Lursoft news

Apbalvoti Latvijas lielākie un veiksmīgākie uzņēmumi

2017. gada 16. novembris

Vakar, 15.novembrī, gadskārtējā TOP 500 apbalvošanas ceremonijā tika godināti Latvijas lielākie un veiksmīgākie uzņēmumi.

Raksturojot TOP 500 sarakstā iekļuvušos uzņēmumus, jānorāda, ka 2016.gadā tie kopumā nopelnījuši 1,55 miljardus eiro, kas ir lauvas tiesa no Latvijā reģistrēto uzņēmumu kopējās peļņas, kuru pērn veidojuši 1,95 miljardi eiro. Pozitīvu tendenci uzrādījusi ne tikai 500 lielāko uzņēmumu peļņa, bet arī apgrozījums un darbinieku skaits. TOP 500 uzņēmumu kopējais apgrozījums pagājušajā gadā pārsniedzis 28,43 miljardus eiro, kas veido aptuveni 53% no visu Latvijas aktīvo uzņēmumu, kuri iesnieguši gada pārskatus par 2016.gadu, kopējā apgrozījuma. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn sarakstā iekļuvušo uzņēmumu apgrozījums uzlabojies par 3,2%.

Arī TOP 500 uzņēmumos strādājošo skaita izmaiņa parāda pozitīvus signālus – darbinieku skaits lielajos uzņēmumos gada laikā ir palielinājies. Šī gada sarakstā iekļuvušo uzņēmumu kopējais strādājošo skaits pārsniedzis 167,7 tūkstošus darbinieku, bet pērn tie bijuši 163,4 tūkstoši.

Kopumā balvas uzņēmējiem svinīgās ceremonijas laikā tika pasniegtas 18 nominācijās. Lielākais jaunums šogad – Latvijas biznesā ir jauns apgrozījuma līderis. Tas ir Krievijas minerālmēslu ražotāja – publiskās akciju sabiedrības Uralkali – meitas uzņēmums Latvijā SIA Uralkali Trading, kurš atbild par Uralkali produktu eksportu uz Eiropu, Āziju, Āfriku, Indiju, Ziemeļameriku un Dienvidameriku, norādīts uzņēmuma vadības ziņojumā.

SIA Uralkali Trading reģistrēts 2015. gada jūlijā, tiesa, jāpiebilst, ka TOP 500 sarakstā uzņēmums iekļuvis ar pusotra gada pārskata periodu, kas tam ir nodrošinājis Latvijas mērogiem nebijušu viena perioda apgrozījuma rādītāju – gandrīz 1,8 miljardus eiro.

TOP 500 nominācijas

Lursoft speciālbalvas saņēmējs šogad ir ražošanas uzņēmums SIA Gaujas Koks. Vairāk nekā 75% savas produkcijas uzņēmums pagājušajā gadā eksportējis, un tā apgrozījums 2016.gadā pārsniedzis 65,7 milj. EUR, bet peļņa pēc nodokļu nomaksas – 2,2 milj. EUR.  Uzņēmums, izvietojot ražotnes Jēkabpilī un Gulbenē, ar darba vietām 2016.gadā nodrošinājis vairāk nekā 480 darbiniekus.
TOP 500 ir laikraksta Dienas Bizness, Lursoft un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras kopprojekts, kas šogad pie saviem lasītājiem dodas jau 21.reizi.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*