Blog

Uzkrāto investīciju apjoms pirmajā pusgadā ar mīnusa zīmi

2016. gada 12. jūlijs

Neskatoties uz dažādām aktivitātēm, kas vērstas uz ārvalstu investīciju piesaisti, Lursoft aprēķini parāda, ka šī gada pirmajos sešos mēnešos uzkrāto investīciju apjoms bijis ar mīnusa zīmi, kas nozīmē, ka investori no Latvijas uzņēmumu pamatkapitāliem izņēmuši lielākas naudas summas nekā šajā periodā ieguldījuši. Pirmajā pusgadā ārvalstu uzkrāto tiešo investīciju apjoms Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos samazinājies par 146,58 milj.EUR. Būtiskākais samazinājuma iemesls bijis AS Swedbank pamatkapitāla samazināšana par 367,85 milj.EUR, kas darīts, lai optimizētu Swedbank Grupas kapitāla struktūru. Swedbank vadītājs Latvijā Māris Mačinskis: „Ņemot vērā Swedbank finanšu darbības rādītājus, esam pieņēmuši lēmumu optimizēt bankas kapitalizācijas līmeni un nodot mātes kompānijai to kapitāla daļu, kas šobrīd rada papildus administratīvo un finanšu slogu.”

Analizējot valstis, kuru pārstāvji apskatītajā periodā Latvijas uzņēmumu kapitālos ieguldījuši visapjomīgākās investīcijas, pirmajā vietā ierindojas tuvējā kaimiņvalsts Lietuva, kuras pārstāvji jaunreģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos šī gada pirmajos sešos mēnešos ieguldījuši 11,732 milj.EUR. Aiz tās ar 8,220 milj.EUR seko Krievija, savukārt saraksta trešajā pozīcijā ierindojusies Norvēģija ar 3,661 milj.EUR lieliem ieguldījumiem šī gada pirmajos sešos mēnešos reģistrētajos uzņēmumos.

Apjomīgus ieguldījumus Latvijā reģistrētajos jaunajos uzņēmumos pirmajā pusgadā devuši arī Lielbritānijas pārstāvji (3,502 milj.EUR) un itāļi (1,982 milj.EUR).

Ārvalstis, kuru pārstāvji š.g. sešos mēnešos Latvijā reģistrētajos jaunajos uzņēmumos ieguldījuši lielākās tiešās investīcijas:

  1. Lietuva – 11,732 milj.EUR
  2. Krievija – 8,220 milj.EUR
  3. Norvēģija – 3,661 milj.EUR
  4. Lielbritānija – 3,502 milj.EUR
  5. Itālija – 1,982 milj.EUR

Papildu informācija:

Statistika par ārvalstu tiešajām investīcijām

Komentāri

*