Lursoft news

40% no mazumtirdzniecībā strādājošajiem darbiniekiem nodarbina nozares līderi

2015. gada 21. aprīlis

Pēc Lursoft aprēķiniem, mazumtirdzniecības nozarē strādājošo skaits piecu gadu laikā audzis par 24,54%, visstraujākais, teju 40%, pieaugums reģistrēts mazo uzņēmumu kategorijā.

Pētījuma rezultāti liecina, ka no visiem mazumtirdzniecības nozarē strādājošajiem darbiniekiem 40% nodarbina TOP 1% lielākie nozares dalībnieki. Lielākais nozares spēlētājs SIA MAXIMA Latvija laika periodā no 2009. līdz 2013.gadam palielinājis strādājošo skaitu par nepilniem 19%, turpinot paplašināties arī pērn, kad, pēc Valsts ieņēmumu dienesta sniegtās informācijas, SIA MAXIMA Latvija nodarbinājusi jau vidēji 9 150 strādājošos, ļaujot ierindoties pirmajā vietā starp lielākajiem darba devējiem valstī. SIA MAXIMA Latvija sīvākā konkurenta SIA Rimi Latvia darbinieku skaits pēdējo gadu laikā audzis lēnāk un, kā norāda Valsts ieņēmumu dienests, 2014.gadā mazumtirgotājs ar darba vietām nodrošinājis 5 731 strādājošos, tādējādi ierindojoties Latvijas lielāko darba devēju saraksta 3.vietā.

Analizējot mazumtirdzniecības uzņēmumu vidējo darbinieku skaitu 2013.gadā, redzams, ka vairāk nekā 1 000 darba vietu aizpērn nodrošinājuši vien četri nozares uzņēmumi – jau pieminētā SIA MAXIMA Latvija un SIA Rimi Latvia, kā arī SIA DEPO DIY un SIA LENOKA, savukārt ievērojamākā daļa jeb teju 75% no visiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem ar darba vietām nodrošinājuši piecus vai mazāk strādājošos, kas nozīmē, ka nereti mazumtirdzniecības uzņēmumi tiek veidoti ar mērķi nodrošināt sev un savai ģimenei iztikšanu, bez īpašām ambīcijām par izaugsmi nākotnē vai investīciju piesaisti. Vidējais vecums uzņēmumiem, kuros nodarbināti pieci vai mazāk darbinieki, ir desmit gadi. Teju puse no šiem uzņēmumiem reģistrēti Rīgā.

Starp nozares uzņēmumiem īpaši jāizceļ SIA NESTE LATVIJA, kura uzrāda augstāko vidējo apgrozījumu uz vienu darbinieku. Lursoft aprēķini liecina, ka 2013.gadā degvielas mazumtirgotājs apgrozījis 327,088 milj.EUR un bijis darba devējs 50 darbiniekiem, kas nozīmē, ka faktiski katrs no strādājošajiem uzņēmumam devis 6,542 milj.EUR lielu pienesumu kopējā apgrozījumā un 117,568 tūkst.EUR uzņēmuma kopējā peļņā.

Mazumtirdzniecības nozares uzņēmumu profili:

  • TOP 1% vadošo uzņēmumu: 40,42% ir ar ārvalstu pamatkapitālu, Latvijā reģistrēti aptuveni pirms 17 gadiem, 67% no šiem uzņēmumiem reģistrēti Rīgā, teju trešā daļa nodarbojas ar pārtikas mazumtirdzniecību.
  • TOP 2-25% lielākie mazumtirdzniecības nozares uzņēmumi pēc apgrozījuma apjoma: 11,32% ar ārvalstu kapitālu, Latvijā reģistrēti pirms aptuveni 15 gadiem, 39% no visiem uzņēmumiem reģistrēti ārpus lielajām pilsētām, t.i., novados, ceturtā daļa nodarbojas ar pārtikas mazumtirdzniecību.
  • Pārējie mazumtirdzniecības nozares uzņēmumi: 7,47% ar ārvalstu pamatkapitālu, Latvijā reģistrēti pirms aptuveni 10 gadiem, trešā daļa no visiem uzņēmumiem reģistrēta novados, 15% no šiem uzņēmumiem nodarbojas ar pārējo mazumtirdzniecību nespecializētajos veikalos, tostarp apģērbu, mēbeļu, mājsaimniecības ierīču, sporta preču u.tml. produkcijas tirdzniecību.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*