Lursoft news

2014.gada pirmie seši mēneši: jaunus uzņēmumus un komercķīlas reģistrē kūtrāk, sarūk arī maksātnespēju skaits

2014. gada 7. jūlijs

Pirmie seši 2014.gada mēneši biznesā uzrādījuši gan iepriekšējos periodos novēroto tendenču likumsakarīgu turpinājumu, gan arī dažu labu negaidītāku pavērsienu.

Pētījumā Lursoft apskatījis pirmajā pusgadā reģistrēto uzņēmumu dinamiku, izpētījis, kuru valstu pārstāvji Latvijas jaunajos uzņēmumos investīcijas ieguldījuši visaktīvāk, kā arī noskaidrojis, cik aktīvi tiek reģistrētas komercķīlas un vai aizvien palielinās fiziskajām personām pasludināto maksātnespēju skaits?

Mazkapitāla SIA veido 80,33% no visiem šogad reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem

Atšķirībā no 2012. un 2013.gada pirmajiem sešiem mēnešiem, šogad attiecīgajā periodā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits bijis ievērojami zemāks. Salīdzinot ar pagājušo gadu, tas samazinājies pat par 1 132 jeb 12,94%, sarūkot līdz 7 618. Pretstatā tendencei samazināties jaunreģistrēto uzņēmumu skaitam, vērojams, ka, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, īpaši strauji palielinājies jaunreģistrēto mazkapitāla SIA īpatsvars. Tā, piemēram, 2013.gada pirmajā pusgadā no visiem jaunajiem uzņēmumiem SIA ar samazinātu pamatkapitālu veidojušas 65,03%, bet šogad to īpatsvars audzis jau līdz 80,33%.

Jaunu uzņēmumu reģistrācijas dinamika

Vērtējot ārvalstnieku interesi par jaunu uzņēmumu reģistrāciju Latvijā, redzams, ka, lai gan kopējais jauno uzņēmumu skaits, kuru pamatkapitālos ārvalstu pārstāvji ieguldījuši savus līdzekļus, ir samazinājies par 9,78%, sarūkot no 1 441 uzņēmuma 2013.gada pirmajā pusgadā līdz 1 300 šogad, to īpatsvars starp visiem jaunreģistrētajiem uzņēmumiem tomēr palielinājies par 0,60%, augot līdz 17,06%.

Lai gan skaitliski visvairāk ārvalstu investoru, kuri ieguldījuši jauno uzņēmumu pamatkapitālā, nākuši no Krievijas, Lursoft pētījums parāda, ka kopsummā vislielāko pienesumu devuši lietuvieši, kuri pirmajā pusgadā reģistrēto jauno uzņēmumu kapitālos ieguldījuši 10,379 milj.EUR, kamēr 388 Krievijas investoru pienesums bijis vien 2,186 milj.EUR.

Ievērojamas tiešās investīcijas Latvijas jaunajos uzņēmumos ieguldījuši arī Lielbritānijas pārstāvji, proti, 5,590 milj.EUR, tiesa gan, skaita ziņā šīs valsts pārstāvji nav ierindojušies TOP 3 vadošo ārvalstu investoru sarakstā, kur godpilno 3.vietu ieņēmuši Itāļi. Jānorāda, ka no Itālijas šā gada pirmajos sešos mēnešos tiešās investīcijas jauno uzņēmumu kapitālos ieguldījuši 138 pārstāvji.

Pirmajā pusgadā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos visapjomīgākās investīcijas ieguldījuši pārstāvji no:

  1. Lietuvas -10,379 milj.EUR;
  2. Lielbritānijas – 5,590 milj.EUR;
  3. Krievijas – 2,186 milj.EUR.

Skaitliski visvairāk investoru jaunreģistrētajos uzņēmumos bijis no:

  1. Krievijas – 388 investori;
  2. Lietuvas – 190 investori;
  3. Itālijas – 138 investori.

Lai gan aizvien saglabājas tendence pieaugt mazkapitāla SIA skaitam, starp jaunajiem uzņēmumiem ir arī tādi, kuru pamatkapitāls mērāms vairākos miljonos.

Lursoft izpētījis, ka no pirmajos sešos mēnešos reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem vislielākais pamatkapitāls bijis SIA RAIL TRACTION POWER 1. 2014.gada 6.februārī  reģistrētais uzņēmums, kura pamatkapitālu veido 127,672 milj.EUR, pieder SIA KRAVU EKSPEDĪCIJA, SIA LOCO RAIL & CARGO un AS Latvijas Transporta Grupa. Pamatkapitāla apjoma ziņā abas pārējās TOP 3 pozīcijas ieņem ar nekustamā īpašuma jomu saistīti uzņēmumi – 15.maijā reģistrētais SIA Damme Real Estate (pamatkapitāls 18,700 milj.EUR) un SIA Pillar 19 (pamatkapitāls 9,010 milj.EUR).

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu attiecīgajiem periodiem, šā gada pirmajos sešos mēnešos audzis likvidēto uzņēmumu skaits. Ja 2013.gada pirmajā pusgadā likvidēti 2 106 uzņēmumi, tad šogad attiecīgajā periodā to skaits audzis par 10,21%, palielinoties līdz 2 321 uzņēmumam. Viens no iemesliem likvidēto uzņēmumu skaita pieaugumam viennozīmīgi ir arī Valsts ieņēmumu dienesta izvērstās aktivitātes

Jānorāda, ka līdz ar likvidēto uzņēmumu skaita pieaugumu palielinājies arī to vidējais vecums. Pēc Lursoft aprēķiniem, pērn pirmajā pusgadā reģistrēto uzņēmumu vidējais vecums bijis 10,15 gadi, bet šogad vidējais likvidēto uzņēmumu vecums palielinājies līdz 10,35 gadiem.

Likvidācijas dinamika

Komercķīlas reģistrē mazāk un par mazākām summām

Pēc Lursoft pētījuma ietvaros veiktajiem aprēķiniem redzams, ka 2014.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar aizvadītā gada attiecīgo periodu, reģistrēto komercķīlu skaits bijis par 16,89% mazāks. Proti, 2013.gada pirmajos sešos mēnešos reģistrētas 2 356 komercķīlas, bet šogad tikai 1 958. Jānorāda, ka šāda lejupejoša tendence vērojama jau trīs gadus pēc kārtas. Ja 2011.gada pirmajā pusgadā reģistrēto komercķīlu skaits palielinājās par 15,69%, tad sākot ar 2012.gadu vērojams kritums ar tendenci katru gadu reģistrēto komercķīlu skaitam sarukt aizvien straujāk.

Komercķīlu skaits

Vairāku gadu pētījumi parāda, ka nepastāv likumsakarības, ka gadījumos, ja samazinās reģistrēto komercķīlu skaits, noteikti sarūk arī to kopējā summa. Izņēmums bijis šī gada pirmais pusgads, kad līdz ar reģistrēto komercķīlu skaita kritumu samazinājusies arī to kopējā maksimālā darījuma summa, kas sarukusi par 14,74%, nokrītoties līdz 6,853 miljardiem EUR.

Jāpiebilst, ka 2014.gada rādītājs ir zemākais kopš 2010.gada, kad pirmajā pusgadā reģistrēto komercķīlu kopsumma veidojusi  5,879 miljardus EUR.

Komercķīlu summa

Pirmajā pusgadā reģistrētās lielākās komercķīla spēc to maksimālās darījuma summas:

  1. Devējs: PAUL REINHART AG, ņēmējs ABN AMRO Bank N.V., summa 249,175 milj.EUR
  2. Devējs: Rettenmeier Holding AB, ņēmējs COMMERZBANK AKTIENSGE SELLSCHAFT, summa 224,890 milj.EUR
  3. Devējs: Baltics Credit Solutions Latvia, SIA, ņēmējs Citibank, N.A., Londond Branch, summa 195 milj.EUR
  4. Devējs: Baltics Credit Solutions Latvia, SIA, ņēmējs Citibank, N.A., Londond Branch, summa 195 milj.EUR

Ierosināto maksātnespēju skaits sarūk, pieaug TAP

Lursoft pētījums  par norisēm uzņēmējdarbībā 2014.gada pirmajā pusgadā parāda, ka šogad vērojama tendence sarukt ierosināto maksātnespēju skaitam. Tā, piemēram, 2013.gada pirmajos sešos mēnešos ierosināti 1 172 procesi, bet šogad attiecīgajā periodā to skaits samazinājies par 11,09%, sarūkot līdz 1 042. Tiesa gan, atšķirībā no ierosināto maksātnespējas procesu skaita, tiesisko aizsardzības procesu jomā vērojama tieši pretēja tendence. Proti, gada pirmajos sešos mēnešos ierosināts 101 TAP, kas ir par 23,17% vairāk nekā pirms gada.

Ierosināto maksātnespēju dinamika

Līdz ar ierosināto procesu skaita kritumu šogad samazinājies arī pasludināto maksātnespējas procesu skaits. Lursoft apkopotie dati parāda, ka pirmajā pusgadā ierosinātas kopumā 1 042 maksātnespējas, kas ir par 11,09% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā. Salīdzinot ar aizvadīto gadu, šogad arī samazinājies fiziskajām personām pasludināto maksātnespēju skaits. Fiziskām personām pasludināto procesu skaits veido 61,71% no visu pasludināto maksātnespēju kopskaita, aizvadītajā gadā to īpatsvars bijis 65,27%.

Pasludināto maksātnespēju dinamika

Papildu informācija:

Komercreģistra statistika: http://www.lursoft.lv/lursoft-statistika/Komercregistrs

Komercķīlu statistika: http://www.lursoft.lv/lursoft-statistika/Komerckilas

Maksātnespējas statistika: https://www.lursoft.lv/exec?act=MNR_LSTAT

 

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*