Lursoft news

Latvijas Avīze: Tiecas uz inovatīviem būvmateriāliem

2015. gada 30. marts

Latvijā ir liels ievesto celtniecības materiālu īpatsvars, kas pastiprina bažas par materiālu kvalitāti, ko izmantojam būvniecībā. Vienlaikus varam lepoties ar virkni veiksmīgiem un lieliem būvmateriālu ražotājiem, kuri, neskatoties uz ģeopolitiskiem un ekonomiskiem satricinājumiem, 2014. gadā spējuši kāpināt apgrozījumu par 5%, 15% un vēl vairāk procentiem, attiecīgi noturot peļņu un rentabilitātes rādītājus. 2014. gadā būvmateriālu ražošana, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieauga par 1,31%, sasniedzot 393,57 milj. eiro faktiskajās cenās.

Pēc krīzes dziļākā punkta 2009. gadā, pateicoties arī eksportam, ik gadu Latvijas būvmateriālu ražošanas uzņēmumu apgrozījums stabili aug. Jau 2012. gadā nozare sasniedza pirmskrīzes apgrozījuma rādītājus atšķirībā no saistītās būvniecības nozares. Tāpēc, lai arī krietni mazāks, pieaugums aptuveni 3 – 5% tiek prognozēts arī šogad. Vadošie nozares uzņēmumi 2015. gadā plāno gan palielināt strādājošo skaitu, gan celt darba algas par 5 – 10%.

Tomēr pārliecības, ka viss notiks, kā plānots, nav, saka Latvijas Būvmateriālu ražotāju asociācijas (BRA) izpilddirektors Leonīds Jākobsons. Asociācija apvieno lielākos nozares uzņēmumus, piemēram, SIA “Cemex”, SIA “Dzelzsbetons MB” (“UPB Holdings”), SIA “Knauf”, SIA “Evopipes”, SIA “Lode”, kā arī a/s “Valmieras stikla šķiedra” un a/s “Latvijas finieris”, kuri ar būvmateriālu ražošanu saistīti daļēji.

Būvmateriālu ražotāji attīstās, galvenokārt pateicoties eksportam, nozarei kopumā eksports veido ap 50%. Produkcija tiek piegādāta vairāk nekā 60 pasaules valstīm, aptverot visus kontinentus. “Būvmateriālu ražotāji attīstās, nozare pamatā balstīta uz vietējo izejvielu izmantošanu. Krīzes gados uzņēmēji investēja attīstībā un ievērojami kāpināja eksporta daļu,” skaidro L. Jākobsons.

Lasīt visu rakstu: http://news.lv/Latvijas_Avize/2015/03/30/tiecas-uz-inovativiem-buvmaterialiem

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*