Blog

Elektroniskās izsoles: to nozīmes vērtēšana izsolīšanas procesā var sākties

2015. gada 20. jūlijs

Jau ceturto nedēļu, balstoties uz 2015.gada 28.maijā pieņemtajiem grozījumiem Civilprocesa likumā, nekustamo īpašumu izsolīšana notiek elektroniski. Sprieduma izpildes procesos elektroniskās izsoles ieviestas no šā gada 1.jūlija, bet maksātnespējas procesos izsoles tiks organizētas elektroniski no 2016.gada 1.janvāra.

Saskaņā ar Lursoft statistikas datiem, šogad maksātnespējas procesu ietvaros notikušas 209 izsoles, no tām 77 fizisko personu un 132 juridisko personu maksātnespējas procesos. Pagājušajā gadā kopā notikušas 524 izsoles: 183 fizisko personu un 341 izsole juridisko personu procesos. Savukārt 2013.gadā pavisam maksātnespējas procesos norisinājās 1023 izsoles, no kurām 232 – fizisko personu, bet 791 – juridisko personu maksātnespējas procesu ietvaros. Interesējošo maksātnespējīgo subjektu mantas izsolēm, kā arī to procesam kopumā iespējams sekot līdzi, izmantojot Lursoft Klientu portfeļa pakalpojumu „Monitorings”.

Saskaņā ar jauno kārtību izsoles norisinās Tiesu administrācijas uzturētajā vietnē https://izsoles.ta.gov.lv, kurā paredzēts veikt nekustamā īpašuma izsoļu publicēšanu, pārbaudi, vai persona atbilst dalībai izsolē, paziņojumu nosūtīšanu izsoles dalībniekiem un pārējās likumā noteiktās darbības. Pie būtiskākajām izmaiņām jāmin izsoles norises laiks, kas turpmāk vairs nebūs klātienē un norunātā laikā, bet gan ilgs 30 dienas, kuru laikā dalībnieks varēs solīt, neredzot pārējo izsoles dalībnieku identitāti.

Izsoļu norise elektroniskā vidē, cerams, ļaus izskaust līdz šim izsoļu praksē iezīmējušās problēmas. Negodprātīgām personām, kuras nav personīgi ieinteresētas izsolāmā īpašuma iegūšanā, vairs nebūs tik viegli iepriekš savstarpēji vienoties par īpašuma cenu un ietekmēt citus solītājus. Turklāt, nemaz nerunājot par izsolīšanas procesa paātrināšanu, elektroniskajām izsolēm paredz arī ekonomisku guvumu, atgūstot pēc iespējas lielāku summu kreditoru interešu apmierināšanai.

Vēl, protams, pāragri vērtēt jaunās kārtības lomu izsoļu tiesiskuma nodrošināšanā. Prakse rāda, ka nereti izsoļu dalībnieku vidū figurē viena un tā pati savstarpēji pazīstamo cilvēku grupa, un tikai ar laiku būs iespējams izvērtēt, cik ērti, vai arī, tieši otrādi, grūti, šīm personām būs negodprātīgi ietekmēt izsoles iznākumu elektroniskā vidē.

Pieteikties KP demo

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*