Lursoft news

Lielākās ārvalstu investīcijas koncentrējas galvaspilsētas apkārtnē un lielajās pilsētās

2015. gada 29. janvāris

Lursoft jau iepriekš vēstīja, ka pērn uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju apjoms Latvijas uzņēmumos audzis lēnāk nekā iepriekšējos gados. Apkopotie dati rāda, ka aizvadītā gada laikā uzkrāto investīciju apjoms audzis par nepilniem 3%, palielinoties līdz 7,259 miljardiem EUR.

Vērtējot, kurās pilsētās un novados reģistrētie uzņēmumi vissekmīgāk spēj piesaistīt ārvalstu tiešās investīcijas, redzams, ka būtisks veiksmes faktors ir galvaspilsētas vai lielo pilsētu tuvums, kur koncentrēts arī lielākais uzņēmumu skaits.

Lursoft apkopotā informācija rāda, ka 2014.gadā vislielākais investēšanas gadījumu skaits reģistrēts Rīgā, Jūrmalā un Mārupes novadā, savukārt summāri vislielākās investīcijas spējuši piesaistīt uzņēmumi, kuri par savu mājvietu izvēlējušies Rīgu, Jelgavu un Liepāju.

Vērtējot, kā ārvalstu investoru aktivitāte mainījusies, salīdzinot ar 2013.gadu, jāteic, ka pērn no TOP 5 pilsētu/ novadu saraksta, kuru uzņēmumos reģistrēts lielākais investēšanas gadījumu skaits, pazudis Daugavpils vārds, tā vietā līderiem pievienojies Babītes novads, kura uzņēmumos visbiežāk, kopumā 13,207 milj.EUR vērtībā, investīcijas pagājušajā gadā ieguldījis AS Ostermalm Property Investments Limited. Vislielākais investīciju gadījums 2014.gadā Babītes novadā bijušas Šveices Divertimento Investment AG 7,200 milj.EUR investīcijas SIA Jūrmala Golf Course, kas iepriekš bijusi zināma kā SIA Saliena Golf Course, pamatkapitālā.

Ārvalstu tiešās investīcijas

Ņemot vērā, ka galvaspilsētā tradicionāli ir koncentrēts lielākais uzņēmumu skaits (no pērn reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem Rīgā reģistrēti vairāk nekā 60%), likumsakarīgi, ka arī Rīga var lepoties ar vislielāko investēšanas gadījumu skaitu. Lursoft aprēķini rāda, ka 2014.gadā galvaspilsētas uzņēmumos fiksēti 4 824 investīciju ieguldīšanas gadījumi, kas ir par 28 reizēm vairāk nekā tuvākajai sekotājai Jūrmalai.

Apjomīgākās investīcijas Rīgā pagājušajā gadā nodrošinājis S.P.I. Regional Business Unit B.V.darījums, ieguldot 104,536 milj.EUR jaunreģistrētā SIA AMBER BEVERAGE GROUP pamatkapitālā, aiz kura ar 62,177 milj.EUR seko MERKO EHITUS investīcijas SIA MERKO INVESTMENTS kapitālā. Kopumā aizvadītā gada laikā Rīgā reģistrēti 16 gadījumi, kad viena darījuma ietvaros uzņēmuma kapitālā ieguldīti vairāk nekā 10 milj.EUR, savukārt vidējā summa, kādu lielākoties pagājušajā gadā vienā reizē investējuši ārvalstnieki Rīgas uzņēmumos, veido 2 800 EUR. Kopumā, pēc Lursoft aprēķiniem, ārvalstu tiešo investīciju uzkrājums Rīgas uzņēmumos 2014.gadā audzis par 119,31 milj.EUR.

Otrs lielākais tiešo ārvalstu investīciju apjoma pieaugums pērn reģistrēts Jelgavā, kur investīciju pieaugums veidojis 28,487 milj.EUR. Pēc Lursoft pieejamās informācijas, visapjomīgākās investīcijas Zemgales lielākajā pilsētā pagājušajā gadā nodrošinājis Fortum Holding B.V, ieguldot līdzekļus gan SIA Fortum Latvia, gan arī nu jau reorganizētā SIA Fortum Latvija pamatkapitālā. Tiesa gan, salīdzinot ar Rīgu, Jelgavā vidējā naudas summa, kas investēta vienā darījumā 2014.gadā, bijusi nedaudz zemāka, proti, 2 100 EUR.

Pagājušajā gadā ievērojami uzkrāto investīciju apjoms audzis arī Liepājā, proti, par 21,03 milj.EUR, savukārt Ādažu novadā uzkrājums palielinājies par 12,32 milj.EUR, bet Siguldas novadā par 9,19 milj.EUR. Lursoft apkopotā informācija liecina, ka pērn vislielākie investēšanas gadījumi Ādažu novadā reģistrēti tādos uzņēmumos, kā SIA Rīgas Oriģināls, SIA AUTOCLUB ANGEL, SIA Riding school Ellit un SIA KH SELECT, savukārt Siguldas novadā vairāk nekā 9 milj.EUR lielas investīcijas kapitālam no norvēģu AS WORLDFARM HOLDING piesaistījis 2006.gadā dibinātais SIA WorldFarm Management.

Jānorāda, ka viens no ilgāk gaidītajiem notikumiem noteikti bijis AS Liepājas metalurgs investoru piesaiste, kas uz maksātnespējas ceļa nokļuvušajam uzņēmumam ļautu atgūt savu agrāko spozmi. Jāpiebilst, ka aizvadītā gada rudenī beidzot arī reģistrēti pirmie investēšanas gadījumi nu jau AS KVV Liepājas metalurgs kapitālā, kas uzņēmumam ļaus jau tuvākajā laikā atsākt darbību. Iepriekš prognozēts, ka uzņēmums savu darbu varētu atsākt līdz 2014.gada beigām, taču pēdējās prognozes liecina, ka tas, visticamāk, notiks tuvākajā laikā, par ko liecina arī uzņēmuma izsludinātais ievērojamais vakanču skaits.

Ārvalstu tiešās investīcijas

Papildu informācija

Statistika par ārvalstu tiešajām investīcijām: http://www.lursoft.lv/lursoft-statistika/Arvalstu-investicijas

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*