Lursoft news

Likvidēto uzņēmumu skaits 2014.gadā audzis par 54,19%

2015. gada 8. janvāris

Pēc 2011.gada rekorda, kad reģistrēts lielākais skaits jauno uzņēmumu kopš tālā 1994.gada, pērn saglabājusies tendence jaunreģistrēto uzņēmumu skaitam sarukt, liecina Lursoft veiktais pētījums. Lursoft aprēķini rāda, ka 2014.gadā kopumā reģistrēti 14 965 jauni uzņēmumi, no kuriem 13 991 komersants bijis sabiedrība ar ierobežotu atbildību.

Jānorāda gan, ka līdz ar jaunreģistrēto komersantu skaita kritumu, 2014.gadā pieaudzis likvidēto uzņēmumu skaits, kā rezultātā Latvijas biznesa vide faktiski augusi par 8 563 uzņēmumiem (uzņēmumu skaits iegūts, no pērn reģistrēto jauno uzņēmumu skaita atņemot likvidēto skaitu). Salīdzinot ar 2013.gadu, pērn likvidēto uzņēmumu skaits palielinājies par 54,19%, sasniedzot jau 6 402 uzņēmumus. Jānorāda, ka likvidēto uzņēmumu skaita pieaugums lielā mērā skaidrojams ne tik daudz ar tautsaimniecības situācijas pasliktināšanos, kā ar uzņēmējdarbības vides sakārtošanu, piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta mērķtiecīgu darbību, izslēdzot no reģistriem uzņēmumus, kuri, piemēram, jau ilgstoši neveic saimniecisko darbību. Lursoft novērojumi rāda, ka šādu uzņēmumu, kuri aizvien reģistrēti kā aktīvi, taču neveic saimniecisko darbību, skaits mērāms vairākos tūkstošos, par ko liecina kaut vai fakts, ka ik gadu aptuveni 15 – 20% no gada pārskatus iesniegušajiem uzņēmumiem norāda, ka to apgrozījums ir 0 EUR.

Analizējot likvidēto uzņēmumu vidējo vecumu, redzams, ka lielu daļu likvidēto uzņēmumu veido komersanti, kuri reģistrēti pirms aptuveni 9,4 gadiem, t.i., 2004. un 2005.gadā, kad bija vērojams straujš jaunu uzņēmumu skaita pieaugums. Starp 2014.gadā likvidētajiem uzņēmumiem vairākums iepriekš nodarbojušies ar tirdzniecību, operācijām ar nekustamo īpašumu, kā arī būvniecību.

Uzņēmumu reģistrācijas un likvidācijas dinamika

Ņemot vērā jaunreģistrēto uzņēmumu skaita kritumu, 2014.gadā samazinājies ne tikai reģistrēto mazkapitāla SIA skaits, bet arī to kopējais īpatsvars starp jaunajiem uzņēmumiem. Lursoft aprēķini rāda, ka aizvadītajā gadā Latvijā reģistrēta 9 201 SIA ar samazinātu pamatkapitālu, kas veido 61,48% no pērn reģistrēto uzņēmumu skaita. Salīdzinot ar 2013.gadu, pērn dibināto mazkapitāla SIA skaits samazinājies par 11,85%, bet to īpatsvars starp jaunreģistrētajiem uzņēmumiem sarucis par nepilniem 2%.

Jāpiebilst, ka daļa mazkapitāla SIA reģistrētas, iepriekš kārtīgi nepārdomājot visas uzņēmuma darbības nianses, bet atsevišķi uzņēmumi izveidoti, iespējams, tikai atsevišķu iepriekš izplānotu darījumu noslēgšanai, par ko arī liecina fakts, ka no visām 2014.gadā nodibinātajām SIA ar samazinātu pamatkapitālu 7,52% patlaban ir jau likvidētas.

Aizvadītajā gadā, gluži tāpat kā aizpērn, no visām mazkapitāla SIA trešo daļu veido uzņēmumi, kuru pamatkapitāls ir tikai 1 EUR.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*