Blog

Oktobrī reģistrēti 705 jauni uzņēmumi

2021. gada 3. novembris

Oktobrī reģistrēti 705 jauni uzņēmumi, liecina Lursoft apkoptā informācija. Tas ir par 42 uzņēmumiem mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā. Šī gada oktobrī reģistrēto jauno uzņēmumu kopējais pamatkapitāls veido 5,89 milj. EUR.

Lursoft apkopotie dati rāda, ka absolūtais vairākums, t.i., 92,62% no visiem oktobrī reģistrētajiem uzņēmumiem ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību. Aizvadītajā mēnesī reģistrēti arī 33 jauni individuālie komersanti, 5 ārvalstu komersantu filiāles, 4 zemnieku saimniecības u.c. uzņēmumu tiesiskās formas.

Jānorāda, ka no visām aizvadītajā mēnesī reģistrētajām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību 58,65% bija mazkapitāla SIA. Teju piektdaļai no visām oktobrī reģistrētajām SIA pamatkapitāls bija tikai 1 eiro. 

Ar ārvalstu kapitālu ir  15,16% no visām oktobrī reģistrētajām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, rāda Lursoft apkopotie dati. Visbiežāk ieguldījumus jaunu uzņēmumu reģistrēšanā Latvijā aizvadītajā mēnesī veikušas personas no Krievijas, Lietuvas, Vācijas.

Salīdzinot ar 2020.gadu, redzams, ka šogad pēdējos četrus mēnešus jaunu uzņēmumu reģistrēšanas aktivitāte bijusi zemāka nekā pērn. Neskatoties uz to, šogad pirmajos desmit mēnešos reģistrēts par 208 jauniem uzņēmumiem vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā. Tas skaidrojams ar apstākli, ka šogad pavasarī reģistrēts ievērojami lielāks skaits jauno uzņēmumu nekā pērn. Tā, piemēram, šogad martā reģistrēti 1032 jauni uzņēmumi, kas šogad ir lielākais viena mēneša laikā reģistrētais uzņēmumu skaits, kamēr pagājušā gada martā tie bija 827 jauni uzņēmumi.

Šī gada pirmajos desmit mēnešos reģistrēti 7807 uzņēmumi, kamēr likvidēti 11722, kas nozīmē, ka šogad kopējais uzņēmumu skaits Latvijā sarucis par nepilniem 4 tūkstošiem.

Lielākais oktobrī reģistrētais, un arī vienīgais uzņēmums, kura pamatkapitāls pārsniedz 1 milj. EUR, ir SIA “Cramo”, kura kapitāldaļu turētājs ir somu Cramo Oy, kas ir viens no lielākajiem Eiropas uzņēmumiem, kas specializējis aprīkojuma nomas pakalpojumu jomā. Somu kompānijai savulaik Latvijā piederējis uzņēmums SIA “CRENT”, kas 2017.gadā reorganizēts, pievienojot to pie SIA “Storent”. Oktobrī reģistrētā SIA “Cramo” pamatkapitāls ir 1,5 milj. EUR, uzņēmums reģistrēts Raudas ielā 12, Rīgā.

Trīs jaunus uzņēmumus aizvadītajā mēnesī reģistrējis SIA “ZPA”, ieguldot jauno uzņēmumu pamatkapitālos kopumā 2,04 milj. EUR. Vislielākais ieguldījums – 809 tūkst. EUR – reģistrēts SIA “PMJ 1” pamatkapitālā. Lursoft dati rāda, ka visi trīs jaunie uzņēmumi reģistrēti Rasas ielā 5, Rīgā, kur juridiskā adrese šobrīd atrodama septiņiem uzņēmumiem. Jaunreģistrēto uzņēmumu mātes sabiedrības SIA “ZPA” kapitāldaļu turētāji ir Maija un Māris Kaijaki. Lursoft dati liecina, ka SIA “ZPA” pieder arī šogad Tukumā reģistrētais SIA “Lakeside Properties”, kā arī SIA “Villa Astor”, kuram kā pamatdarbības nozare norādīta būvniecības projektu izstrāde.

Starp oktobrī reģistrētajiem TOP 10 lielākajiem uzņēmumiem atrodami ne tikai komersanti no Rīgas, rāda Lursoft dati. Starp jaunajiem uzņēmumiem piektais lielākais pamatkapitāls oktobrī reģistrēts SIA “Kliģi” no Dobeles. Uzņēmuma kapitāldaļu turētājs ir SIA “LU Invest”, savukārt patiesais labuma guvējs – Vitauts Paškausks. Uzņēmējam patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts 23 uzņēmumos, tostarp, AS “Agrofirma Tērvete”, kas pērn apgrozīja 11,52 milj. EUR un nopelnīja 6,65 milj. EUR, arī SIA “Agrolats”, SIA “Kalnāji” u.c. uzņēmumos.

Ar 199 tūkst. EUR lielu pamatkapitālu starp oktobrī reģistrētajiem lielākajiem uzņēmumiem ierindojies arī SIA “Ventspils 104”, kura vienīgā dalībniece ir Inta Umbraška. Uzņēmējai līdz šim piederējis IK “Pieci soļi”, kas nodarbojas ar darba aizsardzības pakalpojumu sniegšanu, nodrošinot uzņēmumiem darba vides risku novērtēšanas, darba vides uzraudzības, darba aizsardzības pasākuma plāna izstrādi u.c. pakalpojumus.

Pagājušajā mēnesī jaunreģistrēto uzņēmumu TOP 10 sarakstu noslēdz AS “Rietumu Holding B”, kura reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 90,13 tūkst. EUR. Par jaunreģistrētā holdinga, kura patiesie labuma guvēju vidū ir vairākkārt Latvijas miljonāru TOPā iekļuvušais uzņēmējs Leonids Esterkins, kā arī Dermot Fachtna Desmond, bet par valdes locekli iecelts Vladimirs Čžou.  Uzņēmuma padomē iecelti pieredzējuši uzņēmēji Aleksandrs Pankovs un Ruslans Stecjuks, kas jau agrāk bijuši saistīti ar vairākiem L.Esterkinam piederošiem uzņēmumiem, kā arī Aleksandrs Raizbergs.

TOP 10 lielākie oktobrī reģistrētie jaunie uzņēmumi:

  1. SIA CRAMO: 1500 tūkst. EUR;
  2. SIA PMJ 1: 809,00 tūkst. EUR;
  3. SIA PMJ 2: 708,00 tūkst. EUR;
  4. SIA PMJ 3: 527,00 tūkst. EUR;
  5. SIA Kliģi: 300,00 tūkst. EUR;
  6. SIA Ventspils 104: 199 tūkst. EUR;
  7. SIA DMV īpašumi: 160,10 tūkst. EUR;
  8. SIA Capital RE LV: 133,34 tūkst. EUR;
  9. SIA DemeTors: 100,00 tūkst. EUR;
  10. AS Rietumu Holding B: 90,13 tūkst. EUR.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*