Blog

Ziedo? Pārbaudi, vai ziedojuma saņēmējam ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss!

2020. gada 10. decembris

Ja jūsu uzņēmums ik gadu veic ziedojumus dažādām biedrībām un nodibinājumiem, ir vērtīgi zināt, vai ziedojuma saņēmējam ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

Saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu, personas, kuras ziedo sabiedriskā labuma organizācijai, ir tiesīgas saņemt nodokļu atvieglojumus, izmantojot vienu no trīs iespējamajiem:

  • Neiekļaut ar nodokli apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 5% apmērā no iepriekšējā pārskata gada peļņas pēc aprēķinātajiem nodokļiem;
  • Neiekļaut ar nodokli apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 2% no iepriekšējā pārskata gadā kopējās darba ņēmējiem aprēķinātās bruto darba samaksas, no kuras veiktas VSAOI;
  • Samazināt aprēķināto UIN no dividendēm par 75% no ziedotās summas, nepārsniedzot 20% no aprēķinātā UIN dividendēm. 

Informāciju, vai ziedojuma saņēmējam ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, iespējams pārbaudīt Lursoft datu bāzē:

  1. Atrodiet interesējošo organizāciju, kurai grasāties ziedot;
  2. Ja organizācijai ir spēkā esošs sabiedriskā labuma organizācijas statuss, informācija par to būs norādīta pie izziņas pamatdatiem. 

Lursoft arī piedāvā sagatavot datu atlasi, iekļaujot tajā datus par jums interesējošajām sabiedriskā labuma organizācijām, tostarp, atlasot tās pēc darbības jomas, reģiona, sabiedriskā labuma organizācijas statusa vai arī citiem parametriem, tos pēc vajadzības savstarpēji kombinējot.

Lursoft izpētījis, ka šobrīd Latvijā reģistrētas 24353 biedrības un nodibinājumi, no tiem sabiedriskā labuma organizācijas statuss piešķirts 14%. Jānorāda, ka sabiedriskā labuma organizāciju statuss šobrīd reģistrēts kopumā 3522 organizācijām, to vidū bez biedrībām un nodibinājumiem ir arī draudzes, katoļu baznīcas publisko tiesību juridiskās personas u.c. iestādes.

Analizējot datus redzams, ka sabiedriskā labuma organizācijas aizvadītajā gadā ziedojumus piesaistījušas ar dažādām sekmēm. Kamēr to vidū ir sešas organizācijas, kas katra pērn spējusi ziedojumos piesaistīt vairāk nekā 1 milj. EUR, ir arī vairāki desmiti organizāciju, kuras 2019.gadā nav saņēmušas ziedojumus. To vidū ir gan biedrības, gan nodibinājumi kas nodarbojas gan ar kultūru, mākslu, arī izglītību u.c. darbības mērķiem.

Lielāko ziedojumu saņēmēju vidū pirmajā vietā izvirzījies Fonds Ziedot.lv. Pieejamais gada pārskats rāda, ka fonds ziedojumos un dāvinājumos 2019.gadā saņēmis 2,99 milj. EUR. Salīdzinot ar 2018.gadu, pērn saņemto ziedojumu apjoms samazinājies par 4,35%. Piesaistīto ziedojumu ziņā otra lielākā sabiedriskā labuma organizācija 2019.gadā bijusi Pētera Avena labdarības fonds “Paaudze”. Lursoft Multi atskaites dati liecina, ka aizvadītajā gadā fonds ziedojumos un dāvinājumos saņēmis 1,79 milj.EUR. Tāpat kā Ziedot.lv gadījumā, arī fonda “Paaudze” saņemto ziedojumu apjoms pērn bijis mazāks nekā 2018.gadā. Iesniegtajā gada pārskatā redzams, ka 608 tūkst. EUR noteiktam mērķim fondam pērn ziedojusi Kiprā reģistrētā Monam Asset Management Limited, savukārt vēl 250 tūkst. EUR fonds piesaistījis no AS “Latvijas Balzams”, 100 tūkst. EUR no AS “Rīgas Piena kombināts”, tikpat arī no SIA “Rīgas piensaimnieks”.

Lursoft izziņā esošā informācija liecina, ka sabiedriskā labuma organizācijas statusu Pētera Avena labdarības fonds “Paaudze” ieguvis 2012.gada vasarā, savukārt straujš saņemto ziedojumu pieaugums fondam reģistrēts 2016.gadā. Lursoft dati liecina, ka vēl 2015.gadā fonds “Paaudze” ziedojumos un dāvinājumos saņēmis 370,94 tūkst. EUR, bet nākamajā gadā tie bijuši jau 2,2 milj. EUR. 

Starp sabiedriskā labuma organizācijām arī šogad reģistrētas biedrības un nodibinājumi

Vissenāk reģistrētās sabiedriskā labuma organizācijas ir dažādas draudzes un cita veida reliģiskās organizācijas, tostarp “Pestīšanas armija”, kas reģistrēta 1999.gada 23.janvārī. Pēc Lursoft pieejamās informācijas, sabiedriskā labuma organizācijas statusu “Pestīšanas armija” ieguvusi 2005.gadā. Jānorāda, ka šobrīd darbību turpina 312 organizācijas, kas sabiedriskā labuma organizācijas statusu ieguvušas 2005.gadā.

Lursoft pētījums atklāj, ka ik gadu tiek reģistrētas vairāk nekā 1000 jaunas sabiedriskās organizācijas, to apvienības, biedrības un nodibinājumi. Tiesa, pēdējos gados vērojams neliels kritums, kas, visticamāk, saglabāsies arī šogad, jo līdz pētījuma sagatavošanas brīdim 2020.gadā reģistrētas 869 organizācijas. No tām, kā rāda Lursoft datu atlase, sabiedriskā labuma organizācijas statuss piešķirts 14 organizācijām. 

Visjaunākais to vidū ir Grobiņas novadā reģistrētais nodibinājums “Edgara Ernestsona piemiņas fonds”. Lursoft izziņā pieejamā informācija rāda, ka nodibinājums reģistrēts š.g. 17.augustā, bet sabiedriskā labuma statusu ieguvis jau 22.septembrī. E. Ernestsons bijis tenisistes Anastasijas Sevastovas pirmais treneris, š.g. maijā 82 gadu vecumā viņš devies mūžībā. “Edgara Ernestsona piemiņas fonds” valdē darbojas Imants Andersons, Ilze Kārkliņa, Andrejs Koļesins, Kārlis Žāžis un Anete Seska-Rāviņa.

Drīz vien pēc reģistrēšanas sabiedriskā labuma organizācijas statusu ieguvusi arī biedrība “Hokeja atbalstam”. Lursoft izziņā redzams, ka biedrība reģistrēta š.g. 6.jūlijā, bet sabiedriskā labuma organizācijas statusu tā ieguvusi jau augusta beigās. 

*dati apkopoti uz 07.12.2020.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*