Blog

Dienas bizness: Nekustamo īpašumu tirgū – lejupslīde

2024. gada 20. augusts

Latvijā turpina sarukt nekustamo īpašumu darījumu skaits un mazākas kļūst arī darījumu summas. To liecina SIA Lursoft pētījums pēc Valsts zemes dienesta (VZD) atvērtajiem datiem par darījumiem pēdējo piecu gadu pirmajos sešos mēnešos.

“Šie cipari apliecina, ka nekustamo īpašumu tirgū ir recesijas pazīmes, kuru pamatā ir vairāki faktori – gan Eiropas līmeņa lēmumi, gan arī lokālās rīcības rezultāts,” situāciju komentē Lursoft IT valdes loceklis Ainars Brūvelis.

Viņš norāda, ka ļoti būtisku ietekmi uz nekustamo īpašumu segmentu un ar to saistītajiem pakalpojumiem (būvniecību), kā arī būvmateriālu ražošanu atstāja Eiropas Centrālās bankas lēmums par aizdevu procentlikmju paaugstināšanu, lai tādējādi šķietami slāpētu inflāciju, kura bija sasniegusi pēdējā desmitgadē nepieredzētus augstumus visā Eiropā un jo īpaši Latvijā. “Lai gan Latvijas inflācijas pamatā bija ar nekustamo īpašumu tieši nesaistīti iemesli – Latvijas valdības izdāļātā Covid-19 pandēmijas helikopternauda un augstās energoresursu cenas, kuras sadārdzināja jebkuras jomas produkciju un pakalpojumus, – tieši Eiropas Centrālās bankas (ECB) politika, nemainīgi turot augstu refinansēšanās likmi, ir savā ziņā iepauzējusi nekustamo īpašumu, arī būvniecības sektoru teju vai visā Eiropā, un arī Latvija nav izņēmums,” norāda A. Brūvelis. Viņš secina, ka problēmas ir gan kredītņēmējiem, kuriem jāmaksā augsti procenti, gan nekustamā īpašuma projektu attīstītājiem, jo pircējus no nekustamo īpašumu iegādes darījumiem attur augstās procentlikmes, un bez hipotekārā kredīta dzīvokli vai vēl jo vairāk māju Latvijā var atļauties iegādāties tikai retais. “Minētais ietekmē visu nozari,” skaidro A. Brūvelis. Viņš norāda: ik pa brīdim izskan prognozes par to, ka pavisam drīz Eiropas Centrālā banka turpinās procentlikmju samazināšanu, kas savukārt atjaunos ekonomisko augšupeju, tomēr realitāte ir cita.

Foto: Canva.com

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*