Blog

Kā piemuļķot viedpilsētu? Uzzini to „Lietu interneta” konferencē jau 21. oktobrī!

2016. gada 17. oktobris

Viedpilsētas koncepcija ietver dažādu moderno tehnoloģiju un risinājumu apvienojumu, kas spēj nodrošināt komfortu un ērtu pakalpojumu saņemšanu, pilsoņu drošību, resursu racionālu izmantošanu u. c. Mēs gribam pievērst uzmanību tam, kas parasti nenonāk viedpilsētas koncepcijas entuziastu redzeslokā, — pašu viedpilsētas elementu drošībai. Viedpilsētu infrastruktūra attīstās ātrāk nekā tās aizsardzības līdzekļi, atstājot plašu darbības lauku ziņkārīgiem pētniekiem un hakeriem.

Mūsdienu pilsētu parki un ielas ir pilnas ar autostāvvietu apmaksas termināļiem, velosipēdu nomas punktiem un ātras mobilo ierīču uzlādes stacijām. Lidostas un dzelzceļa stacijas piedāvā patstāvīgas biļešu iegādes un uzziņu saņemšanas letes. Kinoteātros atrodas kinobiļešu pārdošanas termināļi. Poliklīnikās un valsts iestādēs apmeklētājus sagaida elektronisko rindu ierīces. Pat maksas sabiedriskās tualetes tiek apgādātas ar samaksas termināļiem, lai gan šādi risinājumi nav bieži sastopami.

Tomēr, jo sarežģītāka ierīce, jo lielāka varbūtība, ka tajā ir ievainojamības vai konfigurēšanas kļūdas. Varbūtība, ka viedpilsētas ierīces kādreiz kļūs par kibernoziedznieku mērķi, nekādā ziņā nav vienlīdzīga ar nulli. Scenāriji, kā uzbrucēji varētu izmantot šīs ierīces savtīgos nolūkos, izriet no to īpašībām.

  • Daudzas no tām atrodas sabiedriskās vietās.
  • Ir pieejamas katru dienu visu diennakti.
  • Ir vienādi konfigurētas viena ierīču tipa ietvaros.
  • Lietotāji tām pastiprināti uzticas.
  • Tās apstrādā lietotāju datus: personīgo un finanšu informāciju.
  • Tās ir savstarpēji saistītas, un tām var būt izejas uz citiem lokālajiem tīkliem.
  • Parasti tām ir piekļuve internetam.

Laiku pa laikam mēs lasām ziņas par kārtējās elektroniskās ceļa zīmes uzlaušanu, kurā parastā uzraksta par ceļa remontu vietā ir parādījies brīdinājums «Priekšā zombiji». Vai ziņas par luksoforu un ceļu noslogojuma pārvaldības sistēmās atklātajām ievainojamībām. Tie ir lieliski pētījumi, bet pastāvošie viedpilsētas infrastruktūras elementi neaprobežojas tikai ar luksoforiem un ceļa zīmēm.

Kaspersky Lab — pasaulē lielākā privātuzņēmuma, kas strādā informācijas drošības jomā, — eksperti nolēma izpētīt dažus mūsdienu pilsētas elementus:

  • pakalpojumu (biļešu, autostāvvietu u. c.) apmaksas skārientermināļus;
  • informācijas un izklaides termināļus taksometros;
  • informācijas termināļus lidostās un dzelzceļa stacijās;
  • ceļu infrastruktūras elementus (ātruma reģistrēšanas kameras un ceļu satiksmes maršrutētājus).

Mūsdienu pilsētas infrastruktūra pakāpeniski papildinās ar jaunām ierīcēm, kas savukārt saistās ar citām ierīcēm un sistēmām. Lai komfortabli pastāvētu šajā vidē, mūsdienu cilvēkam ir jāsaprot, ka viedpilsēta ir informācijas sistēma, kas prasa individuālu pieeju un zināšanas tās aizsardzībai.

Par ievainojamību veidiem, kam ir pakļauti daudzi mūsdienu pilsētas elementi, Kaspersky Lab Starptautiskās pētniecības un analīzes grupas eksperts Deniss Makrušins vairāk pastāstīs 21. oktobrī konferencē Riga Comm 2016.

kaspersky-bilde-programmai

Vēl konferencē: „Samsung”, „Deloitte”, „Siemens”, „ABB”, „John Deere”, „Tele 2”, „Eliko” un „Kaspersky” pārstāvji par IoT lietojumu dažādās nozarēs: pilsētplānošanā, medicīnā, būvniecībā, finansēs, loģistikā u. c. Konferences galvenais partneris – jauno tehnoloģiju eksperts „Knowledgeprice.com”. Konferences apmeklējums ir bez maksas, iegādājoties izstādes „RIGA COMM 2016” ieejas biļeti. Par konferenci:  http://rigacomm.com/lv/vai-latvija-ir-gatava-lietu-internetam-2/

„Lietu interneta” konference notiek izstādē „RIGA COMM 2016” Ķīpsalā. „RIGA COMM” ir ikgadējs IT un biznesa pasākums dažādās nozarēs strādājošajiem uzņēmējiem, valsts iestāžu vadītājiem un IT profesionāļiem, kur vienuviet iepazīt aktuālāko Baltijas un ārvalstu digitālo piedāvājumu, konsultēties ar ekspertiem un kopīgi izvēlēties piemērotākos risinājumus savam biznesam vai organizācijai. Šī gada jaunumi – Gadžetu zona un Baltijā pirmā „Lietu interneta” konference. Izstādes partneris – IT uzņēmums „Lursoft”. Par izstādiwww.rigacomm.com

Izstādi „RIGA COMM” organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

Sekojiet mums: www.facebook.com/RigaComm un www.twitter.com/RigaComm

Detalizētu pētījumu par briesmām, kas uzglūn mūsdienu pilsētu iedzīvotājiem, lasiet informatīvajā resursā Securelist.

 

Vieta: Starptautiskais izstāžu centrs Ķīpsalā
Darbalaiks:
20. oktobrī 10.00–18.00
21. oktobrī 10.00–18.00

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*