Lursoft news

Pētījums: Gada kopējā alga Latvijā palielinājusies par ~5,5% 

2015. gada 27. augusts

2015. gadā mēEuro banknotesneša pamatalga Latvijā palielinājusies vidēji par 3,7% un gada kopējā alga – par 5,5%, liecina vadības konsultāciju kompānijas Fontes ikgadējā atalgojuma pētījuma rezultāti.
Pusei (52,8%) darbinieku, kas veic tādus pašus pienākumus kā pagājušajā gadā, mēneša pamatalga gada laikā nav mainīta, bet 0,3% darbinieku tā samazināta – dažos uzņēmumos izmaksu samazināšanas nolūkos, citos – mainot atalgojumu sistēmu uz agresīvāku mainīgās daļas proporciju. Savukārt 46,9% darbinieku šogad saņem lielāku pamatalgu par līdzīgu pienākumu veikšanu nekā pirms gada, un vidēji pamatalgas pieaugums šiem darbiniekiem ir 6,3%.
Mainīgās daļas pieaugumu sajutis 71% darbinieku, un šiem darbiniekiem pieauguma apjoms gada kopējai algai bijis ~8,5%, kamēr gandrīz katrs ceturtais (24,5%) darbinieks izjutis gada kopējās algas samazinājumu vidēji par 5,5%.
Fontes norāda – visbiežāk izmaksātā atalgojuma mainīgās daļas komponente parasti ir mēneša un ceturkšņa prēmijas (šogad kopumā saņēmuši 59,2% darbinieku). Pusgada vai gada prēmijas par iepriekšējā gada rezultātiem šogad kopumā nopelnījuši 50,2% darbinieku, kas ir palielinājums salīdzinājumā ar 2014. gadu, kad pusgada vai gada prēmijas bija nopelnījuši 46,3% darbinieku.
Kā ziņo Db.lv, mēneša pamatalgas pieaugums Rīgā bijis nedaudz straujāks nekā reģionos – attiecīgi 3,7% un 3,4%. Savukārt gada kopējā algā pieaugums bijis straujāks reģionos – 5,8%, kamēr Rīgā – 5,4%. Salīdzinot atalgojuma pieaugumu reģionos, straujākais pieaugums mēneša pamatalgā bijis Vidzemē – 3,9%, Kurzemē – 3,7%, Zemgalē – 2,8% un Latgalē – 2,3%. Gada kopējā alga visstraujāk augusi Kurzemē un Zemgalē – 6,9% un 6,2%.
Izmaiņas darbinieku skaitā ir nozīmīgs rādītājs, analizējot izmaiņas atalgojumā. Iepriekšējo divpadsmit mēnešu laikā 42% organizāciju palielināja darbinieku skaitu, savukārt 45% darbinieku skaitu samazināja. Līdz gada beigām 57% organizāciju plāno darbinieku skaitu nemainīt, 34% palielināt, savukārt 9% organizāciju plāno darbinieku skaitu samazināt.
2016. gadā 93% darba devēju plāno palielināt mēneša pamatalgu, 7% darba devēju neplāno izmaiņas mēneša pamatalgā. Neviena organizācija nav norādījusi, ka plāno mēneša pamatalgas samazinājumu. Prognoze nākamā gada mēneša pamatalgas pieaugumam ir 3,5%, kamēr gada kopējā atalgojumā organizāciju vadītāji prognozē vidēji 3,7% pieaugumu.
Pētījumā analizēti dati par vairāk nekā 37 000 darbiniekiem no 200 organizācijām.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*