Blog

Dienas Bizness: 50 eiro minimālais nodoklis valsts budžetam dos miljonus

2015. gada 9. jūnijs

Neaktīviem un niecīgus nodokļus maksājošiem uzņēmumiem jāšķiras no 50 eiro; valsts budžets papildināsies par vairākiem miljoniem

Nodokļu administrācija par šāda 50 eiro minimālā nodokļa samaksāšanu ir nosūtījusi paziņojumus ne tikai SIA, bet arī individuālo uzņēmumu, individuālo komersantu, arī zemnieku saimniecību īpašniekiem, kā arī saimnieciskās darbības veicējiem, kuru nodokļu maksājumi 2014. gadā bijuši nulle vai arī to apmērs nesasniedz 50 eiro. Saeima par šādas normas ieviešanu nobalsoja jau 2013. gada novembrī un, lai arī tā stājās spēkā jau no 2014. gada, tomēr realitātē šāds maksājums jāveic šogad par pērno gadu. Sūdzības masu medijos apliecina, ka daļa uzņēmēju ir neizpratnē, par ko viņiem tiek prasīts samaksāt 50 eiro nodokli. Šādā situācijā tiek vainots arī nodokļu iekasētājs, kurš gan šoreiz ir tikai likumdevēja – Saeimas – pieņemto normatīvu izpildītājs.
SIA Lursoft pētījuma dati pēc Valsts ieņēmumu dienesta ziņām liecina, ka pērn kopumā 75 693 uzņēmumu nodokļu maksājumi bijuši nulle. Interesanti, ka populārākās nozares ir mazumtirdzniecība (izņemot automobiļus un motociklus), operācijas ar nekustamo īpašumu, kā arī vairumtirdzniecība (izņemot automobiļus un motociklus). SIA Lursoft dati rāda, ka pārskatus par pērno gadu iesnieguši tikai 16 735 tādi uzņēmumi, kuru nodokļu nomaksa pērn bijusi nulle, un to kopējais neto apgrozījums ir bijis 123,8 milj. eiro apmērā.

Lasīt visu rakstu: http://news.lv/Dienas_Bizness/2015/06/09/50-eiro-minimalais-nodoklis-valsts-budzetam-dos-miljonus

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*