Lursoft news

Ģimeņu bizness apgroza tikpat, cik medicīna un kultūra

2015. gada 25. augusts

Latvijas TOP 15 ģimenes biznesi, kur atvases iesaistītas kopīgā darbā, pērn attīstījušies pārsteidzoši strauji, sasniedzot vidējo izaugsmi 25%, liecina Forbes Latvija ģimenes biznesu reitings.

TOP 15 pašmāju ģimenes biznesi sasnieguši kopējo apgrozījumu 860 miljoni eiro, kas ir tikpat, cik valsts budžets veselībai un kultūrai kopā. Forbes norāda, ka šādi rezultāti arī mudina viņus biznesu attīstīt, maksāt nodokļus un nepārdot biznesu ārzemniekiem. Puse reitingā pārstāvēto uzņēmumu darbojas Latvijai tradicionālās nozarēs – ražošanā un celtniecībā.

Nemainīgi reitinga līderi ir Paškausku ģimene, kas izveidojusi otru lielāko vietējam kapitālam piederošo biznesu Latvijā, apgrozot vairāk nekā 270 miljonus eiro lauksaimniecībā  –  trešdaļu no reitinga ģimenes biznesu kopējiem ienākumiem. Lursoft dati liecina, ka Paškausku ģimenei pieder a/s Agrolats holding. Viņi no reitinga ģimenēm arī spējuši iesaistīt biznesā visvairāk ģimenes locekļu, turklāt jau trīs paaudzēs. Katrs atbildot par savu biznesa daļu, Paškauski lielāko daļu apgrozījuma nodrošina ārpus Latvijas – Ukrainā, Krievijā un Marokā.

Paškauskiem seko Peškovu dinastija ar banku biznesu Baltikums Bank, kas jau otro gadu uzrāda vislielāko peļņu reitingā – 8,5 miljonus eiro. Savukārt vislielāko izaugsmi piedzīvojusi Milovu ģimene, kurai piederošais LNK dubultojis apgrozījumu, nosmeļot interesantākos publiskos iepirkuma projektus Rīgā un Ventspilī, kā arī pabeidzot termināli Lietuvā, Klaipēdā. Pēdējo divu gadu laikā LNK kopā ar partneriem Latvijā parakstījuši līgumus par vairāk nekā 90 miljoniem eiro.

Pēc Forbes pētījuma, ģimenes biznesa panākumu atslēga ir piesardzība, kad ekonomika aug, un vieglāka lēmumu pieņemšana par attīstību, kad ekonomika stagnē. Visos reitinga TOP15 uzņēmumiem vērojama skaidra tendence – tieši bērni pēdējos gados bijuši eksporta un ārzemju tirgu apgūšanas katalizatori.

Forbes / DB.lv / Lursoft

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*