Blog

72,26% no visām 2017.gada maksātnespējām – fiziskām personām

2018. gada 18. janvāris

Pagājušais gads nesis ierosināto maksātnespējas procesu skaita kritumu, līdz ar kuru audzis ierosināto tiesiskās aizsardzības (TAP) un ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu (ĀTAP) skaits.

Lursoft apkopotā informācija par 2017.gadu rāda, ka pērn ierosināti 2116 maksātnespējas procesi jeb par 6,74% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt TAP skaits audzis par 3,49%, bet ĀTAP – gada laikā pat dubultojies.

Raugoties uz pēdējo divu gadu maksātnespējas procesu ierosināšanas dinamiku, jāatzīmē fakts, ka ierosināto maksātnespējas procesu skaitam šajā laika posmā bijusi tendence samazināties, savukārt TAP uzrādījis pretējo – to skaits pieaudzis.

Par vairākiem sabiedrībā zināmiem uzņēmumiem, kuri nonākuši līdz maksātnespējas slieksnim, pagājušajā gadā ziņojuši arī mediji. Maksātnespēja pērn pasludināta Rīgas vagonbūves rūpnīcai, kura, neskaitot 2015. un 2014.gadu, pēdējos gados strādājusi ar zaudējumiem un kuras nodokļu parāds uz 07.12.2017. sasniedzis jau 1,923 milj.EUR. Aizvadītajā gadā maksātnespēju pieteikusi arī Rakstnieku poliklīnika un vairāki ar būvniecības uzņēmuma RBSSKALS vārdu saistīti komersanti – SIA RBSSKALS Construction, SIA RBSSKALS Engineering, SIA RBSSKALS Būvvadība. Tāpat arī no maksātnespējas nav spējis izvairīties saldējuma ražotājs AS Druva food, kas vairs nav spējis segt visus kreditoru prasījumus, kā arī uzņēmumam izveidojies nodokļu parāds.

Jāteic, ka daļai komersantu pērn ierosinātā maksātnespēja nav bijusi pirmā šāda veida pieredze, jo, kā rāda Lursoft apkopotā informācija, 89 uzņēmumiem jau kādreiz ir bijusi ierosināta maksātnespēja, tiesiskā aizsardzība vai ārpustiesas tiesiskā aizsardzība.

Iezīmējot aprises uzņēmumiem, kuriem pagājušajā gadā ierosināti maksātnespējas procesi, jānorāda, ka tie nebūt nav nesen reģistrēti komersanti, jo to vidējais vecums ir 8,4 gadi. Jāpiebilst, ka šis uzņēmumu vecums sasaucas ar ekonomiskās krīzes laiku, kad, lai nepaliktu bez iztikas līdzekļiem un darba, daudzi izvēlējās attīstīt savu biznesu.

Protams, jo lielāks nozarē strādājošo uzņēmumu skaits, jo sīvāka konkurence tajā valda un lielāka varbūtība, ka šīs jomas komersanti iekļūst maksātnespējīgo uzņēmumu grupā. To parāda arī Lursoft statistika, kura atklāj, ka 2017.gadā maksātnespēja visbiežāk ierosināta vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozarēs strādājošiem uzņēmumiem, aiz kuriem trešajā vietā ierindojušies ēku būvniecības komersanti.

Maksātnespēja 2017.gadā gana bieži ierosināta arī sauszemes un cauruļvadu transporta jeb kravu pārvadājumu jomas un ēdināšanas pakalpojumu uzņēmumiem.

Nozares, kuru uzņēmumiem 2017.gadā visbiežāk ierosināta maksātnespēja:

  1. Vairumtirdzniecība, izņemot automobiļus un motociklus;
  2. Mazumtirdzniecība, izņemot automobiļus un motociklus;
  3. Ēku būvniecība;
  4. Sauszemes un cauruļvadu transports;
  5. Ēdināšanas pakalpojumi.

Savukārt, vērtējot uzņēmumu, kuriem 2017.gadā ierosināts maksātnespējas, TAP vai ĀTAP process, reģionālo piederību, redzams, ka 41 pašvaldības teritorijā pērn nav reģistrēts neviens jauns process. To vidū ir, piemēram, Pļaviņu, Raunas, Smiltenes, Pāvilostas novadi un arī Jēkabpils.

Skaitliski visvairāk maksātnespējas, TAP un ĀTAP procesu aizvadītajā gadā ierosināts lielo pilsētu uzņēmumiem. Rīgā reģistrētajiem uzņēmumiem pērn ierosināti 445 procesi, Daugavpilī – 27, bet Liepājā – 21. Savukārt, attiecinot uzņēmumu, kuriem pagājušajā gadā ierosināta maksātnespēja, pret kopējo attiecīgajā pašvaldības teritorijā reģistrēto uzņēmumu skaitu, redzams, ka priekšplānā izvirzījies Sējas novads. Lursoft aprēķini rāda, ka Sējas novadā pagājušajā gadā maksātnespējas, TAP vai ĀTAP procesi ierosināti 4 uzņēmumiem, kas ir teju 2% no kopējā novadā reģistrēto komersantu skaita (salīdzināšanai – Rīgā tie ir 0,42%, Daugavpilī – 0,65%, bet Liepājā – 0,38%).

Fizisko personu maksātnespējām lēnāks kritums

Gluži tāpat kā iepriekšējos gados, arī pērn lielāko daļu no visiem procesiem veidojušas fizisko personu maksātnespējas lietas. Lursoft aprēķinājis, ka fiziskajām personām 2017.gadā ierosināti 1529 maksātnespējas procesi jeb 72,26% no kopējā pērn ierosināto procesu skaita. Gada laikā fiziskām personām ierosināto maksātnespēju skaits sarucis par 10 procesiem, savukārt to īpatsvars pieaudzis par 4,43%.

To, ka nereti maksātnespējīgo personu vidū iekļūst arī cilvēki, kuri iepriekš aktīvi darbojušies uzņēmējdarbībā, apliecina Lursoft dati. Lursoft pētījums rāda, ka 2017.gadā no visām fiziskajām personām, kurām ierosināta maksātnespēja, uz procesa ierosināšanas brīdi 20,85% bijušas amatpersonas vai dalībnieki kādā Latvijā reģistrētā uzņēmumā, savukārt 22,03% personas iepriekš darbojušās biznesā, taču procesa ierosināšanas brīdi uzņēmumos vairs nav ieņēmušas amatus vai nav bijušas to kapitāldaļu turētājas.

To vidū ir arī kādreiz Liepājā labi zināmais uzņēmējs Andris Griģis, kuram savulaik piederējuši tādi uzņēmumi kā SIA Kurzemes bekons, AS Līvas viesnīca, SIA Lielbātas avots un daudzi citi, savukārt pērn decembrī pasludināts uzņēmēja maksātnespējas process. Uzņēmēja maksātnespēju veicinājuši vairāki iepriekšējos gados reģistrēti galvojumi. Uz maksātnespējas pieteikuma iesniegšanas brīdi uzņēmēja parāda saistības, kurām iestājies izpildes termiņš, veidojušas jau 14,053 miljonus latu.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*