijai, kā arī ļaujot iepazīties ar vēsturisko informāciju par savulaik piemērotajām sankcijām.

UZ SANKCIJU SARAKSTU

Ar rezultātiem no pārbaužu veikšanas Kanādas sankciju sarakstā papildināts arī AML izziņas Sankciju risku bloks par Latvijas uzņēmumiem un to saistītajām personām.

Tāpat arī “Lursoft IT” sankciju rīkos profesionāļiem – Personas pārbaude sankciju sarakstos un Masveida pārbaude sankciju sarakstos ar datni (failu) – pieejama funkcionalitāte vienlaikus veikt pārbaudi izvēlētos sankciju sarakstos – Latvijas, ES, ANO un OFAC (gan SDN, gan non-SDN saraksti),  Apvienotās Karalistes un Kanādas – , kā arī iegūt datus par piemērotajām sankcijām Valsts uzturētajos reģistros.

Pārbaudi Kanādas sankciju sarakstos turpmāk var veikt arī API servisa izmantotāji, kuri integrējuši savās uzņēmumu sistēmās automatizētu sankciju pārbaudi. Plānojot un īstenojot biznesa procesu digitalizācijas projektus, sankciju pārbaužu un to risku uzraudzības automatizācija ir viena no efektivizācijas iespējām, kas paātrina šo procesu un mazina cilvēcisko kļūdu varbūtību.

Kā rīkoties gadījumos, kad sankciju sarakstos nepieciešams pārbaudīt uzreiz vairākus klientus?

Ja šāda nepieciešamība ir regulāri, “Lursoft IT” piedāvā pieslēgt pakalpojumu “Masveida pārbaude sankciju sarakstos”, kas ļauj augšupielādēt datni (failu) un vienlaikus veikt līdz pat 50 klientu pārbaudi. Ja sarakstā būs Latvijas uzņēmumu reģistrācijas numuri,  automatizēti tiks veikta  visu sarakstā esošo juridisko personu, kā arī ar tām saistīto personu – amatpersonu, dalībnieku, patieso labuma guvēju, prokūristu un arī patieso labuma guvēju kontroles ķēdēs esošo personu – pārbaude sankciju sarakstos.  Rīku var izmantot arī lai veiktu konkrētu personu vārdu, uzvārdu un ārvalstu uzņēmumu nosaukumu pārbaudi izvēlētos sankciju sarakstos. Pārbaudes rezultātā būs iespēja iegūt pārskatāmu sarakstu ar informāciju par to, vai kāda no personām ir atrodama sankciju sarakstos, kā arī tiks sagatavots pierādījums – izziņa ar laika zīmogu par katru pārbaudīto uzņēmumu, personu vai atslēgvārdu.

Gadījumos, ja klientu un sadarbības partneru pārbaudi sankciju sarakstos vēlaties veikt tikai vienu reizi, var izmantot datu atlases pakalpojumus.

Šobrīd “Lursoft IT” pieejamajos sankciju sarakstos atrodama informācija par 31,2 tūkstošiem subjektu, pret kuriem vērstas sankcijas. Tostarp OFAC sarakstā iekļauti 16,4 tūkstoši subjektu, Eiropas Savienības sankciju sarakstā – 5 tūkstoši, savukārt Apvienotās Karalistes sankciju sarakstā – 4,4 tūkstoši subjektu.

Lai saņemtu atbalstu un atbildes uz jautājumiem par klientu pārbaudi sankciju sarakstos un klientu uzraudzību, aicinām sazināties ar savu Lursoft klientu konsultantu.

Foto: Canva.com

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*