Lursoft news

Vai ārvalstu pieredze palīdz sekmīgāk vadīt uzņēmumu?

2015. gada 6. augusts

Lursoft pētījuma dati liecina, ka no visiem Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem, 13,6% uzņēmumu valdē darbojas ārvalstnieki, savukārt no visiem uzņēmumiem, kuros patlaban iecelta padome, ārvalstnieki amatu padomē ieņem 41% gadījumu. Kopumā tās ir 20 482 personas, kuras ieņem amatus 17 045 Latvijā reģistrētu uzņēmumu valdēs, un 1 360 personas, kas darbojas kopumā 539 uzņēmumu padomēs.

Ņemot vērā, ka starp valstī reģistrētajiem uzņēmumiem dominē tirdzniecības sektors, likumsakarīgi, ka liela daļa no ārvalstnieku vadītajiem uzņēmumiem darbojas tieši šajā sfērā. Lursoft rīcībā esošā informācija liecina, teju 2 000 ārvalstnieku vadīto uzņēmumu, kuri norādījuši savu darbības nozari, informējuši, ka saimniecisko darbību veic vairumtirdzniecības jomā, savukārt vēl 1 400 savu ikdienu saistījuši ar nekustamo īpašumu nozari, bet 822 uzņēmumi – ar mazumtirdzniecību.

Viens no aspektiem, kādēļ ārvalstu pārstāvjiem tiek uzticēta uzņēmumu vadība, ir pārliecība, ka to starptautiskā pieredze palīdzēs sekmīgāk attīstīt uzņēmumu, kāpinot finanšu rādītājus un piesaistot jaunus klientus. To, cik sekmīgi tas darbojas praksē, noskaidrojis Lursoft, salīdzinot ārvalstnieku vadīto uzņēmumu finanšu rādītājus ar Latvijā reģistrēto uzņēmumu vidējiem rādītājiem.

Apgrozījums augstāks, bet ar tendenci samazināties

Pēc Lursoft veiktajiem aprēķiniem, ārvalstnieku vadīto uzņēmumu vidējais apgrozījums ik gadu ir augstāks nekā uzņēmumu vidējais rādītājs valstī. Tiesa gan, pēdējos gados tendence ir lejupejoša un ārvalstu pārstāvju vadīto uzņēmumu apgrozījums vairs neveido tik ievērojamu pārsvaru, kā, piemēram, 2012.gadā. Lursoft pētījuma dati parāda, ka 2012.gadā katrs ārvalstnieku vadītais uzņēmums apgrozījis vidēji 30 tūkst.EUR, kas ir par 59,3% vairāk nekā attiecīgajā gadā valstī vidēji. Jau 2013.gadā pārsvars sarucis līdz 44,2%, bet pērn turpinājis samazināties, uzrādot vien 24,7%.

Ārzemnieku vadīto uzņēmumu vidējais apgrozījums

Lursoft veiktais pētījums rāda, ka aizvadītajā gadā apgrozījuma ziņā lielākais ārvalstnieku vadītais uzņēmums bijis SIA URALCHEM Trading, kas jau četrus gadus pēc kārtas saglabājis Latvijas lielākā uzņēmuma statusu. Lursoft esošā informācija rāda, ka Krievijas pārstāvja Valentīna Lavrentjeva vadītā SIA URALCHEM Trading apgrozījums 2014.gadā audzis par 1,09%, sasniedzot 1,136 miljardi EUR.

Apgrozījuma ziņā otrs lielākais Latvijā reģistrētais uzņēmums, kura vadības galvgalī atrodas ārvalstnieks, ir SIA ORLEN Latvija. Lietuvas naftas pārstrādes uzņēmuma ORLEN Lietuva pārstāvja Latvijā SIA ORLEN Latvija padomē valdes locekļu amatus ieņem poļi Miroslavs Fiedorcuks un Pāvels Mareks Golebievskis un lietuviete Rasa Jagminiene. Lursoft pieejamie dati rāda, ka SIA ORLEN Latvija apgrozījumu 2014.gadā veidojuši 503,406 milj.EUR, kas gan ir par 34,62% mazāk nekā gadu iepriekš, tādējādi iezīmējot kopējo tendenci samazināties apgrozījuma rādītājam uzņēmumiem, kuru valdēs vai padomēs darbojas ārvalstu pārstāvji.

Ārvalstnieki ieņem amatus arī AS Latvijas Gāze valdē un padomē, kas 2014.gadā apgrozījuma ziņā bijis trešais lielākais uzņēmums. Lursoft pētījuma dati rāda, ka Latvijas vienīgā dabasgāzes pārvades, uzglabāšanas, sadales un tirdzniecības operatora apgrozījums 2014.gadā veidojis 503,076 milj.EUR, tiesa gan, tas ir par 12,35% mazāk nekā gadu iepriekš.

Vidējie zaudējumi ar katru gadu pieaug

Atšķirībā no vidējā apgrozījuma, kas, lai arī ar lejupejošu tendenci, tomēr ārvalstnieku vadītajiem uzņēmumiem ik gadu bijis augstāks nekā valsts vidējais rādītājs, peļņas/zaudējumu rādītājs būtiski iepaliek. Lursoft dati rāda, ka pēdējos trīs gados Latvijā reģistrētie uzņēmumi strādājuši ar 0 EUR peļņu/zaudējumiem, kamēr ārvalstnieku vadīto uzņēmumu vidējie zaudējumi pērn sasnieguši pat 50 EUR uz vienu uzņēmumu. Jāpiebilst, ka pēdējos trīs gados vērojama tendence vidējiem zaudējumiem ārvalstnieku vadītajos uzņēmumos palielināties, kopš 2012.gada pieaugot vairāk nekā 5 reizes.

Ārzemnieku vadīto uzņēmumu vidējā peļņa

Ārvalstnieku vadīto lielāko pelnītāju galvgalī ierindojušies divi uzņēmumi, kuri lepojas arī ar lielāko apgrozījumu – SIA URALCHEM Trading un AS Latvijas Gāze. Lursoft informācija gan liecina, ka abu uzņēmuma peļņa pēdējos gados piedzīvojusi kritumu – SIA URALCHEM Trading peļņa, salīdzinot ar 2013.gadu, pērn sarukusi par 8,03%, samazinoties līdz 22,016 milj.EUR, savukārt AS Latvijas Gāze peļņa gada laikā samazinājusies no 32,151 milj.EUR līdz 32,027 milj.EUR, kas ir kritums par 0,38%.

Peļņas apjoma ziņā trešais lielākais uzņēmums 2014.gadā bijis SIA Lattelecom, kas pēc nodokļu nomaksas pagājušo gadu noslēdzis ar 30,341 milj.EUR peļņu. Telekomunikāciju milža peļņai bijusi tendence augt pēdējos divus gadus un 2015.gada pirmā pusgada rādītāji liecina, ka šāda tendence varētu saglabāties arī turpmāk.

Lielākie ārvalstnieku vadītie uzņēmumi nodarbina pat vairāk nekā 1 000 strādājošo katrs

Kamēr vidējais darbinieku skaits Latvijas uzņēmumos pēdējos gados bijis stabils, ārvalstu pārstāvju vadīto uzņēmumu vidējais rādītājs pēdējos gados bijis zemāks, liecina Lursoft veiktā pētījuma rezultāti. Pēc Lursoft aprēķiniem, katrs ārvalstnieku vadītais uzņēmums 2013. un 2014.gadā nodarbinājis 1 strādājošo, kas bijis uz pusi mazāk nekā vidēji vienā uzņēmumā Latvijā. Tiesa gan, ne visos uzņēmumos nodarbināto skaits ir tik zems – lielākajos tas pārsniedz pat 1 000 strādājošo.

Ārzemnieku vadīto uzņēmumu vidējais darbinieku skaits

Lielāko darba devēju vidū aizvadītajā gadā bijuši arī divi lielākie pelnītāji – AS Latvijas Gāze, kas ar darba vietām 2014.gadā nodrošinājusi 1 272 strādājošos, un SIA Lattelecom, kurā strādājuši 1 247 darbinieki. Lursoft pieejamā informācija rāda, ka SIA Lattelecom padomē amatus ieņem personas gan no Zviedrijas, gan ASV un Somijas, savukārt valdes locekles amatu kopš 2009.gada ieņem Kerli Gabrilovica no Igaunijas.

Darbinieku skaita ziņā trešais lielākais uzņēmums 2014.gadā bijis datorprogrammēšanas jomā strādājošais SIA Evolution Latvia. Maltas EVOLUTION MALTA HOLDING LIMITED piederošā uzņēmuma valdē amatus ieņem gan personas no Maltas (Von Bahr Pal Jesper un Svederman Benkt Frederik), gan arī Zviedrijas (Liljevall Svante Anders) un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes (Hadida Richard Ashley). Pērn pirms deviņiem gadiem dibinātais uzņēmums bijis darba devējs 1 062 darbiniekiem.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*