Blog

Jāņiem pieder vairāk nekā 9 tūkstoši uzņēmumu

2019. gada 21. jūnijs

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, Latvijā ir vairāk nekā 50 tūkstoši Jāņi un nepilni 11 tūkstoši Līgu, un šo abu latvisko vārdu īpašnieki gana bieži sastopami arī uzņēmumu īpašnieku un vadītāju rindās.

Lursoft aprēķinājis, ka Jāņiem pieder 9301 uzņēmums, bet Līgām – 836. Jāpiebilst, ka kopumā uzņēmumu īpašnieku vidū atrodami 7860 Jāņi, bet Līgu ir desmit reižu mazāk, kas ir loģiski, ņemot vērā, ka šī vārda īpašnieču ir daudz mazāk nekā Latvijā reģistrēto Jāņu.

Tikmēr starp uzņēmumu vadītājiem Jāņu un Līgu ir mazāk nekā dalībnieku sarakstos. Lursoft dati parāda, ka 670 Līgas ir atrodamas 815 uzņēmumu valdēs un padomēs, savukārt 6665 Jāņi vada kopskaitā 8926 uzņēmumus.

Interesanti, ka gana daudz Jāņu meklējami arī starp Latvijā reģistrēto uzņēmumu patiesajiem labuma guvējiem. Pēc Lursoft aprēķiniem, patiesos labuma guvējus atklājuši aptuveni 40 tūkstoši uzņēmumu, bet 5% no tiem ir Jāņi. Līgas kā uzņēmumu patiesās labuma guvējas norādītas desmit reizes retāk.

Izpētot uzņēmumus, kurus vada Līgas un Jāņi, redzams, ka gan vieni, gan otri ieņem amatus Latvijas TOP kompāniju valdēs un padomēs. Piemēram, no Jāņu un Līgu vadītajām kompānijām apgrozījuma ziņā vislielākais ir tirdzniecības uzņēmums SIA “MAXIMA Latvija”, kura valdē kopš pagājušā gada februāra strādā Jānis Vanags. Uzņēmuma apgrozījums pērn pieaudzis līdz 776,62 milj.EUR, bet tā peļņa pēc nodokļu nomaksas veidojusi 21,92 milj.EUR. Lielākais pelnītājs, savukārt, 2018.gadā bijis SIA “Tet”, kura padomē ir pat divi Jāņi – Jānis Brazovskis un Jānis Grēviņš. IKT nozares uzņēmuma peļņa pēc nodokļiem pagājušajā gadā pieaugusi līdz 40,61 milj.EUR.

Lursoft izpētījis, ka Latvijā šobrīd reģistrēti 19 uzņēmumi, kuru nosaukumā ietilpst vārds “Līgo”, no kuriem lielākais ir  Vintera Jelgavas rajona zemnieku saimniecība “Līgo”. Pērn saimniecība apsaimniekojusi 1,38 tūkstošus hektārus lauksaimniecībā izmantojamās zemes Elejas, Vilces un Lielplatones pagastos un audzējusi gan ziemas kviešus, gan ziemas rapsi, pupas, zirņus, cukurbietes un arī kukurūzu zaļbarībai un skābbarībai. Motosportistam Jānim Vinteram piederošā saimniecība 2018.gadā apgrozījusi 3,86 milj.EUR, pēc nodokļu nomaksas nopelnot 1,47 milj.EUR. Saimniecība pagājušajā gadā bijusi darba devēja 45 darbiniekiem.

Turpat uz pēdām Jāņa Vintera saimniecībai min Engures nozares mežizstrādes uzņēmums SIA “Līgo Auto”, kas līdztekus savai pamatdarbībai veic arī kokmateriālu pārvadājumus un sniedz automašīnu remonta pakalpojumus. Pirms desmit gadiem reģistrētais uzņēmums pēdējā gada laikā spējis dubultot savu apgrozījumu, un tas 2018.gadā sasniedzis 3,54 milj.EUR, bet peļņa pieaugusi pat četras reizes. Pērn pēc nodokļu nomaksas tā sasniegusi 333,23 tūkst.EUR.

Foto: momenti.lv

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*