Lursoft news

Mazkapitāla SIA vidējais apgrozījums ar katru gadu palielinās

2014. gada 25. augusts

Lursoft izpētījis, ka kopš 2010.gada maija, kad tika dota iespēja reģistrēt SIA ar samazinātu pamatkapitālu, līdz 2014.gada augusta sākumam šo iespēju izmantojis jau ievērojams skaits uzņēmēju. Kopumā Latvijā reģistrētas 43 862 mazkapitāla SIA, no kurām gan 1 015 patlaban likvidētas. Lursoft aprēķini rāda, ka nepilnos 7% mazkapitāla SIA vismaz viens no dalībniekiem nāk no ārvalstīm, tostarp 801 mazkapitāla SIA dalībnieks nāk no Krievijas, 574 no Lietuvas, bet 242 no Baltkrievijas.

Lai gan pamatkapitālu kopš reģistrācijas palielinājuši 19,90% no visām mazkapitāla SIA, Lursoft apkopotā informācija parāda, ka teju 39% no visām SIA ar samazinātu pamatkapitālu tā apjoms aizvien ir 1 Ls vai 1 Eur. Jānorāda, ka no visām mazkapitāla SIA, kuras palielinājušas savu pamatkapitālu, 87,26% pēc palielināšanas kļuvušas par pilnvērtīgām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, jo to pamatkapitāls palielināts līdz 2 000Ls (līdz 2013.gada 31.decembrim) vai 2 800 EUR (sākot ar š.g. 1.janvāri).

Pēc palielināšanas vislielākais pamatkapitāls patlaban ir pērn dibinātajai SIA MEŽA SALAS Tourism Projects, kas nodarbojas ar ceļojumu biroju pakalpojumu sniegšanu. SIA MEŽA SALAS piederošā ceļojumu biroja, kurš līdz pat šā gada martam bijis zināms kā SIA Gold 67, pamatkapitāls pēc palielināšanas ir 8,618 millj.EUR.

Otrajā vietā pēc pamatkapitāla apjoma ir SIA Legis Holding piederošais SIA Juridiskais birojs „B & Š Partnerība” ar 5,969 milj.EUR pamatkapitālu, bet trešajā vietā ar 4,136 milj.EUR ierindojies SIA Disco Cosmetics, kas 2012.gada oktobrī savu darbību uzsācis ar nosaukumu SIA Acies.

Lielākā daļa mazkapitāla SIA nodarbojas ar mazumtirdzniecību

Līdzīgi kā valstī kopumā, arī liela daļa mazkapitāla SIA savu pamatdarbību saistījušas ar mazumtirdzniecības jomu. Tāpat arī SIA ar samazinātu pamatkapitālu bieži izvēlas sniegt juridiskos un grāmatvedības pakalpojumus un iemēģināt roku būvniecības sfērā. Jānorāda, ka valstī kopumā populārāko nozaru galvgalī vēl bez mazumtirdzniecības atrodas arī operācijas ar nekustamo īpašumu, juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi, kā arī sauszemes un cauruļvadu transports.

Ņemot vērā vispārējo tendenci lielākajai daļai uzņēmumu koncentrēties Rīgā un tās apkārtnē, likumsakarīgi, ka arī lielākā daļa mazkapitāla SIA reģistrētas tieši galvaspilsētā. Lursoft dati rāda, ka no visām patlaban reģistrētajām mazkapitāla SIA 46,33% juridiskā adrese norādīta galvaspilsētā. Lai gan citās Latvijas lielākajās pilsētās reģistrēts ievērojami mazāks skaits mazkapitāla SIA nekā Rīgā, starp pārējām pilsētām priekšplānā izvirzījusies Jūrmala un Liepāja. Abās pilsētās reģistrēti 2% no kopējā mazkapitāla SIA skaita valstī.

Mazkapitāla SIA skaits lielākajās pilsētās

Mazkapitāla SIA apgrozījums ar katru gadu pieaug

Lursoft, apkopojot datus par mazkapitāla SIA finanšu rādītājiem pēdējos trīs gados, secinājis,  ka uzņēmumu vidējais apgrozījums uzrāda stabilu izaugsmi. Ja vēl 2011.gadā vidēji viens mazkapitāla SIA apgrozījis 8 529 EUR, tad pērn vidējais apgrozījums bijis jau 12 389 EUR, kas ir kāpums par 45,26%. Jāpiebilst, ka 2011.gada vidējo apgrozījumu lielā mērā ietekmējis arī fakts, ka mazkapitāla SIA iespējams reģistrēt vien kopš 2010.gada maija, kas nozīmē, ka iepriekšējie gadi jaunajiem uzņēmumiem bijis „iesildīšanās periods”, kad pilnvērtīgi tiek iepazīta tirgus specifika, piesaistīti piegādātāji un klienti. Tiesa gan, lai arī mazkapitāla SIA vidējais apgrozījums ar katru gadu uzrāda aizvien labāku rezultātu, tas ir aptuveni divas reizes zemāks nekā valstī reģistrēto uzņēmumu vidējais rādītājs.

Mazkapitāla SIA vidējais apgrozījums

Vērtējot, cik lielu pienesumu mazkapitāla SIA dod valstī reģistrēto uzņēmumu kopējā apgrozījumā, jānorāda, ka 2012.gadā SIA ar samazinātu pamatkapitālu apgrozījušas 434,093 milj.EUR, kas ir 0,84% no kopējā apgrozījuma, ko attiecīgajā gadā apgrozījuši visi Latvijā reģistrētie uzņēmumi. Pērn mazkapitāla SIA īpatsvars kopējā apgrozījumā pieaudzis līdz 1,33%, uzņēmumi ar samazinātu pamatkapitālu apgrozījuši kopumā 681,34 milj.EUR.

Apgrozījuma ziņā visveiksmīgākā pērn bijusi ar vairumtirdzniecību saistītā mazkapitāla SIA ČS Ring, kas 2013.gadā apgrozījusi 21,022 milj.EUR, savukārt otrajā vietā ar 11,254 milj.EUR pagājušajā gadā ierindojusies Sergejam Panteļejevam piederošā SIA DSL. Lursoft pieejamā informācija rāda, ka mazkapitāla  SIA reģistrēta 2011.gada nogalē un nodarbojas ar degvielas, rūdas, metāla un rūpniecisko ķimikāliju vielu vairumtirdzniecības starpnieku darbību. Apgrozījuma lieluma ziņā trešajā vietā pagājušajā gadā ierindojies atkritumu un lūžņu vairumtirgotājs SIA SEBRS, kas 2013.gadā apgrozījis 9,787 milj.EUR. Gada laikā uzņēmums savu apgrozījumu palielinājis teju 900 reižu.

Uzņēmumu peļņai/zaudējumiem negatīva tendence

Atšķirībā no vidējā apgrozījuma, kas ar katru gadu palielinās, mazkapitāla SIA vidējā peļņa/zaudējumi uzrāda savādāku ainu. Atšķirībā no 2011.gada, kad mazkapitāla SIA strādājušas ar neitrālu rezultātu, pērn uzņēmumi finanšu gadu noslēguši ar 4 EUR zaudējumiem katrs. Jāpiebilst gan, ka, lai gan mazkapitālu SIA vidējie zaudējumi nav bijuši īpaši augsti, Lursoft pētījums parāda, ka tiem ir tendence ar katru gadu palielināties.

Mazkapitāla SIA vidējā peļņa

No visām patlaban aktīvajām mazkapitāla SIA 2013.gadā vislielāko peļņu uzrādījusi 2011.gadā dibinātā SIA Barons Kvartāls, kas pagājušo gadu noslēgusi ar 1,562 milj.EUR lielu peļņu pēc nodokļu nomaksas. Lursoft esošie dati rāda, ka uzņēmumā pagājušajā gadā strādājuši 10 darbinieki un tā vienīgais kapitāldaļu turētājs ir Ivo Zonne, kuram pieder arī SIA LATVIJAS NAMI, SIA ĒDOLES PILS daļas un IK BARONSKVARTALS.LV. Peļņas apjoma ziņā otra veiksmīgākā mazkapitāla SIA pagājušajā gadā bijusi Daugavpils SIA ALEX GROUPE, kuras peļņa pēc nodokļiem sasniegusi 273,900 tūkst.EUR, bet trešajā vietā ar 254,180 tūkst.EUR ierindojies 2012.gadā reģistrētais SIA Ceļamkrāns no Gulbenes novada.

Lai gan vidēji katra mazkapitāla SIA pagājušajā gadā nodarbinājusi 2 darbiniekus, kas atbilst valstī vidējam rādītājam, starp daudzajiem uzņēmumiem ir vairāki, kuru strādājošo skaits mērāms desmitos. Tā, piemēram, no visām mazkapitāla SIA vislielākais darbinieku skaits pērn bijis būvniecības SIA AD SIGN, kurā strādājuši 82 darbinieki, savukārt 63 strādājošos nodarbinājusi pagājušajā gadā reģistrētā SIA Vilonija, kas nodarbojas ar darba apģērbu ražošanu. No visām mazkapitāla SIA trešais augstākais darbinieku skaits bijis 2013.gada janvārī reģistrētajai SIA DYNINNO, kurā aizvadītajā gadā strādājuši 56 strādājošie.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*