Lursoft news

2009.gadā vidējais apgrozījums uz vienu uzņēmumu sarucis par 140 tūkst. latu

2010. gada 8. septembris

Apkopojot uzņēmumu iesniegto gada pārskatu datus, Lursoft ir veicis pētījumu par uzņēmējdarbības tendencēm Latvijā aizvadītajā gadā.

Pēc iepriekšējo gadu straujās ekonomiskās izaugsmes pērn daudziem uzņēmumiem nācies saskarties ar skarbu realitāti – būtiski samazinājies uzņēmumu apgrozījums, savukārt peļņas vietā nācies skaitīt zaudējumus.

Pērn uzņēmumu kopējais apgrozījums sarucis par 10,91 miljardu latu

Iepriekšējie gadi ne vienam vien uzņēmējam saistās ar ekonomisko augšupeju, kas ļāvis palielināt ne tikai savu, bet arī visu Latvijas uzņēmumu kopējo apgrozījumu kopumā. Tomēr, kā liecina Lursoft apkopotie dati, pagājušais gads ir ieviesis savas korekcijas, pārraujot līdzšinējo pozitīvo tendenci – līdz šim uzņēmumu kopējais neto apgrozījums ik gadu palielinājies vidēji par 17,97%, taču pērn piedzīvots kritums par 30,69% jeb 10,91 miljardu latu.

Uzņēmumu kopējais neto apgrozījums

Rēķinot vidējo apgrozījumu uz vienu uzņēmumu, redzams, ka negatīvā tendence aizsākusies jau pirms diviem gadiem – ja 2008.gadā rādītājs samazinājies par 62,39 tūkst.latu jeb 11,4%, tad pērn reģistrēts kritums jau par 140,09 tūkst.latu jeb 28,89%.

Vidējais neto apgrozījums uz vienu uzņēmumu

Peļņas vietā uzņēmēji skaita zaudējumus

Trauksmi par to, ka ir strauji samazinājusies vidējā peļņa uz vienu uzņēmumu, ekonomisti un uzņēmēji cēla jau pirms diviem gadiem, kad peļņas samazinājums bija ievērojams – no 26,5 tūkstošiem latu 2007.gadā uz 3,4 tūkst. latu 2008.gadā –, tomēr, par spīti izmaksu posteņu optimizācijai, daudziem uzņēmumiem pagājušais gads noslēdzies ar mīnuss zīmi. Kā liecina Lursoft dati, kopējie uzņēmumu zaudējumi pērn bijuši 0,79 miljardus latu, kas vidēji uz vienu komersantu sastādījis 11 tūkst.latu.

Vidējā peļņa / zaudējumi uz vienu uzņēmumu

Pēdējo četrpadsmit gadu laikā ar zaudējumiem uzņēmumi strādājuši vēl tikai 1996.gadā, tiesa gan, tad tie uz vienu komersantu sastādījuši 639 latus. Līdz šim lielākā uzņēmumu kopējā peļņa fiksēta 2007.gadā – 1,63 miljardi latu, kad arī reģistrēts lielākais kopējais neto apgrozījums.

Uzņēmumu kopējā peļņa vai zaudējumi

Informācijai: līdz š.g. 7.septembrim iesniegti 75 463 gada pārskati.

Papildu informācija:

Gada pārskatu reģistrs: http://www.lursoft.lv/Lursoft_uznemumu_gada_parskatu_registrs.html

Gada pārskatu statistikas: http://www.lursoft.lv/lursoft-statistika/Gada-parskati

Lursoft statistikas: http://www.lursoft.lv/lursoft-statistika/

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*