Lursoft news

Latvijas Avīze: Būvniecībā dubultais pārrāvums

2015. gada 30. marts

Šobrīd termiņuzturēšanās atļauju cenu paaugstināšanas negatīvās sekas vēl neliekas ļoti būtiskas, bet, raugoties ilgtermiņā, tās var izpausties daudz spēcīgāk. Jāatgādina, ka Saeima 2013. gadā veica grozījumus Imigrācijas likumā, nosakot TUA kvotas apmaiņā pret nekustamā īpašuma iegādi, kā arī paaugstinot cenu slieksni īpašuma iegādei. “Jūrmalā, piemēram, šobrīd jaunajos projektos ir pārdošanā apmēram 1000 dzīvokļu. Kamēr tos nepārdos, jaunus dzīvokļus, visticamāk, nebūvēs,” skaidro SIA “Arčers” valdes loceklis Kaspars Garkanis.

“Spēles noteikumi tika mainīti tās laikā, un tam ir rezultāts. Projekta īstenošanai ir nepieciešami vairāki gadi, bet faktiski uzņēmējiem netika dots laiks un iespēja sagatavoties grozījumiem. Tāpēc nozarē ir virkne projektu, kas tika savlaicīgi apturēti, un tādi, kuru būvniecība jau bija uzsākta vai tikko pabeigta. Tas, protams, ir atstājis sekas,” norāda SIA “Skonto Būve” valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis.

Lielākas bažas par nākamajiem gadiem būvniekos raisa arī tas, ka nav vērojama nopietna aktivitāte ES fondu finansējuma plānošanā 2016. gadam. Ņemot vērā to, ka būvniecības nozari Latvijā lielā mērā balsta publiskā pasūtītāja – valsts un pašvaldību – iepirkumi, pārrāvums ES fondu finansējuma apguvē ir nozīmīga nozares problēma. Tas attiecīgi nozīmē lēnāku attīstību un mazāku darbavietu skaitu, kā arī lielāku konkurenci, tā G. Rāvis.

“Latvijā prognozējam kritumu būvniecības jomā. Latvijas tirgu ietekmēs notikumi Ukrainā, kā arī ES fondu pieejamība, jo faktiski vēl nav uzsāktas 2014. – 2020. g. ES struktūrfondu līdzekļu apguve,” prognozē ar būvniecību saistītās būvmateriālu ražotāju a/s “MB Betons” valdes priekšsēdētājs Jānis Mētra.
Lasīt visu rakstu: http://news.lv/Latvijas_Avize/2015/03/30/buvnieciba-dubultais-parravums

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*