Blog

Lursoft pēta: Cik Afganistānas kapitāla uzņēmumi reģistrēti Latvijā, un cik afgāņu personas iekļautas sankciju sarakstos

2021. gada 17. augusts

Afganistānu atstājot ASV un citu valstu spēkiem, šomēnes islāmistu grupējums “Taliban” uzsācis uzbrukumu, savā kontrolē pārņemot Afganistānu, tostarp, arī tās galvaspilsētu Kabulu. Svētdien Afganistānu atstājis valsts prezidents Ašrafs Gani, savukārt pirmdien Kabulas lidostā pārtraukti komerciālie avioreisi, jo lidostā izcēlies haoss, vairākiem tūkstošiem afgāņu izejot lidlauka teritorijā un mēģinot ielauzties lidmašīnās.

Lursoft pētījis, cik lieli ieguldījumi Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos reģistrēti no Afganistānas, un skatījis, cik personas no Afganistānas šobrīd iekļautas dažādos sankciju sarakstos.

Afganistānas ieguldījumu apjoms Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos samazinājies līdz nepilniem 8 tūkst. EUR

Lursoft statistiku dati liecina, ka šobrīd Afganistānas personu ieguldījumu apjoms Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos veido vien nepilnus 8 tūkst. EUR. Pēdējos gados iepriekš ieguldītās summas biežāk no pamatkapitāliem izņemtas nekā veikti jauni ieguldījumi. Tā, piemēram, šogad vien jau likvidēti trīs uzņēmumi, kuros iepriekš bija reģistrēti ieguldījumi no Afganistānas – SIA “Zia Import and export”, SIA “New Generation Market” un SIA “Mumtaz Construction Latvia”.

Ja 2016.gadā dibinātais SIA “Mumtaz Construction Latvia” līdz šim nebija iesniedzis nevienu gada pārskatu, kā arī kopš dibināšanas brīža nebija pilnībā apmaksājis savu pamatkapitālu, SIA “New Generation Market” nodarbojies ar datorprogrammēšanu, pērn apgrozot 168,37 tūkst. EUR, savukārt SIA “Zia Import and export” darbība bijusi saistīta ar vairumtirdzniecību. Uzņēmuma vienīgais iesniegtais pārskats bijis par 2016.gadu, kad tas apgrozījis 14,6 tūkst. EUR.

Lursoft pētījuma dati atklāj, ka šobrīd ieguldījumi no Afganistānas reģistrēti piecu Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos, taču trim no tiem jau ir apturēta saimnieciskā darbība un reģistrēta darbības izbeigšana, kas nozīmē, ka jau pavisam drīz afgāņu ieguldījuma apjoms varētu sarukt vēl vairāk.

Viens no afgāņu kapitāla uzņēmumiem, kuriem šobrīd nav reģistrēts neviens apgrūtinājums, ir 2019.gadā dibinātais ēdināšanas sektorā strādājošais SIA “Nurjan restorāns”. Iesniegtais gada pārskats rāda, ka pērn uzņēmums apgrozījis 22,85 tūkst. EUR un nopelnījis 3,78 tūkst. EUR. Uzņēmumam, kā liecina Lursoft izziņas informācija, šobrīd reģistrēta viena struktūrvienība – Hot Kebabs Krišjāņa Barona ielā 17, Rīgā. Otrs uzņēmums ir SIA “Baltic Asian Scandic”, kas arī dibināts 2019.gadā. Diemžēl līdz šim uzņēmums nav sniedzis ziņas par savu darbības nozari, kā arī nav iesniedzis pirmo gada pārskatu.

Sankciju sarakstos vairāk nekā 600 personas no Afganistānas

Lursoft uzturētajā Sankciju katalogā, kurā iekļauti Latvijas, Apvienoto Nāciju Organizācijas, Eiropas Savienības, Apvienotās Karalistes, kā arī ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstos esošie objekti, atrodamas 611 personas no Afganistānas, no tām 525 personām piemērotais sankciju statuss ir aktīvs arī šobrīd. 130 personas no Afganistānas ir iekļautas sankciju programmā “Taliban”, savukārt kopskaitā šajā programmā šobrīd reģistrētas 135 personas, pret kurām vērstas sankcijas.

Papildus iepriekšminētajām personām, sankcijas reģistrētas arī pret 66 Afganistānas organizācijām, tostarp, dažādām bankām un uzņēmumiem, kuru filiāles reģistrētas ne tikai Afganistānā, bet arī citviet, tāpēc Lursoft atgādina, ka klientu izpētes procesam jābūt vispusīgam, lai izvairītos no iespējamiem riskiem un sodiem, kas pretējā gadījumā var tikt piemēroti no uzraugošo iestāžu puses.

Lai pārbaudītu informāciju sankciju sarakstos, Lursoft lietotājiem nodrošināta piekļuve gan Sankciju katalogam, gan arī iespēja veikt personu pārbaudi sankciju sarakstos, augšupielādējot datni, kas pārbaudes procesu padarīs vēl ātrāku un ērtāku. Jāatgādina, ka pārbaudes un uzraudzību svarīgi veikt arī jau esošajiem klientiem, tāpēc klientu ērtībai Lursoft izstrādājis AML risku izmaiņu monitoringu, kas informēs par ikvienu situāciju, kad kādam no klientiem reģistrētas izmaiņas riskos.

*dati uz 17.08.2021.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*