Blog

Kādas automašīnas izvēlas Latvijas pelnošākie uzņēmumi?

2017. gada 9. decembris

Automašīna nav tikai luksusa prece, lai demonstrētu savu statusu. Daudziem uzņēmumiem tā ir tikpat liela pirmās nepieciešamības lieta kā citiem dators, bez kura nebūtu iespējams uzņēmumam pilnvērtīgi funkcionēt.

Lursoft veicis pētījumu, lai noskaidrotu, kādas automašīnas visbiežāk atrodamas Latvijas TOP 50 pelnošāko uzņēmumu autoparkos – cik lieli ir šo uzņēmumu autoparki, kādu marku automašīnas tajos pārstāvētas visbiežāk un kāds ir to nobraukums.

Pētījums atklāj, ka TOP 50 Latvijas pelnošāko uzņēmumu autoparkā reģistrētas 2419 automašīnas, kuru kopējais nobraukums ir 120,54 milj.km. Lursoft aprēķinājis, ka šo automašīnu vidējais vecums ir nepilni 3 gadi, savukārt vidējais motora tilpums – 1598 cm2.

Lursoft aprēķini rāda, ka 22,07% no visiem TOP 50 pelnošāko uzņēmumu autoparkos esošajiem auto reģistrēti 2014.gadā, bet vēl 21,65% – 2013.gadā.

Visvairāk automašīnu reģistrēts AS Latvenergo, AS Latvijas valsts meži un SIA Lattelecom autoparkos. Pētījumā apskatīto uzņēmumu autoparkos kopumā atrodami 43 ražotāju 212 dažādi automašīnu modeļi.

Analizējot darbinieku skaitu attiecību pret autoparkā esošo spēkratu skaitu, jāsecina, ka lielāks strādājošo skaits nebūt automātiski nenozīmē arī lielāku auto skaitu uzņēmumā, jo noteicošā ir uzņēmumu darbības joma un specifika. Tā, piemēram, gan AS Latvenergo, gan AS Latvijas valsts meži un SIA Lattelecom uz katru uzņēmuma autoparkā reģistrēto spēkratu, ņemot vērā uzņēmumu plašo darbības teritoriju, ir vidēji 3 darbinieki, kamēr azartspēļu nozarē strādājošajam SIA Alfor uz katru kompānijas autoparkā esošo auto ir teju 11 strādājošie.

Visvairāk automašīnu atrodams jau pieminēto AS Latvenergo, AS Latvijas valsts meži un SIA Lattelecom autoparkos, kā arī tirgotājam SIA DEPO DIY un farmācijas uzņēmumam AS Olainfarm, kura autoparkā atrodamas 11 dažādu marku automašīnas. Lai gan starp tām lielāko daļu jeb 78,86% veido TOYOTA spēkrati (populārākie – AURIS, YARIS un YARIS HYBRID), farmācijas uzņēmuma rīcībā ir arī vairākas 2016. un 2017.gadā reģistrētas BMW XDRIVE automašīnas, kā arī šogad reģistrēts AUDI A6 LIMOUSINE, kura nobraukums reģistrācijas brīdī bijis vien 12 km.

Pelnošākie uzņēmumi ar lielāko autoparku:

  1. AS Latvenergo: 535 automašīnas (1478 darbinieki);
  2. AS Latvijas valsts meži: 492 automašīnas (1267 darbinieki);
  3. SIA Lattelecom: 359 automašīnas (1215 darbinieki);
  4. SIA DEPO DIY: 161 automašīna (1536 darbinieki);
  5. AS Olainfarm: 123 automašīnas (1070 darbinieki).

Topā jaunas automašīnas

Vadoties no pēdējās Tehniskajās apskatēs fiksētās informācijas, TOP 50 pelnošāko uzņēmumu autoparkos esošo automašīnu vidējais nobraukums ir 40 141 km. Šo automašīnu kopējais nobraukums ir 120,54 milj.km.

Pieejamie dati liecina, ka nedaudz vairāk nekā trešdaļa jeb 35,44% no visiem pētījumā iekļauto uzņēmumu spēkratiem pēdējās tehniskās apskates laikā bijuši klasificējami kā jauni, jo to nobraukums bijis mazāks nekā 100km. Šādas automašīnas atrodamas 33 no 50 uzņēmumu autoparkos.

Tieši šī grupa arī veido lielāko daļu starp pelnošāko uzņēmumu autoparkos reģistrētajiem auto. Aiz tās seko automašīnas, kuru pēdējais fiksētais nobraukums ir robežās no 50 001 līdz 100 000 km. 42,65% no šajā kategorijā ietilpstošajām automašīnām reģistrētas 2014.gadā, bet vēl 32,72% – 2013.gadā. Visvairāk šādu automašīnu, ņemot vērā šīm kompānijām piederošo kopējo auto skaitu, reģistrētas AS Latvijas valsts meži, AS Latvenergo un SIA Lattelecom autoparkos.

Kuras ir populārākās automašīnas pelnošāko uzņēmumu autoparkos?

Lai gan Lursoft statistiku dati rāda, ka komercķīlās visbiežāk tiek ieķīlātas vācu auto markas Volkswagen, Mercedes Benz un Audi, TOP 50 pelnošāko uzņēmumu autoparkos no šīm automašīnu markām līderos spējis izvirzīties vien Volkswagen. Volkswagen markas automašīnas veido teju piektdaļu no TOP 50 pelnošāko uzņēmumu autoparka un to vidējais vecums ir 3 gadi. Visbiežāk šie Vācijā ražotie spēkrati sastopami starp AS Latvenergo īpašumā esošajām automašīnām. Jāpiebilst, ka no TOP 50 pelnošākajiem uzņēmumiem tikai 18 kompāniju autoparkos nav vismaz vienas Volkswagen automašīnas.

Pēc Lursoft aprēķiniem, TOP 50 pelnošāko Latvijas uzņēmumu autoparkos katrā reģistrētas vidēji 48 automašīnas.

Kuru ražotāju automašīnas visbiežāk sastopamas Latvijas pelnošāko uzņēmumu autoparkos?

  1. Volkswagen;
  2. Toyota;
  3. Dacia;
  4. Škoda;
  5. Peugeot.

Iepazīstoties ar pelnošāko uzņēmumu autoparkos esošo automašīnu markām un to modeļiem, redzams, ka līderos izvirzījušās tipiskas darba automašīnas, kurā spēkratu konfigurāciju iespējams salāgot ar pieejamu cenu. Tāds, piemēram, ir praktiskais Volkswagen Caddy, kas visbiežāk atrodams AS Latvenergo autoparkā, vai arī Dacia Duster, kuru iecienījis AS Latvijas valsts meži. To, ka šīs automašīnas izturējušas laika pārbaudi, vislabāk pierāda tas, ka uzņēmuma autoparkā ik gadu tiek reģistrēti aizvien jauni šīs markas automašīnu modeļi.

Škoda TOP 50 pelnošāko uzņēmumu autoparkos pārstāvēta ar 7 automašīnu modeļiem, no kuriem vispopulārākais – Octavia. Škoda Octavia spēkrati lielā skaitā atrodami gan SIA MAXIMA LATVIJA, gan SIA Alfor autoparkos. Savukārt Toyota pārstāvēta ar 13 dažādiem modeļiem, starp kuriem iecienītākais ir Hilux, kuru pats auto ražotājs raksturo kā tipisku darba zirgu. Ar Toyota Hilux visbiežāk pārvietojas AS Latvenergo un AS Latvijas valsts meži darbinieki.

AS Latvenergo komunikācijas direktors Andris Siksnis skaidro, ka Lursoft pētījumā iekļauti dati par pēdējiem pieciem gadiem, kuros ir rīkoti automobiļu iepirkumi visa koncerna vajadzībām, taču koncerna autoparkā ekspluatācijā ir liels skaits vecāku automobiļu. Līdz ar to, lai arī iepirkumu rīko AS “Latvenergo”, lielākā daļa automobiļu tiek izmantota meitas sabiedrībās.

“AS Latvenergo autoparkā ir 217 vidējās klases automašīnas un to vidējais vecums ir 5 gadi. Uzņēmuma rīcībā lielākoties ir automašīnas ar vairāk nekā 50 000, 100 000 un 150 000 km nobraukumu. AS Latvenergo autoparkā visbiežāk atrodamais auto modelis ir Ford Focus un Renault Kangoo, savukārt Toyota Hilux nav skaitliski lielākajā skaitā un tiek izmantoti specifisku uzdevumu veikšanai,” norāda A. Siksnis.

Populārākie automašīnu modeļi TOP 50 pelnošāko uzņēmumu autoparkos:

  1. Dacia Duster;
  2. Volkswagen Caddy;
  3. Škoda Octavia;
  4. Toyota Hilux;
  5. Mitsubishi L200.

Runājot par pelnošāko uzņēmumu autoparkos esošo automašīnu markām, jāteic, ka starp tipiskajiem darba spēkratiem atrodami arī vairāki ekskluzīvāki auto. Tāds ir jau pieminētais AS Olainfarm šogad reģistrētais Audi A 6 Limousine. Līdzīgs modelis atrodams arī AS Elko Grupa autoparkā, kas šogad arī reģistrējusi jaunu Audi A 6 Limousine vien ar 8 km nobraukumu. Audi tirgotāja mājas lapā atrodamā informācija liecina, ka šo automašīnu cena rēķināma sākot no 40 300 EUR. Jāpiebilst, ka gan AS Elko Grupa, gan SIA Alfor autoparkos šogad katrā reģistrēts arī pa jaunam Audi Q7, kuru vērtība ir sākot no 61 500 EUR. Savukārt gan AS Drogas, gan AS Olainfarm autoparkos šogad reģistrēti jauni BMW X6 DRIVE spēkrati, kuru cenas, balstoties uz auto tirgotāja mājas lapā publicēto informāciju, ir sākot no 70 100 EUR. Jauni BMW XDRIVE automobiļi 2017.gadā reģistrēti arī SIA Ventspils nafta termināls, AS Elko Grupa autoparkos.

Visbiežāk izvēlas automašīnas neitrālās krāsās

Iegādājoties jaunus spēkratus, juridiskas personas visbiežāk izvēlas kādu no bāzes piedāvājumā esošajiem krāsojumiem, tādējādi izvairoties no lieka cenas sadārdzinājuma, ar kuru būtu jārēķinās, izvēloties ekskluzīvāku auto krāsu. Tāpat arī, nenoliedzami, neitrālā krāsā esošos spēkratus iespējams vieglāk nomarķēt ar uzņēmuma logo un reklāmu.

Aplūkojot, kādu krāsu automašīnas visbiežāk dominē TOP 50 pelnošāko uzņēmumu autoparkos, redzams, ka visplašāk pārstāvētas ir dažādu variāciju pelēkas automašīnas, savukārt popularitātes ziņā nepārspēta ir baltā krāsa. Lursoft aprēķinājis, ka no visiem pētījumā apskatīto uzņēmumu autoparkos esošajiem auto 36,87% ir tieši baltā krāsā. Proti, no pētījumā aplūkotajiem 50 uzņēmumiem, 27 kompāniju autoparkos ir vismaz viena baltas krāsas automašīna. Gaiši pelēkas automašīnas atrodamas 23 uzņēmumu autoparkos, bet pelēkas – 22.

Tiesa, ir uzņēmumi, kuri atļāvušies arī atkāpes, iegādājoties spēkratus, piemēram, oranžā, violetā vai ķiršu krāsā.

Populārākās auto krāsas Latvijas pelnošāko uzņēmumu autoparkos:

  1. Balta;
  2. Gaiši pelēka;
  3. Pelēka;
  4. Tumši zila;
  5. Tumši pelēka.

Pētījumā izmantota CSDD Transportlīdzekļu reģistrā reģistrētā informācija, kuras dati apkopoti uz 07.11.2017.

Dati par uzņēmumos strādājošiem darbiniekiem norādīti atbilstoši uzņēmumu 2016. gada pārskatos sniegtajai informācijai.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*