Blog

Sporta rūdījums uzņēmējdarbībā

2015. gada 27. jūnijs

Līdztekus sporta gaitām sportisti nereti iesaistās arī uzņēmējdarbībā. Vieni to dara, lai nodrošinātu savu nākotni pēc aktīvā sporta gaitu beigām, citi – lai liktu lietā savu iegūto izglītību, zināšanas un arī vārdu.

Tiesa gan, uzņēmuma esamība vēl neliecina par sportista biznesa ķērienu un uzņēmējdarbības veiksmes stāstu, jo, kā rāda Lursoft apkopotā informācija, nereti uzņēmums ir reģistrēts, bet saimnieciskā darbība faktiski netiek veikta. Piemērs tam ir basketbolistam Andrim Biedriņam piederošais atpūtas pasākumu organizēšanas uzņēmums SIA GO BIG, kas reģistrēts pirms septiņiem gadiem, taču gada pārskatu iesniedzis vien pirmajā darbības gadā, norādot, ka tā apgrozījums un arī zaudējumi bijuši 0 EUR. Šā gada februārī VID uzņēmumam piemērojis aizliegumu veikt reorganizāciju un izmaiņas dalībniekos, kā arī pieņēmis lēmumu apturēt uzņēmuma saimniecisko darbību.

Pēc Lursoft rīcībā esošās informācijas, saimnieciskā darbība patlaban apturēta arī citiem sportistu piederošajiem uzņēmumiem. Piemēram, Latvijas sieviešu basketbola izlases kādreizējās spēlētājas Ievas Kubliņas uzņēmumam SIA KI BASKETBOLS saimnieciskā darbība apturēta pērn, savukārt Mārim Verpakovskim daļēji piederošais kravu pārvadājumu uzņēmums SIA ELITLAIN saimniecisko darbību neveic kopš 2013.gada rudens.

Viens no veiksmīgākajiem pagājušajā gadā bijis tenisistam Ernestam Gulbim (15,3%) daļēji piederošais SIA SWH SETS, kas apgrozījis 2,9 milj.EUR, pēc nodokļu nomaksas gūstot 96,2 tūkst.EUR un nodokļos valsts budžetā samaksājot 93,7 tūkst.EUR. Ievērojamas naudas summas nodokļu maksājumos 2014.gadā samaksājis arī skeletonistam Tomasam Dukuram (51,3%) piederošais SIA Technorent, kas Valsts kasi papildinājis par 73,7 tūkst.EUR, savukārt lodes grūdēja Māra Urtāna SIA Dubultkoks nodokļos valsts budžetā pārskaitījis 71,1 tūkst.EUR.

Iespējams, viens no plašsaziņas līdzekļos biežāk pieminētajiem sportistiem piederošajiem uzņēmumiem ir futbolista Kaspara Gorkša SIA KOIA ULTIMATUM ar Andrejsalā esošo restorānu KOYA. 2012.gadā, atklājot restorānu, K. Gorkšs stāstījis, ka ideja par sava restorāna atvēršanu bijusi jau sen, piebilstot, ka ir divas lietas, ar kurām nodarbojas ar lielu aizraušanos – futbols un ēst gatavošana. Lursoft esošie dati rāda, ka futbolistam piederošā restorāna apgrozījums kopš 2012.gada audzis vairāk nekā divas reizes, palielinoties no 369,4 tūkst.EUR 2012.gadā līdz 892,1 tūkst.EUR pērn. Tiesa gan, visi gadi noslēgti ar zaudējumiem, pagājušajā gadā tiem sasniedzot 15,5 tūkst.EUR. Ne mazāk zināms ir arī pludmales volejbolistam Aleksandram Samoilovam un viņa bijušajai draudzenei Jeļenai Vavilovai piederošais apģērbu mazumtirdzniecības uzņēmums SIA Vabene, kas dibināts 2013.gadā. Pirms diviem gadiem sportists kopā ar J. Vavilovu iepirkšanās centrā Galleria Riga atklājis itāļu apģērbu un aksesuāru veikalu Mangano. Šo divu gadu laikā apģērbu mazumtirdzniecības uzņēmuma apgrozījums palielinājies līdz 103,1 tūkst.EUR, pakāpeniski samazinot arī zaudējumus un 2014.gadā nodokļu maksājumos valsts budžetā samaksājot 34,1 tūkst.EUR.

Piederošo uzņēmumu skaita ziņā absolūti līderi ir kādreizējais hokejists Sandis Ozoliņš un Latvijas hokeja izlases uzbrucējs Jānis Sprukts, kuriem pieder attiecīgi 4 un 5 uzņēmumi. Divus no tiem, SIA SŪN un SIA EKOSUN, Jānis Sprukts reģistrējis vien šogad, savukārt 2011.gadā dibinātā SIA EKO ERA kapitāldaļas hokejists dala kopā ar Mārtiņu Cipuli, Edgaru Masaļski, Oļegu Sorokinu u.c. Lursoft esošā informācija rāda, ka biohumusa ražošanas uzņēmuma apgrozījums palielinājies no 1,2 tūkst.EUR 2012.gadā līdz 31,0 tūkst.EUR pērn. Tiesa gan, uzņēmumu peļņas/zaudējumu līknei nav bijusi tik pozitīva tendence kā apgrozījumam, zaudējumiem 2013.gadā pieaugot par 57,9% un sasniedzot 74,8 tūkst.EUR, bet pērn atkal samazinoties līdz 21,4 tūkst. EUR. Jānorāda, ka aktīvākais slieku biznesā ir Oļegs Sorokins, kurš investējis arī komposta sagatavošanas uzņēmumā.

Labus finanšu rādītājus pēdējos gados uzrādījis Sandim Ozoliņam kopā ar Armandu Puči piederošais SIA Golfs & Karti, kas saimnieko Ozo golfa klubā. 1999.gadā reģistrētā uzņēmuma apgrozījums kopš 2012.gada palielinājies par 5,1%, 2014.gadā sasniedzot 500,4 tūkst.EUR, savukārt peļņa ik gadu turējusies virs 20 tūkst.EUR. Jānorāda, ka SIA Golfs & Karti nodarbināto skaita ziņā ir viens no lielākajiem sportistiem piederošajiem uzņēmumiem. Norādīts, ka pērn šajā uzņēmumā strādājuši 12 darbinieki.

Analizējot nozares, kurās visbiežāk strādā sportistu uzņēmumi, priekšplānā izvirzījusies sporta objektu darbība, kam cieši pa pēdām seko kravu pārvadājumi pa autoceļiem, nekustamo īpašumu jomas un sporta nodarbību uzņēmumi. Pretēji uzskatam, ka sportistu ikdiena ir cieši saistīta ar veselīga uztura pamatprincipiem, sportisti iemēģinājuši spēkus arī alus darīšanā (Miķelim Rēdliham piederošā SIA Miķeļa alus darītava) un maizes ražošanas, svaigi ceptu mīklas izstrādājumu un kūku ražošanas nozarē (Jēkaba Rēdliha SIA RIJS).

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*