Blog

2020.gadā bijis zemākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaits pēdējo 17 gadu laikā

2021. gada 4. janvāris

Aizvadītajā gadā reģistrēts zemākais jaunu uzņēmumu skaits pēdējo 17 gadu laikā, liecina Lursoft pētījums. Vienlaikus sarucis arī likvidēto uzņēmumu skaits.

Lursoft apkopotā informācija parāda, ka 2020.gada laikā reģistrēti 8938 jauni uzņēmumi, kas ir par 14,42% mazāk nekā 2019.gadā. Tiesa, kritumu uzrādījusi ne tikai jaunu uzņēmumu reģistrēšanas līkne, bet arī likvidēto uzņēmumu skaits, kas, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, pērn būtiski sarucis. Ja 2019.gada laikā Latvijā tika likvidēti nepilni 24 tūkstoši uzņēmumu, kas bija līdz šim lielākais likvidēto uzņēmumu skaits viena gada laikā, tad pērn to skaits sarucis par 51%, samazinoties līdz  11,69 tūkstošiem likvidētu uzņēmumu gada laikā.

Analizējot jaunu uzņēmumu reģistrēšanu pa mēnešiem, redzams, ka 2020.gada janvāris bijis ar pozitīvu tendenci un reģistrēts pat par 3% jaunu uzņēmumu vairāk nekā 2019.gada janvārī, savukārt februārī reģistrēts neliels, t.i., par 2,98%, kritums. Turpmākajos mēnešos līdz ar Covid-19 pandēmijas rezultātā izsludināto ārkārtas situāciju ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē, jauni uzņēmumi reģistrēti ievērojami mazāk nekā 2019.gadā. Lursoft izpētījis, ka martā, kad ārkārtējā situācija valstī izsludināta pirmo reizi, reģistrēts par 19,16% jaunu uzņēmumu mazāk nekā 2019.gadā, bet aprīlī to skaits bijis pat uz pusi mazāks nekā gadu iepriekš. Pēc janvāra, kad jauno uzņēmumu bijis vairāk nekā 2019.gadā, nākamais mēnesis ar pozitīvu tendenci fiksēts vien jūlijā (par 6,07% jaunu uzņēmumu vairāk nekā 2019.gada jūlijā), kā arī izaugsme reģistrēta septembrī (jauno uzņēmumu skaits audzis par +3,78%, salīdzinot ar 2019.gada septembri). Jau oktobrī jauno uzņēmumu skaits bijis par 20,97% zemāks nekā gadu iepriekš, negatīva tendence reģistrēta arī novembrī un decembrī. 

Jauni uzņēmumi 2020.gadā reģistrēti teju visās pašvaldībās. Izņēmums ir Ciblas, Zilupes un Rugāju novadi, kuros aizvadītā gada laikā nav piepulcējies neviens jauns uzņēmums. Jānorāda, ka vēl gadu iepriekš, piemēram, Ciblas novadā, reģistrēti pat 9 jauni uzņēmumi.

Protams, teju puse no visiem jaunajiem uzņēmumiem reģistrēti Rīgā. Lursoft pētījuma dati atklāj, ka galvaspilsētā 2020.gadā reģistrēts 4451 jauns uzņēmums, kas ir par 12,83% mazāk nekā 2019.gadā. Tiesa, lai arī vairākumā ir to pašvaldību, kurās jauno uzņēmumu skaits aizvadītajā gadā bijis zemāks nekā gadu iepriekš, 34 vietvarās tas pieaudzis, bet piecās saglabājies nemainīgs.

Straujākais jaunu uzņēmumu skaita pieaugums 2020.gadā fiksēts Ludzas novadā, kur pērn reģistrēts divreiz lielāks jaunreģistrēto uzņēmumu skaits nekā 2019.gadā (2019.gadā – 19 jauni uzņēmumi, 2020.gadā – 39 jauni uzņēmumi), sasniedzot pēdējo sešu gadu augstāko rezultātu.

Jānorāda, ka gluži tāpat kā Rīgā, arī pārējās Latvijas lielajās pilsētās bija vērojams jauno uzņēmumu skaita kritums. Vienīgais izņēmums bijusi Jēkabpils, kur reģistrēts par 8 uzņēmumiem vairāk nekā gadu iepriekš – ja 2019.gadā Jēkabpilī reģistrēti 63 jauni uzņēmumi, tad aizvadītajā gadā – 71. Tiesa, kamēr vairumā pašvaldību pērn samazinājies likvidēto uzņēmumu skaits, Jēkabpils bijusi viena no tām pašvaldībām, kurā tas pieaudzis. Lursoft aprēķinājis, ka likvidēto uzņēmumu skaits pašvaldības teritorijā gada laikā audzis par 4 uzņēmumiem. Lielo pilsētu vidū likvidēto uzņēmumu skaita pieaugums vēl reģistrēts arī Daugavpilī. Latvijas otrā lielākajā pilsētā 2019.gadā likvidēti 254 uzņēmumi, bet pērn – 265.

Savukārt, analizējot likvidēto uzņēmumu datus, redzams, ka straujākais pieaugums 2020.gadā reģistrēts Auces novadā. Ja vēl gadu iepriekš likvidēti tikai 11 uzņēmumi, tad pērn – 63. No tiem trešajai daļai uzņēmumu kapitāldaļu turētāji bijušas juridiskas personas, savukārt vēl 41,30% no visiem pērn likvidētajiem uzņēmumiem Auces novadā īpašnieki bijuši ārvalstnieki. Lursoft izpētījis, ka 13 gadījumos kapitāldaļu turētājs bijis Leanid Bahushevich no Baltkrievijas. Uzņēmējam šobrīd reģistrētas kapitāldaļas 27 uzņēmumos, tostarp, daļai no tiem reģistrēta darbības izbeigšana, daļai ir nodokļu parādi vai arī kavēti maksājumi.

Jāpiebilst, ka aizvadītajā gadā bijušas 56 pašvaldības, kurās jauno uzņēmumu skaits pārsniedzis likvidēto uzņēmumu skaitu. Pārējās pilsētās/ novadās uzņēmumu gada bilance bijusi negatīva. Lielākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaita pārsvars pār likvidētajiem uzņēmumiem 2020.gadā fiksēts Mārupes novadā. Neskatoties uz to, ka pašvaldības teritorijā jauno uzņēmumu skaits pērn samazinājies, likvidēto uzņēmumu skaita kritums bijis vēl straujāks, līdz ar to kopējais uzņēmumu skaits Mārupes novadā pērn gada laikā audzis par 38 komersantiem.

Analizējot datus, Lursoft secinājis, ka 2020.gadā turpinājis samazināties likvidēto uzņēmumu vecums. Ja 2018.gadā likvidēto uzņēmumu vidējais vecums bija nepilni 11 gadi, bet 2019.gadā – 8,4 gadi, tad pērn tas sarucis jau līdz 7,4 gadiem. Pērn uzņēmumi likvidēti visos Latvijas novados un pilsētās. Visbiežāk likvidēto uzņēmumu vidū sastopami mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības sektorā strādājošās firmas, kas kopumā veido 22,64% no visiem 2020.gadā likvidētajiem uzņēmumiem. Tāpat likvidēto uzņēmumu vidū plaši pārstāvētas arī firmas, kas nodarbojas ar specializētajiem būvdarbiem, sauszemes un cauruļvadu transporta pakalpojumiem, kā arī veikušas operācijas ar nekustamo īpašumu.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*