Lursoft news

Aktīvi izmanto iespēju atvieglotā kārtā iegūt informāciju par uzturlīdzekļu parādniekiem, iesniedzējiem un bērniem.

2008. gada 12. augusts

Gandrīz 8 tūkstoši privātpersonu nepilna pusgada laikā izmantojušas iespēju ātrā un ērtā veidā ar Interneta pārlūkprogrammas palīdzību iegūt informāciju par savu esamību vai neesamību Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistrā.

Ar Interneta pārlūkprogrammas palīdzību atvieglotā kārtā informāciju vairāk nekā 460 gadījumos arī ieguvušas valsts un pašvaldību iestādes, kā arī zvērināti tiesu izpildītāji. No minētajiem gadījumiem, visbiežāk – 373 gadījumos – iestādes meklējušas informāciju par uzturlīdzekļu parādniekiem. Savukārt informācija par bērniem un iesniedzējiem (vecākiem, kuri saņem uzturlīdzekļus bērnam) meklēta attiecīgi 40 un 47 gadījumos.

Interneta pārlūkprogramma dod iespēju privātpersonām, izmantojot internetbanku (DnB Nord, Hansabanka, Norvik Banka un Latvijas Krājbanka) pakalpojumu „Tavi dati” vai individuāli iegūstot piekļuves tiesības no programmas izstrādātāja – SIA „Lursoft IT”, bez maksas iegūt informāciju par sevi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (fonda administrācijas) reģistra. Pašlaik pārlūkprogramma nodrošina iespēju fiziskām personām no reģistra iegūt informāciju par sevi, arī autorizējoties ar e-parakstu.

Galvenais pārlūkprogrammas ieviešanas ieguvums ir tas, ka ir nodrošināta attālināta pieeja fonda administrācijas reģistram un nav jātērē laiks, lai rakstītu pieprasījumu fondam un gaidītu atbildi par interesējošo jautājumu. Jaunā informācijas iegūšanas kārtība ļauj ievērojami ekonomēt arī fonda administrācijas darbinieku patērēto laiku, kas iepriekš tika pavadīts, apstrādājot no bāriņtiesām, prokuratūras un policijas iestādēm, kā arī zvērinātiem tiesu izpildītājiem saņemtos iesniegumus un sagatavojot uz tiem atbildes.

Kā zināms, uzturlīdzekļu maksājums ir regulārs mēneša maksājums un līdz ar to parāds katru mēnesi palielinās ne tikai summas apmērā, kāda tiek izmaksāta bērnam, bet tam tiek aprēķināti arī likumiskie procenti. Tādējādi, lai noskaidrotu precīzu savu parāda apmēru, parādniekam būtu jāvēršas fonda administrācijā reizi mēnesī. Taču pārlūkprogramma informāciju par parādu sniedz dažu minūšu laikā.

1.augustā aprit četri gadi, kopš darbu uzsākusi Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija.

Uzturlīdzekļu garantiju fonds izmaksā uzturlīdzekļus tiem bērniem, kuriem viens no vecākiem nepilda savas saistības pret bērnu un izvairās no uzturlīdzekļu maksāšanas. Pašlaik uzturlīdzekļi tiek nodrošināti 15520 bērniem. Savukārt vecāku skaits, kuriem fonda administrācija izmaksā uzturlīdzekļus pašlaik ir 11169. Tādējādi ar valsts atbalstu tiek atvieglotas rūpes par pietiekami liela skaita bērnu audzināšanu, jo otrs no vecākiem, kuram ar tiesas nolēmumu uzlikts pienākums maksāt līdzekļus bērna uzturam, to nedara.

Fonda administrācijā pašlaik ir reģistrēti 13974 parādnieki, kuri izvairās no uzturlīdzekļu došanas saviem bērniem.

Jau pagājušajā gadā fonda administrācija novēroja tendenci, ka uzturlīdzekļu parādnieki, iesniedzot informācijas pieprasījumus, arvien aktīvāk interesējas par parādu apmēru un iespējām tos atmaksāt. To apliecina arī arvien pieaugošais regresa kārtībā atgūto uzturlīdzekļu apmērs, kas, salīdzinot ar darbības pirmajiem gadiem, ir vairākkārt palielinājies.

2004. un 2005. gadā kopā regresa kārtībā tika atgūti uzturlīdzekļi 114 081 latu apmērā, 2006. gadā – 421 932 latu apmērā, bet 2007. gadā – 970 076 latu apmērā. Savukārt šī gada pirmajos sešos darbības mēnešos kopā regresa kārtībā ir atgūti izmaksātie uzturlīdzekļi vairāk nekā pusmiljona – 580089 latu – apmērā. Turklāt šogad februāra un aprīļa mēnešos fonda administrācija no parādniekiem atguvusi izmaksātos uzturlīdzekļus vairāk nekā 100 tūkstošu latu apmērā katrā mēnesī. Februārī fondā ieskaitīto uzturlīdzekļu apmērs bija 106 550 lati, savukārt aprīlī – 101912 lati.

Informāciju sagatavoja:
Daiga Bluķe
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas
Sabiedrisko attiecību speciāliste

Papildus informācija:
Lursoft datu bāzes: www.lursoft.lv

Lursoft abonēšanas centrs: http://www.lursoft.lv/service/subscription/

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

*