Lursoft news

Latvijas Avīze: Kokrūpniekiem kārtējais rekords

2015. gada 20. aprīlis

Kokrūpniecības nozare pēdējos piecos gados nebeidz priecēt statistikas skaitļu cienītājus, uzlabojot gan apgrozījuma, gan eksporta rādītājus. Tā ir izaugsme, ko nodrošina pieejamie dabas resursi un sakārtota nozares vide. Reti kura Latvijas nozare var lepoties ar šādu apstākļu salikumu.

Eksporta apjoms 2014. gadā ir pārsniedzis divu miljardu eiro atzīmi, kas ir kārtējais rekords nozarē, liecina Zemkopības ministrijas apkopotā informācija. Tas ir pieaugums par gandrīz 9% salīdzinājumā ar 2013. gadu. Visvairāk nozares produkcijas eksportā aiziet uz Lielbritāniju, Zviedriju, Vāciju un abām pārējām Baltijas valstīm. Šis eksporta valstu TOP 5 jau ir nemainīgs vairākus gadus pēc kārtas.

“Latvijas kokrūpnieki ir atraduši jaunus tirgus gan Āzijas, gan Eiropas virzienā, kā arī tradicionāli turpina sadarboties ar Anglijas partneriem. Pērn kokapstrādes nozarē nav bijuši īpaši maksātnespējas gadījumi, un attiecīgi arī apdrošinātāju piešķirtie kredītreitingi ir vērtējami kā labi. Līdz ar to darījumu risku apdrošināšanas cenas meža nozarē pašlaik ir vienas no zemākajām,” vērtē “Marsh Latvia” kredītrisku konsultante Sandra Smiltniece.

Ņemot vērā eksporta apjomu pieaugumu uz Āzijas tirgiem, aktuāls ir jautājums par to, kādas pievienotās vērtības produkti tiek izvesti uz šīm valstīm. Tam rādītājs ir arī šā gada sākumā apstiprinātais Valsts augu aizsardzības dienesta cenrādis, kurā maksa par fitosanitāro pārbaudi sertifikāta saņemšanai apaļkoka un finierkluču eksportam un reeksportam sadārdzināta 20 reižu.

Lasīt visu rakstu: http://news.lv/Latvijas_Avize/2015/04/20/kokrupniekiem-kartejais-rekords

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*