Blog

Straujāk augošo uzņēmumu jaunākais saraksts liecina par izaugsmes tempu samazināšanos

2018. gada 17. janvāris

Vērtējot 2016.gada straujāk augošo Latvijas TOP250 uzņēmumu sarakstu un salīdzinot to ar iepriekšējo gadu rezultātiem, varam secināt, ka izaugsmes ātrums pēdējo trīs gadu laikā ir samazinājies. Ja pirms trīs gadiem TOP250 sarakstā iekļuvušo uzņēmumu vidējais (pēc mediānas) apgrozījuma pieaugums bija 455%, pērn šis rādītājs bija 177%, tad šajā gadā tas ir vēl samazinājies uz sasniedz 158%.

Ik gadus tiek vērtēts arī visstraujākās izaugsmes rādītāju uzņēmumu skaits, proti, tie uzņēmumi, kuru apgrozījums pēdējo trīs gadu laikā pārsniedzis 1000%. Šoreiz sarakstā kopumā iekļuvuši 4 uzņēmumi, kuru apgrozījums pieaudzis par vairāk kā 1000%. 1.vietā ierindojas transporta nozarē strādājošs uzņēmums SIA “BILATRIS” (+1774% apgrozījuma pieaugums) ; 2.vietā – holdinguzņēmums SIA “Esterkin Family Investments” (+1585%). Savukārt 3.vietā ierindojies uzņēmums no Vidzemes SIA “WOOD AB” (+1032%), bet 4.vietā uzņēmums no Kurzemes “TIKALA ID” (+1008%). Interesanti, ka gan 3., gan 4.vietā esošie uzņēmumi pārstāv vienu nozari – kokmateriālu, būvmateriālu un sanitārtehnikas ierīču vairumtirdzniecība.

Ja paraugamies uz iepriekšējo gadu rekordizaugsmes sasniegušo uzņēmumu skaitu, tad pērn šādu rādītāju bija sasnieguši vien 3 uzņēmumi. Savukārt 2014.gadā uzņēmumi, kuru apgrozījuma pieaugums trīs gadu laikā pārsniedzis 1000%, bija ievērojami lielāks – 46 uzņēmumi, bet 2013.gadā  –  tādi bija 25 uzņēmumi.

Visvairāk straujāk augošie uzņēmumi tirdzniecības nozarē

2014.-2016.gada pārskati liecina, ka šajā gadā straujāk augošo uzņēmumu TOP250 sarakstā visvairāk pārstāvēti tirdzniecības nozares uzņēmumi. Gandrīz 25% no visiem sarakstā iekļuvušajiem uzņēmumiem darbojas šajā nozarē. Jāteic, ka pērn, vērtējot pēc darbības jomas, līderpozīcijās bija būvniecības nozare, kura šajā gadā ierindojas tikai nozares TOPa 6.vietā. Būvniecības nozares uzņēmumus šoreiz apsteigusi apstrādes rūpniecības joma (13.2%), kas ieņem 2.vietu nozaru TOPā. Trešajā vietā ierindojas lauksaimniecības nozare, kuru pārstāv 11% no visiem TOP250 sarakstā iekļuvušajiem, savukārt 4.vietā  šajā gadā ir transporta nozare.

Interesanti, ka vērtējot straujāk augošo uzņēmumu nozares pa Latvijas reģioniem, to nozaru vietu sadalījums atšķirās. Tā, piemēram, no TOP250 uzņēmumu saraksta 138 uzņēmumiem jeb 55% juridiskā adrese reģistrēta Rīgā.  Turklāt Rīgas uzņēmumu nozaru TOPs ir šāds – 1.vietā tirdzniecības sfēra (44 uzņēmumi), 2.vietā – pakalpojumu sfēra (19 uzņēmumi), bet 3.vietā – apstrādes rūpniecība (15 uzņēmumi).

Ja paraugamies uz Pierīgas reģionu, tad nozaru TOPs ir vēl savādāks. Šajā gadā Pierīgas reģionu pārstāv 46 uzņēmumi jeb 18 %. Kaut arī 1.vietā ierindojas  tirdzniecība, 2. un 3.vietu  dala būvniecības un apstrādes rūpniecības jomas uzņēmumi.

Vērtējot Kurzemes reģiona straujāk augošos uzņēmumus, redzam, ka no šajā gadā TOP250 sarakstā iekļuvušajiem 26 jeb 10.4% ir no šī reģiona. Savukārt, apskatot Kurzemes uzņēmumus nozaru griezumā, līderpozīcijās ir lauksaimniecības sfēra, kuru pārstāv 11 uzņēmumi, bet 2. vietā ir apstrādes rūpniecība (5 uzņēmumi.

No TOP250 sarakstā iekļuvušajiem 12 ir Latgales reģiona uzņēmumi un to nozaru pārstāvība bijusi izlīdzsvarota – proti, 1.-3.vietu dala apstrādes rūpniecība, tirdzniecība un transporta sfēra.

 

Šajā gadā kā negaidīts pārsteigums uzskatāms Vidzemes reģiona uzņēmumu mazais skaits straujāk augošo uzņēmumu sarakstā – tajā iekļuvuši tikai 11 Vidzemes uzņēmumi. Kā parasti, arī šajā gadā 1.vietu nozaru TOPā Vidzemē ieņem mežizstrāde nozare.

Savukārt Zemgales reģionu TOP 250 sarakstā šoreiz pārstāv 17 uzņēmumi. Šajā gadā Zemgales straujāk augošo uzņēmumu nozare ir zemgaliešiem tik raksturīgā lauksaimniecības un graudkopības joma.

Reģionālais sadalījums apstiprina jau iepriekš vairākkārt izskanējušos secinājumus, ka straujākie izaugsmes tempi pēdējo 3-4  gadu laikā vērojami Rīgas un  Pierīgas reģionā, ko apliecina arī šī statistika. Ja paraugamies nozaru TOPu, redzams, ka būvniecības jomas izaugsme vērtējot 2014.-2016.gada finanšu rezultātus  nav tik strauja kā iepriekšējos pāris gados. Šeit gan jāatzīme, ka jau 2016.gada nogalē un 2017.gadā Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati liecināja, ka būvniecības tempi palielinās. Līdz ar to varam prognozēt, ka visticamāk jau nākamgad būvniecības nozares uzņēmumi atkal daudz lielākā skaitā būs atrodami Gazeles sarakstā.

Darbinieku skaits pieaug

Šajā gadā paraudzījāmies, kādas izmaiņas vērojamas straujāk augošo uzņēmumu TOP250 nodarbināto skaitā. Ja 2014.gadā Gazeles sarakstā esošie uzņēmumi nodrošināja darba vietas 5076 darbiniekiem, 2015.gadā strādājošo skaits šajos uzņēmumos jau bija 5729. Šajā gadā (pēc 2016.gada datiem) kopējais strādājošo skaits vēl ievēorjami pieaudzis un nu jau sasniedz 6158. Līdz ar to var secināt, ka straujāk augošie uzņēmumi ir ne tikai mazi, nesen dibināti uzņēmumi, kuriem daudz vieglāk nodrošināt ātru izaugsmi īsā periodā, bet tie ir arī jau vairākus  gadus strādājoši uzņēmumi, kuri nodrošina darba vietas pat vairākiem simtiem darbinieku un vienlaikus spēdami kāpināt arī uzņēmuma apgrozījumu un peļnu.

Kā apliecinājumu tam var minēt plaši zināmo uzņēmumu SIA Evolution Latvia. Šis uzņēmums reģistrēts 2006.gadā, un 2016.gadā tas  darba vietas nodrošinājis vairāk kā 2300 darbiniekiem. Turklāt pavisam nesen šī uzņēmuma pārstāvji paziņojuši, ka uzņēmums iecerējis tuvākajā laikā vēl ievērojami palielināt darbinieku skaitu.

Šajā gadā starp straujāk augošajiem uzņēmumiem atrodams arī labi zināmais uzņēmums SIA Sportland, kurš reģistrēts pirms 16 gadiem un tā strādājošo skaits 2016.gadā pārsniedzis 340.

Daiga Kiopa, SIA Lursoft IT valdes locekle

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*