Lursoft news

Pērn ārvalstu tiešo investīciju uzkrājums audzis lēnāk

2015. gada 27. janvāris

Neskatoties ekonomistu 2013.gadā izteiktajām prognozēm, ka līdz ar Latvijas iestāšanos Eirozonā varētu pieaugt ārvalstu investīciju apjoms, jo investoros tiktu viesta papildu drošība par valsts ekonomisko stabilitāti un ieguldīto investīciju aizsardzību, statistika liecina, ka izteiktās pronozes tā arī nav piepildījušās, tieši pretēji – salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, investīciju pieauguma dinamika ir pat samazinājusies.

Lai arī pērn uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju apjoms Latvijas uzņēmumos audzis, pieaugums vairs nav bijis tik straujš, kā, piemēram, 2013.gadā. Lursoft pētījuma ietvaros apkopotie dati liecina, ka aizvadītā gada nogalē uzkrāto investīciju apjoms veidojis 7,259 miljardus EUR, kas gada ietvaros ir pieaugums par 2,92%.

Analizējot rādītāja pieauguma dinamiku ilgākā laika periodā, redzams, ka pēdējos gados, salīdzinot, piemēram, ar 2009.gadu, kad uzkrāto investīciju apjoms palielinājās par vairāk nekā 1 miljardu EUR, uzkrāto investīciju apjoma pieauguma tempi ir nedaudz samazinājušies.

Kopumā ārvalstu investoru skaits, kuri veikuši ieguldījumus Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā, 2014.gada nogalē sasniedzis jau 26 817 personas. Pērn reģistrēti 6 869 gadījumi, kad Latvijas uzņēmumu kapitālos ieguldītas ārvalstu investīcijas, tostarp 160 darījumos investīciju apjoms veidojis 1 miljonu un vairāk eiro. Jāpiebilst, ka daļa uzņēmumu ārvalstu tiešās investīcijas piesaistījuši jau atkārtoti, jo, kā liecina Lursoft apkopotā informācija, no teju 5 560 uzņēmumiem, kuros aizvadītajā gadā ieguldītas investīcijas, 726 uzņēmumi investīcijas bija piesaistījuši arī iepriekšējos gados.

Ārvalstu tiešās investīcijas

Pagājušajā gadā lielākais darījums bijis S.P.I. Regional Business Unit investīcijas jaunreģistrētās SIA AMBER BEVERAGE GROUP pamatkapitālā 104,536 milj.EUR apmērā. Kā norāda investori, holdinga kompānija AMBER BEVERAGE GROUP izveidota, apvienojot AS Latvijas balzams, dzērienu izplatītājus SPI Distribution Latvia, SPI Distribution Estonia un Bennet Distributors Lietuvā, kā arī specializēto dzērienu veikalu ķēdi Latvijas balzams veikali un Darija Lietuvā.

Investīcijas 62,177 milj.EUR apmērā 2014.gadā piesaistījusi SIA MERKO INVESTMENTS, kas līdz aizvadītā gada septembrim bijusi zināma kā SIA Skanstes Virsotnes.

Starp TOP lielākajiem investēšanas gadījumiem 2014.gadā iekļuvušas arī lietuvieša Audrius Menkevicius 43,724 milj.EUR lielās investīcijas 2013.gada nogalē dibinātā SIA AURAVIS pamatkapitālā un Severstal Trade Ges.m.b.H ieguldījums 30,791 milj.EUR apmērā SIA Severstal Distribution pamatkapitālā.

Lielākie investēšanas gadījumi 2014.gadā

Nr.p.k. Uzņēmums Investors Investora izcelsmes valsts Investīcijas, milj.EUR
1. AMBER BEVERAGE GROUP, SIA S.P.I. Regional Business Unit B.V. Nīderlande 104,536
2. MERKO INVESTMENTS, SIA MERKO EHITUS, AS Igaunija 62,177
3. AURAVIS, SIA Menkevicius Audrius Lietuva 43,724
4. Severstal Distribution, SIA Severstal Trade Ges.m.b.H Austrija 30,791

Papildu informācija:

Statistika par ārvalstu tiešajām investīcijām: http://www.lursoft.lv/lursoft-statistika/Arvalstu-investicijas

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*