Blog

Rīkos bezmaksas nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām

2020. gada 1. jūnijs

Šis neparastais laiks šogad daudziem nesis neziņu saistībā ar nākotni – daļai neskaidrību par darbu, citiem par atpūtas iecerēm, vēl kādam par veselību… Latvijas Bērnu Fonda (LBF) rūpju lokā esošās ģimenes, kuras ierasti jau šajā laikā bija saņēmušas skaidru atbildi par viņu īpašā bērna dalību kādā no LBF rīkotajām vasaras nometnēm, šoreiz bija nonākušas īpaši sarežģītā situācijā. Psiholoģiskā situācija daudzās ģimenēs kļuvusi dramatiska, jo nepārtraukta kopā būšana sadzīviskā līmenī ir grūti panesama gan bērniem, viņu vecākiem un vecvecākiem. Bērni ilgstoši nav tikušies ar saviem vienaudžiem, izpalikušas spēles, rotaļas, bieži pat visparastākās pastaigas svaigā gaisā. Nepārtraukti tiek saņemti bērnu un viņu vecāku jautājumi un lūgumi par iespēju bērniem nokļūt šovasar kādā no LBF rīkotajām nometnēm.

Pagājušajā vasarā pateicoties ziedojumiem notika 23 šādas nometnes visos Latvijas reģionos. Tajās piedalījās vairāk nekā 600 bērni ar īpašām vajadzībām, arī bērni ar kustību traucējumiem ratiņkrēslos, bērni no audžu ģimenēm, vardarbībā cietušie bērni un bērni no maznodrošinātām ģimenēm.

Nometnēs bērni iegūst jaunus draugus, mācās par sevi rūpēties paši, iemācās daudz iemaņu dažādās pulciņu nodarbībās, ekskursiju un pārgājienu laikā iepazīst skaisto Latvijas dabu, daudz peldas un sauļojas. Nakts trasītes un ugunskuri, tās ir lietas, par ko viņi sapņo. Nometnēs šie sapņi kļūst par realitāti! Lielāko tiesu slimajiem bērniem, bērniem ratiņkrēslos ik diena paiet mājās, četrās sienās. Ikvienas ģimenes, kurā aug bērns ar īpašām vajadzībām, vai pat vairāki šādi bērni, lielākā vēlme, protams, ir vesels bērns. Papildus uzmanība, nevajadzīgi skatieni no līdzcilvēkiem, žēlums nav tas, kas šiem bērniem un ģimenēm palīdz justies “normāli”. Latvijas Bērnu fonda nometņu rīkošanas pieredze ir jau 27 gadi. Un šajā laikā LBF ir pārliecinājies, ka tieši nometnes šādiem bērniem ir iespēja justies “ne īpaši”, bet gan tādiem pat kā visiem pārējiem. Viņus beidzot ievēro ar to ko viņi var, nevis nevar izdarīt. “Īpašais” bērns nometnē ir pavisam “parasts” un tas ļauj viņam izdarīt kaut mazliet, bet tomēr vairāk kā viņš ikdienā var un prot.

Šovasar, sākot ar jūliju, LBF vēlas noorganizēt 19 nometnes. Katrā nometnē atpūšas vismaz 25 bērni un tās visas ir diennakts nometnes. Ik nometnē ir gan vadītājs, gan mediķis, gan audzinātāji, gan pulciņu vadītājs; specializētajās nometnēs bērniem ar kustību traucējumiem, t.sk. ratiņkrēslos, ir arī masieris un aprūpētājs katram bērnam, kuram ir grūtības pārvietoties. Nometnes šovasar tiks rīkotas ievērojot Vadlīnijas piesardzības pasākumiem bērnu un nometņu organizētājiem.

Ģimenes bērnus ar īpašām vajadzībām  nometnēm jau šobrīd var pieteikt LBF mājas lapā www.lbf.lv, aizpildot pieteikuma anketu sadaļā “Nometnes”.

Šobrīd LBF ir uzkrāti ziedojumi, lai noorganizētu 13 vasaras bezmaksas nometnes. Tādēļ aicinām palīdzēt uzdāvināt sapni par vasaru bērniem ar īpašām vajadzībām – atbalstot vēl 6 nometņu norisi!

Jau šobrīd darbojas ziedojumu tālrunis – 90006484, uz kuru piezvanot, iespējams ziedot 1,42 EUR. Tāpat ziedot iespējams internetā, Latvijas Bērnu fonda mājaslapā – www.lbf.lv, atstājot anonīmu ziedojumu kādā no visā Latvijā izvietotajām ziedojumu kastītēm ar Latvijas Bērnu fonda logo vai veicot pārskaitījumu nodibinājumam “Latvijas Bērnu fonds” (reģ. nr. 40008018725, a/s “SEB BANKA”, konta nr. LV42UNLA0002000707402), kā maksājuma mērķi norādot “Vasaras nometnes”. Ziedot var arī izmantojot Mobilly aplikāciju. Vienas 10 dienas garas diennakts nometnes 25 bērniem ar īpašām vajadzībām vidējās izmaksas ir 10 000 EUR, savukārt, vienas 7 dienu garas diennakts nometnes 25 vardarbībā cietušajiem bērniem izmaksas ir apmēram 7 000 eiro.

Latvijas Bērnu fonds ir sabiedriskā labuma organizācija, kas 2005.gada 16.martā piešķirts ar Finanšu ministrijas lēmumu Nr.8, un, saskaņā ar Uzņēmuma ienākuma nodokļa likumu, ziedotājiem piemēro nodokļu atlaides.

Informatīvie partneri: Baltic Media Line, Clear Channel Latvia, draugiem.lv, Guru Media, Izdevniecība Dienas Mediji, Izdevniecība Rīgas Viļņi, Izdevniecība Žurnāls Santa, JCDecaux Latvija, Kurzemes Radio, la.lv, Laikraksts Auseklis, Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, LETA, Lursoft, Mobilly, nra.lv, Radio Skonto, Reģionu Mediji, Rīga TV24, TVnet.

 

Par Latvijas Bērnu fondu:

Latvijas Bērnu fonds dibināts 1989. gadā, tā darbības mērķis ir bērnu un jauniešu aizsardzība, attīstības veicināšana un izglītošana, veselības nostiprināšana, ģimeniskā audzināšana un īpaši talantīgu bērnu atbalstīšana. Latvijas Bērnu fonds izstrādā un realizē dažādus projektus, kas sniedz praktisku palīdzību bērnu grupām un atsevišķiem bērniem, kuriem nav vecāku, kuri nonākuši krīzes situācijā, smagi slimiem, kā arī talantīgiem bērniem, kuriem pietrūkst līdzekļu sava talanta attīstībai.

 

Papildu informācija:

Veronika Butāne

Latvijas Bērnu fonda projektu vadītāja

Tel. 29238947

veronika.bernufonds@latnet.lv

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*