Lursoft news

Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Lursoft IT sadarbības projekta prezentācija Seulā, Dienvidkorejā

2006. gada 5. septembris

„Dienas ziņas bibliotēkas datu bāzē. Vai tas ir iespējams?” – ar šādu nosaukumu 22. augustā Seulā, Pasaules bibliotēku un informācijas kongresā tika demonstrēti Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) un SIA Lursoft IT (Lursoft IT) pusotru gadu ilgušā sadarbības projekta rezultāti.

Publikācijas „Shopping for current day new`s in library database. Is it possible?” (A. Goldberga, I. Dukure) teksts angļu, spāņu, franču, ķīniešu un japāņu valodās pieejams http://www.ifla.org/IV/ifla72/Programme2006.htm
Projekts nodrošina piekļuvi Latvijā publicēto periodikas rakstu pilnajiem tekstiem jau rakstu publicēšanas dienā no bibliogrāfijas datu bāzes ar plašām meklēšanas iespējām http://www.lnb.lv/db/nac_bibl_db.htm

Lursoft IT izstrādātā tehnoloģija ietver laikrakstu publikāciju metadatu automātisku ieguvi no to izdevumu maketiem, ar kuru izdevējiem Lursoft IT ir noslēgusi informācijas apstrādes līgumus. Pēc metadatu ieguves katru nakti metadati tiek piegādāti LNB, kur tos papildus apstrādā bibliogrāfi, saņemto informāciju klasificējot un papildinot, un tās pašas dienas rītā apstrādāto informāciju kopā ar hipersaiti uz pilno publikācijas tekstu ievieto Nacionālajā analītikas datu bāzē.

Nacionālā analītikas datu bāze pieejama interesentiem visā Latvijā un ārpus tās. Lasītājs var meklēt un piekļūt plašai informācijai Latvijas periodikā, tai skaitā jaunumiem dienas presē (piemēram, publikācijām laikrakstā „Diena”, „Latvijas Vēstnesis”, „Latvijas Avīze”, “Telegraf” u.c.).

Kongresā kā būtisks aspekts šajā risinājumā tika uzsvērts “publikāciju reģistra” un izdevēju autortiesību aizsardzības principu ievērošana, jo atšķirībā no bibliotēkās ierastās laikrakstu lapu kopēšanas vai nesaskaņotas elektroniskas pārpublicēšanas klienta vajadzībām, šajā risinājumā pilnteksta publikācijas kopiju interesents var iegūt tikai pēc autorizācijas un uz tādiem nosacījumiem, kādus noteicis izdevējs. Tādējādi, katrs lasītājs, kurš vēlas iegūt publikācijas kopiju, to var izdarīt legāli, samaksājot izdevējam pienākošos atlīdzību, turklāt Lursoft IT izveidotais arhīvs ļauj iegūt gan šodienas publikācijas, gan atsevišķu izdevumu publikācijas, sākot ar 1994. gadu.

Šobrīd Lursoft laikrakstu bibliotēkā iekļauti vairāk kā 20 izdevēju vairāki desmiti periodisko izdevumu, un kopējais publikāciju skaits pārsniedz 2,8 miljonus pilnteksta rakstu (http://www.news.lv). Bibliotēka ir pieejama arī WAP formātā mobilo tālruņu lietotājiem (wap.news.lv). Kopš Lursoft IT nodrošina publikāciju arhīva pieejamību internetā, tajā pieprasītas vairāk kā 36,6 miljoni publikācijas. Ar WAP funkciju aprīkotajos tālruņos interesenti pieprasa aptuveni 0,5 miljoni publikācijas (wap.new.lv)

Meklēšana LNB Nacionālajā analītikas datu bāzē ir bezmaksas, jāmaksā tikai par pašu publikācijas kopijas ieguvi, bet atsevišķos gadījumos arī izdevēji atļāvuši iegūt jaunākas publikācijas bez maksas.

Seulā Latvijas vārds izskanēja līdzās ASV, Vācijai un Ķīnai, piesaistot ap 300 klausītājus no dažādām pasaules valstīm (sinhronais tulkojums spāņu, vācu, franču, krievu, ķīniešu un korejiešu valodā), un saņemot amerikāņu, zviedru, čehu, slovāku kolēģu augstu vērtējumu. „Jūsu projekts atstāja uz mums lielu iespaidu”, tā Judīte Kuhagena no ASV Kongresa bibliotēkas, jo ASV tāpat kā vairumā pasaules valstu nav nacionālas nozīmes datubāzes, kas aptvertu presē publicētos rakstus, turklāt ietverot aktuālo (tās pašas dienas) informāciju. Eiropā šāda pieredze ir, tomēr meklēšana datu bāzēs nav bezmaksas (piemēram, Somijā, Dānijā).

Lursoft IT piedāvā sadarbību arī citiem izdevējiem, nodrošinot tos gan ar tehnoloģiju, gan vēl vienu publikāciju izplatīšanas iespēju paralēli jau esošajiem izdevēju izplatīšanas kanāliem (papīra, internet lapas).
Papildus informācija:

Laikrakstu bibliotēka Internetā:
www.news.lv”
Meklēšanas portāls Latne.lv:
www.latne.lv
WAP adrese:
wap.news.lv