Lursoft news

Lursoft pētījums: 45% no personām, kuras noslēgušas laulību līgumus, pieder savs uzņēmums

2013. gada 29. augusts

Rīga 29.08.2013.

 

Lai arī pēdējos gados reģistrēto laulāto mantisko attiecību līgumu skaits vairs nesasniedz pirmskrīzes laika rādītājus, laulību līgumi savu popularitāti iedzīvotāju vidū nav zaudējuši. Lai noskaidrotu, kurās pilsētās dzīvojošie visbiežāk izvēlas slēgt laulāto mantisko attiecību līgumus, un uzzinātu, cik bieži līgumi tiek slēgti, lai pasargātu savu dzīvesbiedru no sekām, kas var rasties, pasludinot savu maksātnespēju vai uzsākot biznesu, Lursoft veicis pētījumu.

Laulību līgumu reģistrācijas dinamika

Lursoft pētījuma rezultāti liecina, ka kopumā Latvijā reģistrēti 14 211 laulāto mantisko attiecību līgumi, no kuriem izbeigts 61. Lielākā daļa no visiem patlaban aktuālajiem līgumiem paredz mantas šķirtību, kopumā valstī reģistrēti 13 308 šādi līgumi. Ievērojami mazāk ir līgumi, kuri nosaka mantas kopību (472) un atsevišķu mantu (162).

 

Visbiežāk laulību līgumi tiek slēgti, esot vecumā no 31 līdz 40 gadiem

Pētījuma ietvaros Lursoft arī izpētījis, cik gadu vecumā personas visbiežāk nolemj slēgt laulāto mantisko attiecību līgumus. Vidējais vecums, kādā līgumu visbiežāk slēdz sievietes, ir 39 gadi, savukārt vīrieši līguma slēgšanas brīdī lielākoties ir sasnieguši 41 gada vecumu. Tiesa gan, pastāv arī zināmi izņēmumi , jo, kā liecina Lursoft apkopotie datumi, jaunākā persona, kura Latvijā slēgusi laulību līgumu, līguma slēgšanas brīdī bijusi vien 17 gadus jauna, savukārt vecākā bija jau sasniegusi 88 gadu slieksni.

Salīdzinot vecuma posmus, kuros līgumus visbiežāk slēdz sievietes un vīrieši, atklājas interesanta tendence – vecumā līdz 30 gadiem ievērojami vairāk laulību līgumus slēdz daiļā dzimuma pārstāves. Proti, līdz 30 gadu vecumam laulību līgumus noslēgušas jau 24,7% no visām daiļā dzimuma pārstāvēm, kuras jebkad Latvijā slēgušas laulāto mantisko attiecību līgumus, kamēr no visiem vīriešiem līdz 30 gadu vecumam līgumus noslēguši vien 15,4%.

Kā iepriekš minēts, vispopulārākais vecums, kurā laulātie noslēdz līgumus, ir brīdis, kad sasniegts 31 gadu vecums, līdz 40%. 37,7% no visiem reģistrētajiem laulību līgumiem noslēgti laika periodā, kad laulātie bijuši vecumā no 31 līdz 40 gadiem. Savukārt, pārkāpjot 40 gadu slieksnim, redzama diametrāli pretēja situācija, jo tad aktīvāk laulību līgumus sāk reģistrēt vīrieši. Esot vecumā virs 40 gadiem laulību līgumus slēguši 46,9% no visiem vīriešiem, kamēr sievietes vien 37,9%.

Laulību līgumu slēgšanas vecums

Ievērojamākā daļa laulību līgumus noslēgušie mīt Rīgā

Apskatot noslēgtos laulāto mantisko attiecību līgumus pēc apdzīvotajām vietām, no kurām nāk abi laulātie, neizbrīna fakts, ka pirmajā vietā ierindojusies Rīga. Kopumā laulību līgumus noslēgušas 6 543 galvaspilsētā dzīvojošas sievietes un 6 177 vīrieši.

Otrajā vietā pēc noslēgto līgumu skaita ierindojusies Liepāja. Pēc Lursoft pētījuma rezultātiem, savas attiecības ar līguma palīdzību nostiprinājušas 493 Liepājā dzīvojošās sievietes un 470 kungi. Pēc noslēgto laulību līgumu skaita trešajā vietā ierindojusies Jelgava, bet ceturtajā – Ogres novads. TOP 5 visbeidzot noslēdz Latvijas otrā lielākā pilsēta Daugavpils, starp kuras iedzīvotājiem laulāto mantisko attiecību līgumus noslēgušas 322 sievas un 316 vīri.

Pilsētas kurās ir visvairāk noslēgto laulību līgumu

Aktīvāk biznesā iesaistās laulību līgumus noslēgušie vīrieši

Novērojumi liecina, ka līgumu laulātie bieži vien noslēdz nevis uzreiz pēc laulībām, bet gan pēc vairāku gadu kopdzīves. Iespējams, viens no iemesliem ir dažādie zemūdens akmeņi, kas sašūpojuši laulības stabilitāti, bet bieži vien par iemeslu laulības līguma noslēgšanai kalpo arī dzīvesbiedra iespējamā maksātnespēja vai arī riskantie biznesa darījumi. Šādos gadījumos, lai pasargātu laulātā mantu un labklājību, bieži vien tiek noslēgti laulāto mantisko attiecību līgumi.

Kā rāda Lursoft pētījuma rezultāti, no visām personām, kuras līdz šim ir noslēgušas laulību līgumus, 567 jeb nepilniem 2% ir reģistrēta maksātnespēja. Jānorāda, ka 534 jeb 94% no visiem maksātnespējas procesiem sākti pēc tam, kad noslēgts laulāto mantisko attiecību līgums.

Apkopojot datus par laulātajiem piederošajiem uzņēmumiem, redzams, ka daudz aktīvāk biznesā iesaistās laulību līgumus noslēgušie vīri. Proti, no visiem vīriešiem, kuri noslēguši līgumus, 6 246 pieder savs uzņēmums. Jānorāda, ka lielākā daļa ir pamanījusies reģistrēt pat vairāk nekā vienu firmu, jo kopumā vīriem pieder 11 812 uzņēmumi, no kuriem 3 925 reģistrēti pēc laulību līguma noslēgšanas. Laulības ostā iestūrējušās sievietes uzņēmējdarbības lauciņā savu kāju spērušas ievērojami retāk, jo pēc Lursoft rīcībā esošās informācijas, uzņēmumus reģistrējušas vien 4 180 sievas. Laulību līgumu noslēgušajām sievietēm pieder 6 113 uzņēmumi, no tiem 2 536 dibināti pēc līguma reģistrācijas.

Papildus informācija:

Statistika par laulāto mantisko attiecību līgumiem: http://www.lursoft.lv/lursoft-statistika/Laulato-mantisko-attiecibu-ligumu-registrs

Laulāto mantisko attiecību līgumu reģistrs: https://www.lursoft.lv/laulato-mantisko-attiecibu-registrs.html

 

*dati uz 15.08.2013.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*