Blog

Komercķīlas kļuvušas vērtīgākas

2016. gada 19. janvāris

Pērn jau ceturto gadu pēc kārtas turpinājis sarukt reģistrēto komercķīlu skaits, tiesa, neraugoties uz ķīlas skaita samazinājumu, to kopējās summas ir svārstīgas un nav piedzīvojušas lejupslīdi, ik gadu uzrādot mainīgus rezultātus. Lursoft apkopotie dati rāda, ka, neskatoties uz komercķīlu skaita kritumu, 2015.gadā pat fiksēta lielākā reģistrēto komercķīlu kopsumma pēdējo sešu gadu laikā.

Lursoft statistikas dati liecina, ka 2015.gadā kopumā reģistrētas 3 873 komercķīlas 18,78 miljardu eiro vērtībā. Salīdzinot ar 2014.gadu, pērn komercķīlu skaits sarucis par 7,8%, bet to kopējā summa pieaugusi par 29,9%.

Komercķīlu dinamika

Vērtējot, kurās pilsētās un novados reģistrētie uzņēmumi 2015.gadā visaktīvāk reģistrējuši jaunas komercķīlas, priekšplānā izvirzījušies Rīgas uzņēmumi ar 1 337 komercķīlām, aiz kuras seko arī pārējās Latvijas lielākās pilsētas. Tiesa, analizējot reģistrēto komercķīlu kopsummas, TOP 5 sarakstā no lielajām pilsētām atrodams vien Rīgas un Liepājas vārds, vienlaikus pierādot, ka aktīvākie ķīlu devēji nav izvietoti tikai Pierīgas reģionā – topa 2.vietu ieņem Smiltenes novads, 3. – Jaunjelgavas novads, bet piektajā vietā ierindojies Stopiņu novads.

Jānorāda gan, ka no Rīgas attālāko novadu iekļūšanu minētā saraksta galvgalī nodrošinājuši lielākoties atsevišķi uzņēmumi. Tā, piemēram, 2015.gadā Jaunjelgavā reģistrētie uzņēmumi kopumā reģistrējuši komercķīlas 377,670 milj.EUR vērtībā. Teju visu minēto summu nodrošinājušas divas SIA LATGRAN komercķīlas, uzņēmumam ieķīlājot visu savu mantu kā lietu kopību uz ieķīlāšanas brīdi, kā arī lietu kopības nākamās sastāvdaļas. Līdzīga situācija novērota arī Smiltenes novadā, kur lielāko daļu no novadā reģistrēto uzņēmumu komercķīlu kopsummas 2015.gadā nodrošinājuši SIA GRAANUL INVEST darījumi.

Analizējot, kuriem uzņēmumiem 2015.gadā reģistrēts lielākais skaits jaunu komercķīlu, līderpozīcijās izvirzījušies vairāki komersanti, kuri saraksta galvgalī atradušies arī iepriekšējos gados. Lursoft pieejamā informācija rāda, ka pērn 39 jaunas komercķīlas reģistrētas Eco Baltia grupā ietilpstošajam atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam SIA Eko Kurzeme. Ievērojams skaits jaunu komercķīlu reģistrēts arī citiem Eco Baltia grupā esošajiem uzņēmumiem – SIA NORDIC PLAST, SIA Eco Baltia vide, AS PET Baltija un arī pašam mātes uzņēmumam SIA Eco Baltia grupa. Lursoft esošā informācija rāda, ka 2011.gada vasarā reģistrētā SIA Eco Baltia grupa, kas sākotnēji bijusi zināma ar nosaukumu SIA Eko SPV, 2014.gadā palielinājusi apgrozījumu līdz 2,499 milj.EUR, pēc nodokļu nomaksas gūstot 1,602 milj.EUR peļņu. Uzņēmuma interneta mājas lapā norādīts, ka Latvijā un ārvalstīs grupas uzņēmumi apkalpo vairāk nekā 45 tūkstošus klientu, kopumā nodarbinot aptuveni 600 strādājošos.

Lielākais jaunu ķīlu skaits 2015.gadā reģistrēts:

  1. SIA EKO KURZEME – 39
  2. SIA Eco Baltia vide – 38
  3. SIA NORDIC PLAST – 38
  4. SIA Eko PET – 38
  5. SIA Eco Baltia grupa- 38
  6. AS PET Baltija – 38
  7. SIA V.L.T. – 36
  8. AAS GRAANUL INVEST – 29
  9. SIA Oceans Five – 22
  10. SIA CCF Baltija – 20

Kopā ar Eco Baltia grupā ietilpstošajiem uzņēmumiem līderu sarakstā ierindojies arī papīra un kartona izstrādājumu nozarē strādājošais SIA V.L.T., kuram aizvadītajā gadā reģistrētas 36 komercķīlas. Visu pērn reģistrēto SIA V.L.T. ķīlu ņēmēja bijusi AS Reģionālā investīciju banka.

Pagājušā gada laikā 22 komercķīlas reģistrētas 2009.gadā dibinātajam SIA Oceans Five, kurš līdz šim nav izcēlies ar īpašu aktivitāti komercķīlu reģistrēšanā. Visu 2015.gadā reģistrēto komercķīlu ņēmēja bijusi AS Citadele banka un, kā liecina Lursoft pieejamā informācija, komercķīlu izziņās dominē arī SIA Oceans Five piederošo SIA Baltic XL un SIA CCF Baltija nosaukumi. Jānorāda, ka aizvadītajā gadā kopumā reģistrētas 20 ar SIA CCF Baltija saistītas komercķīlas.

Lursoft pētījuma dati rāda, ka, neskatoties uz reģistrēto komercķīlu skaita kritumu, to kopsumma pērn ievērojami pieaugusi. Iemesls tam bijušas arī vairākas apjomīgas komercķīlas. Kā piemēru jāmin arī igauņu uzņēmums AS GRAANUL INVEST, kura Latvijā reģistrēto komerķīlu kopsuma 2015.gadā sasniegusi 5,479 miljardus eiro, bet vēl 11 uzņēmumiem pērn reģistrēto komercķīlu summa veidojusi 0,978 miljardus eiro katram.

2015.gadā reģistrētas vairākas komercķīlas, kuru nodrošinātā prasījuma maksimālā summa veido vairākus simtus miljonus eiro. Rekordķīla ir 2015.gada izskaņā reģistrēta ķīla 600 milj.EUR vērtībā, kuras devējs ir Stellar Aircraft Holding 1 Limited no Īrijas, bet ņēmējs – Deutsche Bank Trust Company Americas. Lursoft pieejamie dati liecina, ka uzņēmums ieķīlājis lidaparātu Boeing 737-7BX, kas Gaisa kuģu reģistrā reģistrēts vien četras dienas pirms komercķīlas reģistrēšanas. Lursoft, izpētot lidaparāta līdzšinējo vēsturi, secinājis, ka 2001.gadā ražotā Boeing 737-7BX savulaik atradusies Virgin Blue un Virgin Australia gaisa flotēs, bet kopš 2012.gada tā ir Primera Air Scandinavia flotē.

2014.gadā Skandināvijas grupas Primera Travel Group aviosabiedrība Primera Air Latvijā nodibinājusi aviosabiedrību SIA PrimeraAir Nordic, kuras galvenais darbības virziens ir pasažieru aviopārvadājumu pakalpojumu nodrošināšana Ziemeļeiropas reģionā pēc ceļojumu aģentūru pasūtījumiem, balstoties uz līgumiem, kas noslēgti starp mātes un meitas uzņēmumiem.

Starp lielākajām 2015.gada komercķīlām minamas arī trīs ķīlas 1,467 miljardu eiro vērtībā, kurās kā ķīlas devējs vai parādnieks figurējis SIA Forum Cinemas.

Ķīlu 288,832 milj.EUR vērtībā 2015.gadā reģistrējis arī OneMed OY, kurš ieķīlājis farmaceitisko izstrādājumu vairumtirgotāja SIA OneMed kapitāldaļas, kā arī dividendes un maksājumus, kas saistīti ar šī uzņēmuma daļām, savukārt piektā lielākā komercķīla aizvadītajā gadā bijusi Dānijas uzņēmuma MONJA SA komercķīla 243,620 milj.EUR vērtībā, ieķīlājot savus Latvijā esošos krājumus, tostarp arī SIA VEXOil Bunkering terminālī uzglabātos naftas produktus.

TOP 5 lielākās pērn reģistrētās komercķīlas

  1. 600 milj.EUR: ķīlas devējs STELLAR AIRCRAFT LEASING (ĪRIJA) LIMITED, ķīlas ņēmējs DEUTSCHE BANK TRUST COMPANY AMERICAS (reģistrēta 2015.gada 21.decembrī);
  2. 489,088 milj.EUR: ķīlas devējs Finnkino Oy, ķīlas ņēmējs Danske Bank A/S (reģistrēta 2015.gada 10.novembrī);
  3. 489,088 milj.EUR: ķīlas devējs SIA FORUM CINEMAS, ķīlas ņēmējs AS Danske Bank (reģistrēta 2015.gada 10.novembrī)
  4. 288,832 milj.EUR: ķīlas devējs OneMed OY, ķīlas ņēmējs Nordea Bank Finland Plc (reģistrēta 2015.gada 29.janvārī)
  5. 243,620 milj.EUR: ķīlas devējs AS MONJA SA, ķīlas ņēmējs ABN AMRO Bank N.V. (reģistrēta 2015.gada 3.augustā)

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*