Lursoft news

Saeima pieņem Komerclikuma grozījumus, lai ierobežotu uzņēmumu prettiesisku pārņemšanu

2013. gada 3. maijs

Lai ierobežotu reiderismu jeb komersantu prettiesisku pārņemšanu un stiprinātu kapitālsabiedrību dalībnieku, akcionāru un kapitālsabiedrību potenciālo pircēju tiesisko aizsardzību, Saeima ceturtdien, 2.maijā, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Komerclikumā.

Viens no biežāk sastopamajiem veidiem kapitālsabiedrības prettiesiskai pārņemšanai ir izmaiņu veikšana uzņēmuma sastāvā, tādēļ, veicot šādas izmaiņas, likuma grozījumi paredz nepieciešamību notariāli apliecināt personas parakstu. Komerclikuma grozījumi nosaka konkrētus gadījumus, kad parakstu apliecināšana ar zvērināta vai valsts notāra piesaistīšanu vai dokumenta parakstīšana ar drošu elektronisko parakstu ir obligāta.

Likuma grozījumi noteic, ka paraksti kapitālsabiedrības pieteikumā ir apliecināmi notariāli, ja reģistrācijai Uzņēmumu reģistrā (UR) tiek pieteiktas būtiskas izmaiņas, piemēram, uzņēmuma padomes, valdes vai likvidatora sastāvā.

Lai nodrošinātu personu tiesību un likumisko interešu aizsardzību, likuma grozījumi ietver normas, kas paredz obligātu zvērinātu notāru iesaisti, piemēram, personas paraksta apliecināšana pieteikumā UR par uzņēmuma dalībnieku maiņu vai izmaiņām amatpersonu sastāvā. Parakstus varēs apliecināt arī UR valsts notārs vai arī pieteikumu varēs parakstīt ar drošu elektronisko parakstu.

Grozījumi paredz izmaiņas arī kapitālsabiedrības dalībnieku vai akcionāru sapulces protokolu parakstīšanā un noformēšanā.

Tāpat noteiktas izmaiņas uzņēmuma dalībnieku reģistra vešanas kārtībā – ietverta skaidra norāde, kā izdarāms dalībnieku reģistra ieraksts. Grozījumi arī noteic, ka par izmaiņām dalībnieku reģistrā valdei ir jāiesniedz pieteikums UR triju darba dienu laikā līdzšinējo 14 dienu laikā.

Likuma grozījumi ietver virkni izvēles normu, kad persona var, piemēram, kapitālsabiedrības statūtos noteikt, ka atsevišķu tiesisko darbību veikšanai ir nepieciešama notāra iesaiste.

Joprojām tiek saglabāta kārtība – personas paraksts pieteikumā par komersanta ierakstīšanu komercreģistrā ir apliecināms notariāli.

Saeima trešajā lasījumā pieņēma arī saistītos grozījumus likumā „Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”.

Komerclikuma grozījumi stāsies spēkā šī gada 1.jūlijā.

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*